Следващите мутации на коронавируса щели да са по-леки за прекарване

Индийският щам се доказвал трудно заради леките симптоми
69
Следващите мутации на коронавируса щели да са по-леки за прекарване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване,  заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

„За вълни не можем да говорим в момента. Не знаем как ще посрещнем есента, с какъв процент ваксинирано население“, посочи проф. Петрова.

Още по темата

Относно индийския вариант тя коментира, че засега не се очертава следваща вълна по никакъв начин, защото има само един регистриран случай.

„Околните страни – Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно“, каза проф. Петрова.

Според нея заради леките симптоми на Делта варианта и заради факта, че заразява все по-млади хора, не можем да докажем индийския вариант у нас.

„Защото с тези симптоми – на хрема, главоболие и болки в гърлото никой не му обръща внимание като болен от коронавирус и дори може би не се правят тестове. Ние затова не можем да го открием в нашето население в момента. Младите хора просто смятат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия начин“, обясни тя.
Стратегията на вирусите е да еволюират така, че да заразяват все повече хора и да продължат да се разпространяват, уточни микробиологът.

„Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти са най-тежки за човека. След това, с всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно“, подчерта проф. Петрова.

Тя е на мнение, че страната ни е поръчала твърде много ваксини и припомни, че още когато е била обявена поръчаната бройка, учените са били скептични, че те ще бъдат използвани.

„Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите намаляха. Общият брой доказано преболедували и ваксинирани у нас е около милион“, отбеляза Петрова.

Относно националното проучване на голяма верига частни лаборатории, че 43% то населението в България е имало досег с вируса, проф. Петрова изтъкна, че това е твърде оптимистично и няма доказателства, че е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мукомиркозата засяга носа, устата, очите и синусите, като в много тежки случаи и мозъка. Заради лечението със стероиди - гъбична инфекция засяга все повече хора с COVID-19 в Индия. Има вероятност заради ваксините също да се появят нови мутации.
63
0
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Точно.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта е 2 пъти по- заразен от първоначалните щамове. Как прецениха какви ще са следващите мутации? При Делта в Индия има поражения при очите седмици след като оздравеят от Ковид. Тревожни данни от Индия: лекарите предупреждават за появата на още по-​нов вариант на COVID-19, наречен вече "Делта плюс". Тука седлани да лъжат, че нямало да има по- тежки мутации. Не вярвам.
61
0
 
2
 
! Отговори
Мутант преди 2 години
В природата постоянно има мутации. Някои са положителни, други - не. Природата решава, а не ваксъри или антиваксъри.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще го изпробваме на свой гръб. Честито естествен имунитет! Антиваксърите да работят принудителен труд в ковид отделенията.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се, че по-младите така и не разбраха как стоят нещата с този коронавирус, а по-старите май си мислят, че вече са си изживяли живота и каквото има да става ще става.
58
0
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
що за глуп0сти плямпаш кой те е спрял да се ваксинираш и в моловете има пунктове, ***
57
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП пратиха ваксинацията в девета глуха. Това е пореден техен съботаж срещу България!
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 48 Там е работата, смисъл от ваксините може и да има, но ние не го виждаме. Засега.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нито един щам на Ковид не съм срещал още,щото НЕ шмъркам бело..
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Ками ме тормозиш с вирусчето :)) Дай нещо за шоумена Бойко :)
53
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 2 години
Една жена каза....
52
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Никой не плаши никого, информацията се дава и хората я пречупват през собствените си виждания. Ние тука понеже сме специалисти по всичко, всяка такава новина бъро се пре-експонира до безобразие. Хората отдавна казаха, какъв е проблема с този вариант - по-заразен е и съответно по-бързо може да се запълни болничният капацитет при масово разпространение и локална епидемия. Много хора го карат леко, но и много хора вече са ваксинирани, така че може и това да помага.
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди малко ми разказаха за здрави братя, починали след втората ваксина на следващия ден, явно тия случаи ги прикриват
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сверете си часовниците. Едната статия казва че ще е по смъртоносен и заразен,а тук че ще е по лек. Последно?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ками, дай некоя статия за Бокича, требва да има веселба все пак :)) Колежката ти пише само за вирусчето, направо апокалипсис :)))
48
3
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
не е само един, няколко са познатите ми починали от Ковид.
47
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи няма смисъл от ваксините.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При индийската корона получават черни гъбички и им изрязват главите та са по-тежки спряммо първите корони.
45
5
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
дано.