"Абдала" – отстъпва ли кубинската ваксина-чудо на „Пфайзер“ и „Модерна“?

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК, базирана е на протеинова технология
26 юни 2021 13:48, Елка Василева
91
"Абдала" – отстъпва ли кубинската ваксина-чудо на „Пфайзер“ и „Модерна“?
Снимка: архив, БГНЕС

Мегаломания или увереност, че могат да се справят и сами? Куба произведе своя ваксина срещу COVID-19, която изглежда не отстъпва по нищо на тези на „Пфайзер“ и „Модерна“. Какво може наистина кубинската „Абдала“?

"Абдала” - така се казва новата кубинска ваксина срещу коронавирус, която показа ефективност от 92,28 процента. Името не е избрано случайно. Абдала е герой от едноименната драма на емблематичния кубински поет, философ, есеист и революционер Хосе Марти. Младият Абдала отива на война, за да защитава родината си. Абдала е символ на борбен патриотизъм, който не се влияе от това колко е силен противникът.

Много кубинци смятат, че това е перфектното име за първата ваксина срещу COVID-19, разработена в Латинска Америка, пише Дойче веле. 11-милионна Куба отново успя да изненада света и да му покаже с какви учени разполага, които не могат да бъдат демотивирани нито от смъртоносния вирус, нито от 60-годишната икономическа блокада на САЩ.

Още по темата

"Не очаквах ваксината да е толкова добра"

Един от тях е Херардо Енрике Гийен Нието от Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (ЦГИБ) в Хавана, където е разработена ваксината. В Куба той се радва на същата популярност като шефа на BioNTech Угур Шахин в Германия.

“Работим от началото на пандемията всяка събота, всяка неделя, от рано сутринта до късно през нощта, без миг почивка”, казва той. Но изглежда си е заслужавало, защото резултатите са отговорили на всички очаквания. "Ваксината е много добра, дори и аз не очаквах такъв резултат”, уверява Нието.

Според държавната фармацевтична компания Biocubafarma ефективността на "Абдала" е 92,28 процента. Това поставя препарата в същата лига като ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“. Когато резултатите от проучванията бяха обявени в ЦГИБ, залата избухна в аплодисменти.

“Знаем, че трябва да разчитаме на себе си”

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК. Тя е базирана на протеинова технология и е основата на имунизационната кампания на Куба.

“Санитарна интервенция” - така правителството нарича кампанията по ваксиниране на острова, която започва в средата на май с "Абдала" и втората ваксина - "Соберана", която все още се намира в третата фаза на проучванията. Куба напълно се отказа от вноса на ваксини от Русия и Китай и също така не се включи в механизма COVAX за глобален достъп до ваксини срещу COVID-19.

Дали става въпрос за мегаломания или просто за убеждение, че могат да се справят сами? “Знаем, че накрая винаги трябва да разчитаме на себе си, на нашите собствени сили и възможности”, смята Гийен Нието. Резултатът от това, според него, е една здравна система, която е не само безплатна, но и централно координирана и способна да реагира на всякакви бедствия, включително и при пандемии и произтичаща от тях нужда за разработване на ваксини.

"Хората бързат да се ваксинират"

От "Абдала" се поставят три дози през две седмици. 2,2 милиона кубинци вече са получили първата, 1,7 милиона - втората,  а 900 хиляди - и третата. Според плановете на правителството до август трябва 70 процента от 11-милионното население на страната да е имунизирано.

Кубинските здравни властите се надпреварват с времето. Жертвите на COVID-19 в островната държава са 1200, а ежедневно се заразяват по около 2000 души. “Хората тук имат безпрецедентно доверие в здравната система. Ние не сме имали никога проблеми с намирането на доброволци, когато става въпрос за клинични проучвания. В Куба хората искат да бъдат ваксинирани, и то масово. Никой тук не смята да откаже ваксиниране, защото всички знаят колко важни са ваксинациите”, обяснява Нието.

Интерес към “Абдала” и в чужбина

Независима експертна комисия в Хавана ще подложи ваксината на детайлен анализ. Очаква се спешно одобрение в следващите две седмици, след което Куба ще кандидатства за одобрение и пред Световната здравна организация. Боливия, Ямайка, Венецуела, Аржентина и Мексико вече проявяват интерес.

Перуанецът Хосе Моя, който е представител на Панамериканската здравна организация в Куба, не е изненадан от успеха на Хавана. “Центърът за генетично инженерство и биотехнологии има 30-годишен опит в разработването на ваксини”, казва той. 80 процента от поставяните в Куба ваксини се произвеждат на острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същия най нискокачествен бок,,лук като спутник v но се пак браво на кубинците че са се справили сами
81
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англо-саксите не търпят конкуренция. Като цяло са средно-интелигентни и невероятно злобни. С медийни трикове, а ако не помогне с войска нападат всеки който ги застигне, а не дай боже надмине в нещо. Добра ли е кубинската ваксина като техния Файзер? Абе какво гледат в чуждата паница. Да се бодат там с каквото имат и да мълчат. Завистливо и коварно племе ей!
80
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шапка им свалям на кубинците. Нямат достъп до почти никакви вносни материали и въпреки всичко са си направили ваксина и си я произвеждат сами. Не като нашата, дето е гениална, ама трябва да внесем съставките й от луната.
79
2
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Най хубавото е, че хората "имат безпрецедентно доверие в здравната система и искат да се ваксинират" . Е, издигнаха ми се в очите, признавам.
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицина за хората.От честни изследователи , които желаят да помагат - не милиарди за дивите капиталисти.Пък най-хубавото е ,че ще попречат на западните хиени да отмъкнат на бедняците парички.
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да се ваксинират един милиард хора и с кубинската , да се натрупа опит и ще се види колко е ефективността. Техните доктори работят в Африка, сигурно там ще продават. Нека да има ваксини, че иначе как ще се отървем от тая гад.
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са смешни медиите, от ваксинки не могат да се погледнат колко са паднали ниско :))
75
0
 
11
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Не, не ги подценявам. Знам, че имат медицински туризъм. Пък то и Северна Корея нямат какво да ядат, но разработват ядрени програми. Просто забелязах странно съвпадение, че протеинови ваксини излязоха почти едновременно, в САЩ и Куба.
74
0
 
22
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Не подценявайте развойната дейност на кубинците. Не разполагат с милиардите на запада и САЩ, но пък имат страхотна инерция в медицинското образование и разходите им по заплати са минимални. Ще се изненадате колко богати хора се лекуват в Куба. Разбира се, срещу много сериозно заплащане. Ако не греша, това е най-сериозното перо валутни приходи в Куба.
73
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицински биотехнологии не е "лекуване," а база за многогодишна откривателска работа на учените . Милиарди са нужни. Само богатите държави могат да си го позволят. Ама то вие неграмотните не знаете какво значи това. Така че ти си го набий в главата.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74 Ходи да се прегледаш на Четвърти километър, че здраво си се надрусал. Чипове, които биха могли да командват човека, ще се появят едва след 50-100 години. И никой няма да е луд да се харчи с 10 000 долара, че да ти имплатира чипове - ти и с чип, и без чип все си си наедакватен. И ако те питам за име и презиме, ще отговориш - и през лете, и през зиме се съм си това теле.
71
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в ваксината има super paramagnetic nanopatriclles пуснете си блутута на телефона да видите как излъчват сигнал вакснатире 12 цифри и букви по новите гелефони искат bluetooth finder ама по старите ги хващат доректно като непознато устройство цифри и букви
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
67, пари/пачки човек не лекуват! Набий си го в главата, ако още не си го разбрал. Лекарите лекуват, а всичко останало са обстоятелства и ресурси. Арабски шейхове могат да се зариват в злато и долари, но нямат медицина.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че излиза на пазара няколко дни след почти същата -Novavax американската, протеинова, е много озадачаващо. Шпиониране?
68
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 години
Кръстена е на откривателя си сигурно.
67
2
 
7
 
! Отговори
Striker преди 2 години
".."Пфайзер" и "Бионтех". - ***, чедо неграмотно, от къде ви намират такива тройкаджии недоучили, та после да срамите учителите си, а? В България има 4 одобрени ваксини: AstraZeneca, Pfizer-Biontech, Moderna и Johnson & Johnson, съответно на български: АстраЗенека, ФАЙЗЕР-БИОНТЕК, Модерна и Джонсън и Джонсън. Спрете да си измисляте нови ваксини и да ги прекръщавате, че вече и *** ви се смеят.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родната как ще се казва?
65
2
 
0
 
! Отговори
Чака преди 2 години
До (С)путник 53 Спри БЕ *** !!!!!
64
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е да имаш добри доктори, друго е да имаш огромни пари за да инвестираш в медицински биотехнологии. В билките може и да са добри.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пише се Русия, не росия.