"Абдала" – отстъпва ли кубинската ваксина-чудо на „Пфайзер“ и „Модерна“?

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК, базирана е на протеинова технология
26 юни 2021 13:48, Елка Василева
91
"Абдала" – отстъпва ли кубинската ваксина-чудо на „Пфайзер“ и „Модерна“?
Снимка: архив, БГНЕС

Мегаломания или увереност, че могат да се справят и сами? Куба произведе своя ваксина срещу COVID-19, която изглежда не отстъпва по нищо на тези на „Пфайзер“ и „Модерна“. Какво може наистина кубинската „Абдала“?

"Абдала” - така се казва новата кубинска ваксина срещу коронавирус, която показа ефективност от 92,28 процента. Името не е избрано случайно. Абдала е герой от едноименната драма на емблематичния кубински поет, философ, есеист и революционер Хосе Марти. Младият Абдала отива на война, за да защитава родината си. Абдала е символ на борбен патриотизъм, който не се влияе от това колко е силен противникът.

Много кубинци смятат, че това е перфектното име за първата ваксина срещу COVID-19, разработена в Латинска Америка, пише Дойче веле. 11-милионна Куба отново успя да изненада света и да му покаже с какви учени разполага, които не могат да бъдат демотивирани нито от смъртоносния вирус, нито от 60-годишната икономическа блокада на САЩ.

Още по темата

"Не очаквах ваксината да е толкова добра"

Един от тях е Херардо Енрике Гийен Нието от Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (ЦГИБ) в Хавана, където е разработена ваксината. В Куба той се радва на същата популярност като шефа на BioNTech Угур Шахин в Германия.

“Работим от началото на пандемията всяка събота, всяка неделя, от рано сутринта до късно през нощта, без миг почивка”, казва той. Но изглежда си е заслужавало, защото резултатите са отговорили на всички очаквания. "Ваксината е много добра, дори и аз не очаквах такъв резултат”, уверява Нието.

Според държавната фармацевтична компания Biocubafarma ефективността на "Абдала" е 92,28 процента. Това поставя препарата в същата лига като ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“. Когато резултатите от проучванията бяха обявени в ЦГИБ, залата избухна в аплодисменти.

“Знаем, че трябва да разчитаме на себе си”

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК. Тя е базирана на протеинова технология и е основата на имунизационната кампания на Куба.

“Санитарна интервенция” - така правителството нарича кампанията по ваксиниране на острова, която започва в средата на май с "Абдала" и втората ваксина - "Соберана", която все още се намира в третата фаза на проучванията. Куба напълно се отказа от вноса на ваксини от Русия и Китай и също така не се включи в механизма COVAX за глобален достъп до ваксини срещу COVID-19.

Дали става въпрос за мегаломания или просто за убеждение, че могат да се справят сами? “Знаем, че накрая винаги трябва да разчитаме на себе си, на нашите собствени сили и възможности”, смята Гийен Нието. Резултатът от това, според него, е една здравна система, която е не само безплатна, но и централно координирана и способна да реагира на всякакви бедствия, включително и при пандемии и произтичаща от тях нужда за разработване на ваксини.

"Хората бързат да се ваксинират"

От "Абдала" се поставят три дози през две седмици. 2,2 милиона кубинци вече са получили първата, 1,7 милиона - втората,  а 900 хиляди - и третата. Според плановете на правителството до август трябва 70 процента от 11-милионното население на страната да е имунизирано.

Кубинските здравни властите се надпреварват с времето. Жертвите на COVID-19 в островната държава са 1200, а ежедневно се заразяват по около 2000 души. “Хората тук имат безпрецедентно доверие в здравната система. Ние не сме имали никога проблеми с намирането на доброволци, когато става въпрос за клинични проучвания. В Куба хората искат да бъдат ваксинирани, и то масово. Никой тук не смята да откаже ваксиниране, защото всички знаят колко важни са ваксинациите”, обяснява Нието.

Интерес към “Абдала” и в чужбина

Независима експертна комисия в Хавана ще подложи ваксината на детайлен анализ. Очаква се спешно одобрение в следващите две седмици, след което Куба ще кандидатства за одобрение и пред Световната здравна организация. Боливия, Ямайка, Венецуела, Аржентина и Мексико вече проявяват интерес.

Перуанецът Хосе Моя, който е представител на Панамериканската здравна организация в Куба, не е изненадан от успеха на Хавана. “Центърът за генетично инженерство и биотехнологии има 30-годишен опит в разработването на ваксини”, казва той. 80 процента от поставяните в Куба ваксини се произвеждат на острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тубата има достатъчно клипове, как изглеждат болниците им- първобитна работа, мизерия...Другото пак е пропаганда.Вижте какво казват самите кубинци.
41
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абдала само за будали
40
15
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 2 години
Ами то, името си го казва: "Абдала", значи е само за абдали.
39
5
 
18
 
! Отговори
тъжно преди 2 години
Там правят ваксини,а тук един пенсионер убеждава ,че трябва да се правят ПСР тестове.Науката,доколкото я има,се спъва от търгашески интереси и закостенели хора,които от повече от 20 години не следят какво става по света.Вижте само по какви учебници се преподава в университетите...
38
5
 
23
 
! Отговори
М даа преди 2 години
Кебинските лекари са се доказали в борбата с вирусите.В борбата с ебола
37
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Богу там все още болниците им не са Търговски дружества които да източват здравната каса. Там народа не м.ре пред стълбищата на болниците и да уволнят затова шофьора и чистачката а баш докторетата се крият като плъ.хове. Затова в Куба народа има доверие на докторите защото никой не е оставен да почине на стълбите на болницата. Ако това недай с боже се случи виновните ще бъдат вкарани за дълго в затворо. Защото там имат държава и управници които гледат за народа. Там нямат Мутра с жип.
36
3
 
24
 
! Отговори
супер готин коментар преди 2 години
въпреки 60-годишната икономическа блокада на САЩ.
35
10
 
19
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Абе, да не се окаже, че все пак комунизмът е строя на бъдещето...
34
6
 
4
 
! Отговори
До йорданка преди 2 години
Да смесваш храната с ваксините е тотално неразбиране какво се случва в организма. Храната се разпада и усвоява, а ваксината? Не се разпада до глюкоза и мастни киселини всеки случай. Освен това не я пиеш, но както и да е. Правите нелепи сравнения.
33
7
 
3
 
! Отговори
ОРГАН на ЦК на КПСС преди 2 години
До АнонименКогато нямаше внос на кирковския първите череше ги предлагаха по 85ЛЕВА КИЛО И ТО ОТ КАНТАР УБИЕЦ,КОИТО ЛЪЖЕШЕ ПО 30% В ПОЛЗА НА ТЪРГАША.
32
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВейхайвейЕ, и? Какво като те са 11 млн, а ние- 7, какво значение има. Това е тенденция във всички развити страни; само в слаборазвитите, където инстинктът за съхранение е силно развит се множат като зайци.
31
6
 
26
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Ваксината "Абдала" е коренно различна от другите "ваксини".Тя е субединична т.е. прави се основните части на протеин S.Не ти се вкарва в организма и-РНК.Субединична е и най-успешната ваксина против грип-Инфлувак тетра.От 18 г. я използвам за близки и пациенти и не съм имал нито един със странични ефекти!!!За разлика от Ваксигрип.А Куба е много напред с материала за ваксините.Изнасят по цял свят,имат и ваксина против рак на белия дроб!!!Ако ще си сложа ваксина това ще е тази!!!Бъдете здрави!!!
30
25
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Ако говорите за кубинските медици от 60-те години на миналият век - съм съгласен, но те отдавна се споминаха завалиите. А това, че Куба изнася медици за Африка тожэ не мога да не се съглася с вас. Там, в Африка, дали някой ще умре от грешна диагноза или сбъркана медикаментоза, е без значение. Централно африканските държави имат върхова медицина, благодарение на кубинските "професионалисти". Единственият шанс за оцеляване, е да НЕ се лекувате в Куба и/или Африка.
29
5
 
5
 
! Отговори
ОРГАН на ЦК на КПСС преди 2 години
До БЪЛГАРКА150години НЕ БЕШЕ КОЛОНИЯ НА ЛЮДОЕДИ ЗАГРАБИЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ВЕЧНО ДА ГРАБЯТ НАД МИЛИОН КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ,СЕГА СИ...НЕ БЪЛГАРКА,А СЛАЙНЯНКА... *** ЙОБАНА В РОД!!!...
28
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бълхаристан даже стрък магданоз се внася от чужбнина, по-долу бленуват за български ваксини...
27
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам че много хора не знаят много за Куба. Куба изнася медици по цял свят, Африка е пълна с такива. За Куба това е индустрия. На времето много от тях завършиха в България. Ученикът надмина учителя си.
26
1
 
16
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
До Сат ННещата не опират само и единствено до пари и апаратура. Важно е тези дето работят с апаратурите да са кадърни. Могат да ти направят каквито си искаш изследвания, но като няма кой да ги "разчете" каква полза.
25
10
 
28
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Би било добре малко да четеш книги и да получаваш информация на какво ниво е Кубинската медицина. От цял свят хора ходят да се лекуват при техните специалисти. Може би една от най добре развитите страни относно медицината
24
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да я прекръстят на "Будала":)
23
28
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Като цяло здравеопазването в Куба е на най-високо ниво. -----/////----- На какво високо ниво е здравеопазването? Имат ли пари за MRT или 3D скенер или гама нож? Като нямат, значи са 30 години назад. Колкото руснаците са напред, дето доктор убива пациента с тупаник, защото напсувал сестрата, която му била любовница. Бемти нацията, и племето. А Куба е катун.