Доц. Гломб: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна

Според нея единственият начин да се справим с епидемията е ваксинирането
27 юни 2021 17:55, Нели Христова
257
Доц. Гломб: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна
Снимка: БГНЕС

"Човечеството има един единствен начин за справянето с епидемии – ваксинирането. Ваксинацията предпазва не само индивида, но и обществото. Това нещо може да се случи само след масов имунитет. Светът е ваксиниран неравномерно. Ако някоя страна достигне заветния колективен имунитет, тя пак няма гаранция, че е предпазена”. Това каза в ефира на NOVA ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя добавя, че СЗО се притеснява за всички страни.

„Ние попадаме в една срамна класация, бъдейки едни от най-малко ваксинираните хора. Някои страни пък нямат финансовия ресурс, за да закупят препаратите. Аз лично се срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна”.

COVID-19: В 17 области на страната няма новозаразени

„Аз съм вирусолог и ще ви кажа, че нещата в Англия не изглеждат зле. Те заложиха първо на възрастното население. Голямата част от новите случаи са сред неваксинираните хора, чийто ред още не е дошъл”, обяснява специалистът.

Тя добавя, че колективният имунитет би предпазил хората, които са твърди болни или слаби, за да се ваксинират.

„Свойство на вирусите е да се изменят постоянно, за да се адаптират към всеки нов гостоприемник. Докато ние удължаваме тази верига ние даваме възможност на вируса да се изменя. Обществената и лична цена на този процес би била много голяма”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Един много умен човек е казал, че масова ваксинация по време на пандемия НЕ СЕ ПРАВИ. Това е и основно правило в имунологията.
184
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Северна Корея няма вирус. Какъв е извода?
183
3
 
12
 
! Отговори
А.... преди 2 години
...какво стана с истинските лекарства, които директно убиват вирусът за ден-два? Защото да предложиш нещо, което държи вирусът в летаргия, а имунната система на човек същевременно унищожава всички органи в тялото, не разпознавайки чуждото тяло, не е много на далавера. Тоест в момента имаме нещо такова само. Аз чакам от другото, дето не държи вируса в летаргия, а го убива изцяло и отвежда извън организма. Някой да има ETA за това лекарство?
182
3
 
10
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
,, Пандемията" политическа, а не медицинска...! Тази кокошка да оди да я оправят десет черни арапа...!!!
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се изменя, докато стане сезонен, а с ваксите удължаване този процес
180
7
 
26
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Ок, а на нас пък толкова много и компулсивно ни пука, че някаква световно неизвестна пропагандаторка на Отровната Инжекция, която се е отрекла от България, имала чувства. Доцент Гломб, оставяме Ви да се гордеете, че сте се дебългаризирала. Гуд бай!
179
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лично го приема тази, та си мисля, че по-скоро много се страхува....за себе си. Прибрала е много пари, за да върши добра пропагандна работа и да ни наваксат масово, а не върви. Май ще и дърпат ушите и затова така се вживява.
178
1
 
21
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Аз пък се гордея LOL
177
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Благодаря, да влезе следващия.
176
1
 
13
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Доцент, доктор и почтен председател : срамувам се от развоя на доцентите в нашата страна, къде съм аз къде са те?!?!?! Срамувам се от турците в нашата страна, къде съм аз къде са те?! Мъжки секретарки.!. Доценти на кило доктори на тон! Какво тук значи някаква си дума - бош лаф и вкиснал пилаф!
175
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За срам си е. Но е и възможност. След като който е искал да се ваксинира го е направил, то евентуална следваща вълна ще прочисти много от неграмотните, суеверните, религиозниците ... мощна еволюционна стъпка напред, която без съмнение ще доведе до малко по-висока средна интелигентност на обществото след края на пандемията.
174
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откак обявиха тази коронавирус "пандемия" забелязвам да се разраства само пандемията на тормоза. Това е само едно-атака на психиката на хората. Нулева грижа за здравето на хората, само тормоз.
173
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От какво точно се срамуваш не се разбра ? Аз лично се срамувам, че има такива Български доценти като теб. Това, че единственото спасение от пандемии било ваксинирането е просто плачевно изказване. Медицинско правило е да НЕ се правят ваксинации по време на пандемии, а етично правило е да НЕ се подлагат хорята на експериментални медицински препарати. А нещо така по история да се изкажеш, понеже практиката от последните 10 века показва, че си много зле подготвена.
172
2
 
1
 
! Отговори
до 211 ели преди 2 години
глупости. Отвори си пак статистиката след 2-3 седмици, и пак ще видиш че няма да има разлика между смъртните случай зимата и сега, ест. изчислено от % на населението болни сега. 35% от които напълно ваксинорани.... смях
171
3
 
2
 
! Отговори
do 214 преди 2 години
Слави Трифонов е антиваксър и не е ваксиниран!еми тогава май колкото и да не ми се искаше, ще гласувам за него
170
1
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Всеки да си казва мнението, но да не лъже обществото, в противен случай - солидна глоба! Мераклии за ваксина няма пак да има, но поне до месец- два, на много докторчета, като тази, ще им олекнат джобовете. Като чета, то не остана ваксина, при която да няма пагубни за човека действия, и извода е ясен - насадената пандемия се разпада.
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави Трифонов е антиваксър и не е ваксиниран!
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на есен с делта песен, пак кой умрял - умрял. Да живеем живите, да дочакаме нов коронавирус.
167
1
 
7
 
! Отговори
Rr преди 2 години
Уф, аман. Тази да се ваксинира и за 3 и 4 ти път ако иска.
166
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда - скрито въздействие върху обществени групи, целящо някакво удобно за управляващите тяхно поведение. И един от инструментите на пропагандата вече виждаме - емоционалното въздействие: "Човечество, има само един начин..." - и така нататък. Прочувствени прокламации едва ли не към световната общност, космически срам от нашето "безразсъдно" поведение и прочее. Доцент Тромб, ваксинална пропаганда ли правите?