Проф. Кантарджиев описва обстановката в страната с три думи - завист, омраза, реваншизъм

Според проф. Костадин Ангелов служебният кабинет е забавило ваксинацията
Обновена: 27 юни 2021 16:58 | 27 юни 2021 16:40, Нели Христова
333
Проф. Кантарджиев описва обстановката в страната с три думи - завист, омраза, реваншизъм
Снимка: БГНЕС

Обстановката в България може да се опише с три думи - завист, омраза, реваншизъм. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев пред жители на великотърновското курортно село Вонеща вода. Той поясни, че не е ангажиран с политика, но коментира намеренията на служебното правителство за демонополизация на НЗОК, предава "24 часа".

"Обясненията, че с демонополизацията на Здравната каса ще се подобри финансовото състояние на здравните заведения, а българите ще могат по-добре да управляват парите си за здравеопазване, са само сладки приказки", заяви проф. Кантарджиев, който в момента е консултант на Столична община по ваксинационния процес.

По време на обиколката си във Великотърновска област заедно с кандидат-депутати от коалиция ГЕРБ-СДС през уикенда той беше посрещан изключително радушно от местните хора.

"Професоре, плакала съм за вас като разбрах по какъв начин ви пенсионираха", възкликна участничка във фолклорен събор край Лясковец.

"Фестивалите и съборите на открито не представляват опасност за дифузно разпространение на вируси", обяви публично проф. Тодор Кантарджиев, който беше гост на Петропавловския събор за народно творчество в околностите на манастира "Св. св. Петър и Павел" край Лясковец.

По думите му мерките, които трябва да бъдат взети, е важно да са целенасочени.

"Това не са затварянето и носенето на маски, а мерки за недопускане на "вносните варианти" на вируса", подчерта проф.Кантарджиев.

Според него това може да стане с така нареченото секвениране на хората, идващи от чужбина чрез анализ на генетичния материал от PCR- тестовете.

Специалистът подчерта, че е предложил тези превантивни мерки на сегашния министър на здравеопазването още на 21 май. Анализът може да покаже дали носителят на положителната проба е с британски алфа-вариант, който доминира в страната, или е носител на някои от другите - южноафрикански, делта-варианта от Индия или латиноамериканския.

Според проф. Кантарджиев към всички тях трябва да се подхожда с особено внимание. Специалистът посочи, че за такива анализи Центърът за заразни и паразитни болести се готви от три години.

"Имам чувството, че в момента такива варианти има и може би скоро това ще бъде оповестено", подчерта Кантарджиев.

Той отбеляза, че така наречената трета игла се предвижда, ако настъпи подобна мутация. Засега мутациите не изискват ново поставяне на ваксина.

"Те са по-опасни затова, че се разпространяват по-лесно", посочи Кантарджиев.

В момента е най-важна ваксинацията, която трябва да обхване още по-голям процент от населението. За целта трябва да бъдат мотивирани и лекарите и здравните медиатори, тъй като лятото е най-доброто време за ваксинация.

Кантарджиев допълни, че за да ги има тези предпоставки сега - причината са всички ограничителни мерки, предприети още от началото на годината.

"Тогава визията ни за лятото беше хората да се събират, но и да се имунизират", заяви още проф. Кантарджиев.

Заедно с водача на листата на коалиция ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов той посети градовете Дебелец и Елена.

"Сегашният екип на Министерството на здравеопазването забави темповете на ваксинацията", коментира проф. Костадин Ангелов.

Той даде пример със спирането на зелените коридори и повторното им пускане 24 часа по-късно с обяснението, че дават предимство на възрастните хора. Броят на ваксинираните граждани от тази група обаче не се е променил.

Подобни залитания, включително и мотивационният клип, разпространен от МЗ, в които самият настоящ министър изразява съмнения към ваксините, е довел до спадане на темпа на ваксинацията.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че доверието трудно може да бъде възстановено, защото когато предишното правителство е работило за мерките за ограничаване на COVID, сегашният министър и неговата съветничка са обяснявали, че няма нужда да се удължава извънредната епидемична обстановка, че това е геноцид спрямо хората, а после са я удължили.

Проф. Костадин Ангелов е категоричен, че подобни разнопосочни сигнали не водят до доверие сред хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама верно сте назад в коментарите и събирате, че утре тролчета може и да не вземете пари. После откъде за евтина бира и кофти дрога:))))))))))))
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До someoneБоко го е сложил, получава повече от 350 лева :))
173
7
 
16
 
! Отговори
мастикаджия преди 2 години
Тоя изтрещял човечец няма ли да млъкне?
172
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До bms То е смешно вече, иначе бил професор челяка :))
171
4
 
20
 
! Отговори
someone преди 2 години
плакала ,че професора се бил пенсионирал , ми баща ми като се пенсионира на 65 с 350 лв пенсия аз какво да взема и аз да плача и пищя по медиите, жалки циркови артисти. А професора стига е хленчил и говорил глупости и да ходи да си сяда на ***. Завист ,злоба ги е имало и преди и ще си продължават , не значи че няма и добри хора на този свят.
170
6
 
29
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Другарю Кантарджиев! Пенсионира се вече! Жив и здрав бе човек!-:) Яж пий и си гледай живота като пенсионер!-:) И шефа ти др Борисов пенсионирахме вече! А той продължава и продължава да " изказва мнения ,които " Не ни касаят вече!-:)) Приключихме с вас и ГЕРБ другарю! Жив и здрав,че заблуди толкова българи по "брифингите" си! Но минало свършено! Пий си ракийката и си гледай бабата!-:) Другото оставете н следващите! Вие Не сте актуални врче!-:)))
169
4
 
29
 
! Отговори
bms преди 2 години
Всеки , който се докосне до Борисов , морално пропада. Жалко за този човечец. Показва , че не напразно Борисов си го избра в щаба.
168
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 188Кантара ако е професор, то аз съм бог :))
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Няма такъв народ Пич, по повод на професора. Ся. Имаш 2 инструмента за борба с короната - социална изолация и ваксини. Когато нямаш достатъчно ваксини, наблягаш на социалната изолация, както правят в ЕС с локдауните. Когато напреднеш с ваксинацията, започваш да отхлабваш строгите мерки. Както е логично и смислено. У нас направиха предизборна кампания на Бочко, с идеята като им писне на хората, разхлабваме мерките. Пандемията мина като горски пожар през България. Заради кантарджиевци и сие.
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинСкъпа, той е некадърен, ама нали мъжете умеят да лъжат жените :)) Малко симпатяга да изглежда и са готови на всичко :))))
165
12
 
10
 
! Отговори
Няма такъв народ преди 2 години
Всичките сте един билюк хейтъри, които нито сте запознати с научната и професионалната дейност на професора, нито сте компетентни по тия теми. То затова сте и антиваксъри. А по същество - кое от казаното от професора не е истина? Папагали, присмивате се на професори, заради титлите им от Тошово време. А Вие колко титли имате от Тошово, Виденово, Костово, Царево, Станишево или Бойково време, бе, папагали?
164
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шиле, поджъткай още малко, че затвор те чака.
163
5
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Този шарлатанин се оказа и изменник, член на БСП, а участва в предизборни срещу на здравния корумпиран министър Костафин ангелов , който е кандидат депутат на ГЕРБ, не случайно му намериха синекурна длъжност в общината, да топли стола клатикурника скапан
162
5
 
10
 
! Отговори
До Светозар преди 2 години
Не просто хранилка, а папалка! Папалка е изгубил неуважаемия професор-доктор-доцент-ктн-дмн-и прочие! Ех, да бях и аз някой академик-професор-доктор от времето на Тодор Живков и да лапам, да лапам, да лапам...
161
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива професори здравеопазването е на такъв хал.Тези измориха повече хора отколкото измислената пандемия.
160
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 179 *** на какво сме го направили бе, драги? Човекът е пенсиониран, какво лошо има? Всеки един ден се пенсионира. Само папата на Ватикана не! Да не би да е Господ нещо или какво? Ти добре ли си или си мръднал нещо с главния?
159
5
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Кантарджиев явно много го заболя, като го махнаха от държавната хранилка и то яка хранилка. Кой знае какви сметки е правил, още години да стои там, че и пенсийка. Щом като си навършил пенсионна възраст, никой не ти дължи обяснение, че те освобождава от поста. Какво иска, да стои там още 20 години ?Между другото той защо не се ваксинира срещу Ковид, а кара другите ? Нали с ваксините всичко е 6 ?
158
12
 
5
 
! Отговори
шимпанзе от ИТН преди 2 години
как сте чалгопитеци? Оплюхте си мониторите от зор,а :) Фърляте ли гюбеци и салфетки?
157
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Той поясни, че не е ангажиран с политика, но коментира намеренията на служебното правителство за демонополизация на НЗОК, предава "24 часа". Аууу, така ли било? *** верно ли? Много хубави намерения! Дано се осъществят!!!От пенсионирания професор Кантарджиев научих тази хубава новина, не го знаех, но е много хубаво решение на служебното ни правителство! Браво, браво, право, и УРА, УРА, УРА за служебното ни правителство ако го направи!В Германия има сто здравни каси и още толкова частни!
156
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният слуга на Войко