Страничен ефект: Причиняват ли иРНК ваксините миокардит?

Първи за това съобщи Израел
27 юни 2021 19:58, Нели Христова
52
Страничен ефект: Причиняват ли иРНК ваксините миокардит?
Снимка: БГНЕС

Първите съобщения, че след ваксиниране срещу коронавирус с иРНК-ваксини, каквито са BioNTech/Pfizer и Moderna, млади спортуващи хора и водещи активен живот, са получили възпаление на сърдечния мускул (миокардит) се появиха в края на април тази година. Първи за това съобщи Израел, където в този момент течеше масова ваксинационна кампания.

Има ли ваксината страничен ефект?

В израелските медии се появиха съобщения за доклади на експертна група, според която сред 5 милиона ваксинирани след втората доза от препарата BioNTech/Pfizer са регистрирани 62 случая на миокардит при хора на възраст между 18 и 30 години. Нито един от тях не е имал хронично заболяване. Повечето пациенти, при които се е появил миокардит след ваксинирането срещу ковид, са преминали успешно лечение и са изписани от болницата. Но вестник „The Jerusalem Post“ съобщава, че са починали жена на 22 години и мъж на 35 години.

И до днес, обаче, не са открити никакви доказателства, че ваксината на BioNTech/Pfizer е предизвикала това сърдечно заболяване. След публикациите в израелските медии, здравното министерство на Израел опроверга информацията, че след началото на ваксинацията има ръст на миокардит. Говорителят на министерството заяви, че „няма никакъв ръст на смъртността заради ваксинирането“ и „в сравнение с пролетта на 2020 г. няма увеличаване на броя на възпаленията на сърдечния мускул“. На сайта на министерството в раздела за безопасност и ефективност на ваксината BioNTech/Pfizer липсват забележки относно странични ефекти, включително и сърдечни заболявания. Въпреки това от министерството заявиха, че се отнасят сериозно към публикациите и провеждат постоянни консултации с експертите относно рисковете от странични ефекти вследствие ваксинирането.

По-късно американският Център за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) заяви, че разполага с информация за около хиляда случая на миокардит и перикардит след ваксинирането на 177 милиона американци с BioNTech/Pfizer и Moderna. Голяма част от заболелите са млади хора на възраст над 16 години. Симптомите са се проявили само няколко дни след втората доза. На сайта на американското ведомство се казва, че повечето пациенти са оздравели бързо, оставайки на легло и преминавайки през терапия. Подчертава се също, че се провеждат проучвания, за да се установи дали наистина има връзка между иРНК ваксината срещу коронавирус и сърдечните заболявания.

Разработчиците на вакслината BioNTech/Pfizer заявиха на свой ред, че следят редовно нежелателните странични ефекти на своя препарат.

„Не забелязваме по-висока честота на миокардит, отколкото би се очаквало за цялата популация“, се казва в съобщение на Pfizer.

Според тях не е установена връзка между ваксинирането и случаите на заболяването. „В момента няма доказателства, че ваксината BioNTech/Pfizer увеличава риска от появата на миокардит“, твърдят от компанията.

Каква е причината за миокардита?

По принцип възпалението на сърдечния мускул – миокардит, не е непременно следствие от ковид ваксината. Причинителите му са вируси, особено тези, които причиняват настинки (аденовируси, вирус Коксаки), както и херпес и грипни вируси. Коронавирусът SARS-CoV-2 при тежка форма на ковид също може да причини сърдечни заболявания като миокардит и перикардит. В крайна сметка възпалението почти винаги е следствие от имунния отговор на организма към вируса. Но причината могат да бъдат не само вируси, а и автоимунни заболявания, лекарства, отрови, тежки метали, радиация или предишни травми. Гъбичните инфекции също са риск, който може да причини сърдечни заболявания, особено при хора с ХИВ / СПИН.

Сърдечни заболявания се срещат и сред млади хора, които спортуват. При съвременната диагностика миокардитът се лекува достатъчно лесно. Но при неблагоприятно развитие може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми. Рискът се увеличава, ако човек, който не знае за заболяването си, продължава да спортува или игнорира симптомите, без да се отказва от прекалено физическо натоварване.

Кога да потърсим лекарска помощ след ваксинация?

Въпреки че няма данни за връзка между иРНК ваксините и сърдечните заболявания, ако след ваксинацията имате болки в гърдите, проблеми с дишането, чувство, че сърцето бие прекалено бързо или повишен пулс, трябва да се консултирате с лекар . Подобни симптоми са тревожни.

В същото време, според учените, сърдечните заболявания са много по-чести, след като човек е преболедувал ковид, а не след ваксинацията срещу него. Следователно, както е посочено в съобщението на Американската здравна агенция, не трябва да отказвате ваксинации поради страх от странични ефекти. Освен това е важно да получите втората доза, за да имате устойчив имунитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и инфаркт може да докара.
40
0
 
2
 
! Отговори
както е казал народа преди 2 години
До Анонимен 45 Мож' да умреш *** не искаш.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз получих миокардит след прекаран леко ковид. Вируса го изкарах с една седмица накашляне - нищо сериозно, но после 1 месец ме боля сърцето и не се чувствах комфортно. Спортувам редовно. Пред ден ходя да бягам по 3-4км, но тогава просто нямах сила и желание.
38
5
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
За здравите хора, до 90 годишна възраст, Отровната Инжекция, позираща за Ковид-ваксина, която дефакто е експериментална ГМО-терапия, е в пъти по-смъртоносна и опасна, отколкото Ковид във всичките му щамове и форми. Ако на някой това му се струва дори и леко преувеличено, нека се порови в статистиката от Израел, САЩ и Англия. Колкото и да я прикриват, все може да се прочетат и истинските данни.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ли няма оцеляли животни след тестове с иРНК? При следващия грип ще се види кои ще оцелее
36
1
 
16
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Нали си наясно , че VAERS не е научна база данни , това са просто данни качени от някои американски лекари, но понеже нямат научна обосновка си измиват ръцете с : Guide to interpreting VAERS data ( ръководство за ТЪКУВАНЕ НА VEARS данни) , това с тълкуването може и да мине при малообразовани индивиди, а и както знаем фирмите производителки никога не са отричали , че ще има странични ефекти, но докато не прочета истински данни подкрепям Офф.
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
иРНК препаратът причинява миокардит. Вече самият аз видях 2 случая. И за сведение единият беше на жена над 50 години, а другият на млад мъж. За щастие протичането не беше тежко.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година по туй време говореха,че вируса Ковид19 с това иРНК,което има и е негово причинява миокардит,даже писаха статии за уплаха,а сега казват,че не причинява или не е от него,което означава,че туй иРНК не е негово,а на някой друг вирус,като ухапванията,не го ухапал тоз комар,а онзи от друг сорт по серт.
33
8
 
22
 
! Отговори
отговор преди 2 години
Краткият отговор е: Да. Дългият отговор е: Да, да и да.
32
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавие на MailOnline от 13 юни гласи: Проучването показва, че 29% от 42-те души, които са починали след заразяване с новия щам, са имали ДВЕ ваксинации. В техническия инструктаж на Public Health England на 25 юни тази цифра се е увеличила до 43% (50 от 117), като по-голямата част (60%) са получили поне една доза.Нооо, това не означавало, че ваксината е неефективна, а само, че била несъвършена.Честито на планинара по-долу.
31
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една моя приятелка се ваксинира февруари, 4 месеца вече и сега все нещо болна...ту гърло ту друго ту не знам си какво...вече и тя започва да се съмнява, че е от ваксината защото преди не е боледувала така.
30
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Офф - приятелка на майка ми, на 55 години, планинарка, слаба, здрава и енергична, една седмица след ваксината я намериха умряла от инсулт. Безвредни и безопасни. Може да се провери десетките хиляди смърти и стотици хиляди тежки ефекти, на държавните сайтове, примверно VAERS на САЩ
29
9
 
12
 
! Отговори
Офф преди 2 години
Моля, автора на тази статия да не плагиатсва. Статията излезе преди 5 дни в " Дойче веле" , на всички ни е ясно какво " журналисти" се изявяват там. Който се интересува от реални данни може да провери фактите в реномираните научните сайтове , а от личен опит на 27 години съм , планинар и напълно ваксинирам от 2 месеца с Пфайзер, странични ефекти нямах, чувствам се идеално и катерят планините без проблем .
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 - ама то се случи вече дори в тоя сайт! Имаше статийка "Грък умря 15 секунди след ваксина, няма връзка" - почти точно цитирам заглавието, толкова ме беше впечатлило.
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече си мисля, че и ако човек веднага падне и умре след ваксина, те ще кажат ' Не се притеснявайте, не е от ваксината'.
26
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корона вирусът не принява миокардит. Ваксината срещу Ковид обаче - да.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До предния - за Гломб каква поезия да напишеш... Освен клозетна.
24
3
 
0
 
! Отговори
До предния преди 2 години
Извинете, ама поетичните ви опити са много посредствени, лол
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте професор Гломб има ли след Астра тромб!
22
4
 
22
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До Анонимен 19A знае ли някой, след 5 поколения каква имунна система ще имат хората с тези масови ваксинации срещу всеки вирус!!?