Вариантът "Делта" се разпространява бързо: Какви са мерките по света?

Властите призовават хората да се ваксинират
28 юни 2021 12:21, Нели Христова
113
Вариантът "Делта" се разпространява бързо: Какви са мерките по света?
Снимка: БГНЕС

Вариантът "Делта" на COVID-19 вече сее хаос по целия свят, което доведе до връщане на някои мерки.

Москва е регистрирала най-високия брой жертви на COVID-19 от всички руски градове досега, тъй като силно заразният щам налага по-строги ограничения за страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и подхранва нарастващата загриженост във връзка с ваканционните пътувания в Европа.

Имунизацията намали броя на инфекциите в много богати страни, а ограниченията на ежедневния живот продължават да бъдат облекчавани в голяма част от ЕС и САЩ. Но експертите предупреждават, че бързо разпространяващият се щам означава, че пандемията - макар и да се забавя в световен мащаб, далеч не е приключила.

СЗО регистрира този уикенд най-малкият брой новозаразени в световен мащаб от февруари насам, но предупреди, че вариантът "Делта", който сега присъства в 92 държави, носи смъртоносна нова вълна в страните от Индонезия до Русия.

В неделя Москва регистрира рекордните 144 смъртни случая от COVID-19 за 24 часа след взрив на нови случаи в цялата страна. Кметът на руската столица Сергей Собянин предупреди, че "единственото решение" е "бърза, мащабна ваксинация".

Междувременно в повечето страни в Европа инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи продължават да падат до нива, които не са наблюдавани от миналото лято, като няколко правителства този уикенд допълнително облекчават ограниченията с напредването на масовите кампании за ваксинация.

Испания премахна задължителното носене на маски на открито. Това отпадна и в Нидерландия, където ограниченията за хранене на закрито бяха облекчени, а нощните клубове бяха отворени за посетители с отрицателен PCR тест. Белгия също облекчи мерките си, като позволи на до осем души да се събират както в ресторанти, така и на гости в домовете, докато повечето останали ограничения бяха премахнати в Швейцария.

Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсет повтори няколко от европейските си колеги, заявявайки, че смята, че по-голямото използване на иРНК ваксините "Пфайзер" и "Модерна" в страната трябва да осигури достатъчна защита срещу варианта "Делта".

Въпреки това, Германия - която е ваксинирала изцяло над 35% от общото си население, 53% са получили първата си доза, този уикенд е обявила Португалия за "зона с вирусен вариант", забранявайки повечето пристигащи от страната с изключение на германски граждани и налагайки задължителна двуседмична карантина за всички.

Ходът, дошъл само няколко дни преди официалното пускане на "цифровия зелен сертификат" на ЕС, предназначен да позволи по-лесно пътуване за тези, които са ваксинирани, преболедували COVID-19 или имат отрицателен тест, породи нови страхове за летния туризъм в рамките на блока.

Сега вариантът "Делта" представлява повече от 70% от новите случаи в района на Лисабон, според португалските власти и 51% от случаите в цялата страна. В популярния сред туристите регион Южен Алгарве числото на възпроизвеждане или "R" е 1,34.

Португалия наложи по-строги правила в края на миналата седмица, включително нареди ресторантите да затварят по-рано през уикенда в Лисабон и Албуфейра. Досега около 30% от португалското население е напълно ваксинирано.

В други популярни европейски дестинации за почивка здравните експерти заявиха, че вариантът "Делта" вероятно ще бъде доминиращият щам. В Гърция властите предупредиха, че през лятото може да са необходими строги локални блокировки в райони с нисък обхват на ваксинация, които изпитват скок в случаите .

Няколко испански региона, включително Каталуния, вече регистрират 20% честота на случаите на варианта "Делта", а регионалните здравни служители прогнозират, че по-заразният щам може да бъде доминиращ в рамките на две до четири седмици.

Отвъд Европа, в Индонезия, най-засегнатата страна в Югоизточна Азия, регистрира нов рекорд от над 21 000 новозаразени, като болниците в Джакарта и други градове бяха смазани след милиони пътувания в края на Рамадан.

Подобни скокове се случват в целия регион: Тайланд заяви в неделя, че ще въведе строг контрол върху ресторантите в Банкок, строителните площадки и събиранията от понеделник, за да овладее нова вълна, започнала в луксозните клубове в столицата.

В съседна Малайзия министър-председателят Мухиидин Ясин обяви, че едномесечното блокиране в цялата страна ще продължи за неопределено време, докато Бангладеш също заяви, че ще наложи нова национална блокировка от понеделник.

Премиерът на Индия Нарендра Моди призова 940 милиона възрастни хора в страната да преодолеят всякакво колебание и да се ваксинират възможно най-бързо на фона на нарастващите опасения относно разпространението на варианта "Делта" в някои щати.

"Ваксинирайте се - това е добър предпазен щит", казва Моди в месечното си радиообръщение. Индия трябва да прилага 10 милиона дози на ден, за да постигне целта си да имунизира всички възрастни до декември, казват експерти, но досега напълно е ваксинирала по-малко от 6% от населението си.

В Австралия ресторантите, баровете и кафенетата бяха затворени в Сидни, тъй като повече от пет милиона души ще се наложи да живеят в двуседмичен локдаун, за да ограничат огнище от над 110 случая след като шофьор на летището е дал положителен тест за варианта "Делта" в средата на юни.

Северният австралийски град Дарвин също започна отделен 48-часов локдаун в неделя след огнище на отдалечена златна мина, което главният министър на щата обяви за "най-голямата заплаха от началото на кризата".

Позовавайки се на "множество огнища" в по-голямата си съседка, междувременно Нова Зеландия - където по подобен начин животът почти се нормализира - обяви спешно тридневно спиране на своя безкарантинен коридор за пътуване с Австралия.

Дори държави с много успешни ваксинационни програми са се сблъскали с трудности: Израел отново въведе изискване да се носят маски на затворени обществени места, след като се забелязва нарастване на новите случаи, свързани с варианта, откакто ограниченията отпаднаха преди 10 дни.

В регионите, където досега ваксинацията е била минимална, напредъкът на щама е тревожен: случаите са скочили с 25% през миналата седмица в цяла Африка, като Южна Африка, най-силно засегнатата страна на континента, предупреждава в събота, че страната е в "експоненциалната фаза" на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не могат да разберат защо ваксинираните умиргат и го преписват на новия щам но това е срам голям.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви маски в Израел вие добре ли сте ами че там всички са ваксинирани.
94
0
 
3
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Разпространението на вирусите се подчинява на следната релация:Колкото по-смъртоносен е даден вирус, толкова по-тесен е ареала му на разпространение.Съответно, колокото повече се разширява ареала на разпространение, толкова по-безобиден става вируса.Страхът от вируса убива повече хора, отколкото самия вирус.
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките са повече ваксини. Бийте си по 4-5 дози, да има
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Публикация в Гардиън от вчера :Защо повечето хора, които сега умират с Covid в Англия, са имали ВАКСИНАЦИЯ? Не мислете за това като за лош знак, точно това се очаква от ефективена, но несъвършена ваксина.Ваксните трябваше да предпазват от тежко боледуване и смърт. Сега излиза, че не го правят. Напротив, смъртността при ваксинираните от Ковид е по-висока. Ама това било не защото ваксината е отровна, а защото била несъвършена. Ха ха ха. Напълно безумно твърдение. Взеха ни съвсем за мезе.
91
0
 
0
 
! Отговори
От Крушево преди 2 години
Славчо и Радев казват , че няма заразяване.Точка.
90
0
 
0
 
! Отговори
Джендю преди 2 години
Мерките са при нас:- Никакви ***, само рек...лни игри до зори, но разбира се с маски!!!
89
0
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 2 години
В България има много излишен материал
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В неделя Москва регистрира рекордните 144 смъртни случая от COVID-19 за 24 часа. Популацията в Москва е 12593000. Има много още докато стигнат рекорда на България - 221 починали на 30 ноември 2020 или 217 починали на 19 април 2021 година. При това България е с два пъти по-малко население от Москва.
87
1
 
3
 
! Отговори
Шишо бакшишо преди 2 години
Аз от толкова варианти и толкова ваксини дет си ударих вече не мога да вдигам самолета
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди Кови 19 хората бяха безсмъртни и не умираха
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък съм алфа мъж и делти и бети не ме ловят
84
1
 
3
 
! Отговори
ABC преди 2 години
Аз чакам българска ваксина за омега варианта.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В неделя Москва регистрира рекордните 144 смъртни случая от COVID-19 за 24 часа Популацията в Москва е 12 593 000 - сигурен съм че от Алкохолно натравяне умират повече от 114 дневно в Москва
82
0
 
9
 
! Отговори
Джордж Сорос преди 2 години
Ти. Делтата остави ми каква Гама ще ви пусна свят ще ви се завие.
81
1
 
26
 
! Отговори
някой преди 2 години
Сега умниците, които се ваксинираха за нормалната корона, да се ваксинират ли и срещу делтата? И има ли ваксина изобщо?
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Циииирк.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са нужни мерки ? Нали и до сега , никой почти не носи маски, дори и в магазините !!! Всички го изкарахме, но страхът надделява при някои ...
78
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия и Израел са първенци по ваксиниране на населението си, а случаите стават все повече и повече, което налага още мерки!? Най-вече в Англия. Нали ваксината пази? Нали е чудото, което ще ни освободи? Всяка прилика с надписа на един лагер за евреи - работата ще ви освободи е случайна. Нали делтата е като настинка. Нито няма доказателства, че е по-заразен, нито че е по-смъртоносен. То доказателства в тази "пандемия" са ненужни. Както и медицина. Виш политика е друго
77
1
 
13
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Раята има право да умре.Ще останат само политиците и богатите и тогава, ще започнат, взаимно, да се крадат.