За седмица: 7 случая на "Делта" у нас, открит е и един Бета вариант

Пробите са взети от 6 до 14 юни
28 юни 2021 10:27, Александър Попов
89
За седмица: 7 случая на "Делта" у нас, открит е и един Бета вариант
Снимка: БГНЕС

Седем случая на варианта "Делта" на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране.

Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в "Пирогов" в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Бета вариантът е открит при мъж, който временно е бил пребиваващ в страната. Той е бил карантиниран и излекуван.

Заразените с варианта Делта са между 30 и 55 години, като само един от тях е бил хоспитализиран. Другите са карантинирани и подложени на домашно лечение.
 
Освен посочените Бета и Делта варианти са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват Алфа вариант на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение.

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас 34 (100%), Варна 26 (100%), Пловдив 21 (95,5%), София (столица) 21 (95,5%), Габрово 16 (100%), София 16 (100%), Кюстендил 13 (100%), Пазарджик 13 (100%), Плевен 7 (100%), Смолян 5 (100%), Търговище 3 (100%), Ямбол 3 (100%), Благоевград 2 (100%), Велико Търново 2 (100%), Добрич 2 (100%), Ловеч 2 (100%), Перник 1 (100%), Русе 1 (100%), Стара Загора 1 (100%), Шумен 1 (100%).

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай.

По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Делта - връх на сладоледа!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога се очакват Х У Z? Питам само!
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от един месец се тътрим с минимален брой случаи обаче тия в болниците нещат и нещат да ги изписват, явно чакат и се надяват на някаква нова вълна, че келипира много намаля, пък тие проби дето сте открили щама делта+ що не пищете от кои дати са сами ще преценим как се разпространяма, ама май не ви отърва
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай.Pаботят хората, произвеждат нови
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега ще има тест на естествен имунитет и на ваксинирани мишлета.
71
1
 
4
 
! Отговори
Gost преди 2 години
До нЕкойАлууу за да има антивакси трябва да има ваксина. Такава няма има само експериментален препарат и освободени от отговорност фармации и правителства!
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Модернизират го,пускат нови мутации,че и имената му армейски.Бизнес е това и се прави в лаборатория нарочно.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
накой изобщо чете ли тия статии или всички сме тука просто да се смеем и се подиграваме на тия дето пишат тия статии
68
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 АКО БЕ СЛУШАЛ ИЗКАЗВАНЕТО НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ТОЧНО СЕГА СЕ ПРАВИ СТАТИСТИКА ЗА ХОРАТА С АНТИТЕЛА КОЛКО ОБЩО СА СЕ СБЛЪСКАЛИ С ВИРУСА, КОЛКО СА БИЛИ В БОЛНИЦА И Т.Н. сАМО ЗНАЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ЩОТО БОКО НЕ Е НА ВЛАСТ. КАКВО ПРАВИ ДОСЕГАШНИЯ МИНИСТЪР НА БОКО ТА НЕ УСПЯ ДА ИЗГОТВИ ТАЗИ СТАТИСТИКА. ДА ТОЙ СЕ ЗАНИМАВАШЕ С ПОЛИТИКА ТАКА КАКТО МУ Е НАРЕДЕНО.
67
3
 
4
 
! Отговори
Троен преди 2 години
Тройни презервативи трябват за защита от алфа, бета и делта.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко по-***, толкова по-голямо самочувтие. Ганкооо, ганкоо
65
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как хора, които имат трудности да четат и разбират текст, имат самочувствие че са разгадали цялата световна конспирация. Всички други са промити, само на тях всичко им е ясно. Двойкаджиите по математика се изявяват като статистици в коментарите. Двойкаджийте по биология здравни съвети дават. Смеех.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Триглавият супер-мутант е тук. Слагайте памперсите, зомбита.
63
3
 
11
 
! Отговори
До златена преди 2 години
Ми ти как още си жива,на ***?????Как някой зьл антиваксър не те зарази та да ни отървеш от глупостите ти!!!Марш в психиатрията и да си пиеш хапченцата и си бий от всички вакшити!!!
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е големите лъжи ,продължават,цирка продължа ,леле елате на сл бряг да видите кви вируси има ,та чак голямото заведения персонала нямат маски)кви вируси ви гонят циркаджии
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И са кво ?
60
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало ваксинираните мозъци. Някой интересувал ли се е от статистика за хора с изградени антитела, които няма нужда да се ваксинират. Недейте, защото няма такава. 1,6 млн. ваксинирани и минимум още толкова с антитела. Много искам ваксинираните да ги хване омега варианта на вируса да ги видя тогава каква песен ще пеят или смятат да се боцкат до безкрай.
59
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те във Франция като са ваксинира, до онзи ден бяха с комендантски час, все едно е втората световна война.Ама ваксинирайте, направо по 2-3 ваксини си сложете едновременноМоята я давам на Кантарджиев да си я бие, нали е много уверен в безопасността на ваксините!
58
20
 
7
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Споко, още малко и като тръгнат бройките нагоре ще се изчистим от останалите слабограмотни антивакси
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Гама варианта къде се изгуби, че направо с Делта са ни метнали? Малко поредност моля ви се. То така до края на годината ще свърши гръцката азбука.