Проф. Ива Христова: Българите не вярваме на експертите си

По думите й двата най-заразни варианта вече се разпространяват
29 юни 2021 20:45, Нели Христова
137
Проф. Ива Христова: Българите не вярваме на експертите си
Снимка: БГНЕС

В НЦЗПБ за първи път беше дешифриран един Бета вариант - южноафрикански, плюс още седем към индийския. Това е върхът на айсберга, това е видимото, това е, на което сме попаднали като находка. Всичките случаи към момента са в София, но това е следствие на активно търсене,

Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпроса дали новите два вируса са по-опасни, проф. Христова отговори, че индийският и южноафриканският вариант са различни от една страна, защото това са варианти на един и същи вирус, но и че те са едни от четирите най-страшни варианта на вируса и се разпространяват много по-лесно. Тя бе категорична, че индийският вирус се разпространява 60 процент по-лесно от британския.

По отношение на клиничното протичане проф. Христова каза, че се приема, че вирусът не е по-тежък.

Проф. Христова коментира и ваксинацията у нас.

"По отношение на ваксинацията, да, ваксините предпазват. Ваксинираните лица могат да бъдат спокойни, в много висок процент предпазват, а в минимален вариант някой ще се разболее, но по-леко, това е всъщност това, което целим", заяви проф. Христова.

Двата най-заразни варианта на COVID-19 вече се разпространяват в България

Тя също така каза, че ново повишение на болестта ще има, защото делта варианта се разпространява по-бързо.

"Заболеваемостта ще се повиши още в края на август може би, или септември. Но почти убедена съм, че няма да бъде с този размах, който имаше преди една година. Имаме всички основания да смятаме, че ще има заболяемост, но няма да бъде така, няма да бъдат толкова много случаите", смята проф. Ива Христова.

Мерките като такива вече са проверени и изпитани, и трябва да се спазват, както личните противоепидемични мерки, така и да има затегнат контрол на границата. Сега е туристическият сезон, има страни, от които е задължително да се правят на границата антигенни тестове, много е важно да се ограничи влизането на нови варианти - смята проф. Христова.

Тя коментира и ваксинацията в страната и ниския процент на ваксинираните.

"Българите не вярваме на експертите си, експертите говореха разнопосочно, много лековерно хората се доверяват на неща, които са далеч от науката. Всеки сам решава за себе си, но смятам, че малко ни е слабо това чувство за принадлежност към обществото. Ако ние като общество не се обединим с тази обща цел, разбира се, че вирусът ще напредне. Както ваксинираните, така и преболедувалите е добре да сложат трета ваксина преди началото на сезона, тъй като есента очакваме отново повишение на случаите, защото имунитет има, но той постепенно пада", каза още в предаването проф. Христова.

 


137
Още от Коронавирус
Едва 10 души се ваксинираха в сливенски квартал "Надежда"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българинът вярва на фейсбук и "една позната каза" че...
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой разумен човек не вярва на експерти! Хората могат да вярват само и единствено на аргументи и доказателства. Това ми се изглеждаше като нещо очевидно.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който не е разбрал за една година какво всъщност се случва е мъртвец, нека мъртвите да погребат мъртвите търсете живите и по живеца ще ги познаете..
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то пък едни експерти
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
точно пък на тази грозна дъртофелница ще вервами как пък не..
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай Ганьо си е експерт по рождение, на него не му трябват самозванци с титли
118
1
 
4
 
! Отговори
анкета преди 3 седмици
1.Тая е бая интелигентна и излъчва доброта и чиста душевна красота (+) 2.Всичко това като в точка 1,но с обратен вектор (-)
117
0
 
5
 
! Отговори
Мисля преди 3 седмици
Не вярваме на добре платени клакьори, набедени за експерти от управляващата камарила.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В сливенския затвор има още много място.На някои женици няма да им стигнат сребърниците само за адвокати..
115
4
 
1
 
! Отговори
A преди 3 седмици
Ганьо знае и може всичко. За какво са му експерти!?
114
2
 
9
 
! Отговори
а преди 3 седмици
Експерти като гологлавия *** (даже не помня как се казваше), дето сричаше преводни статии за ковид миналата година, и после избяга на почивка в гърция, вероятно псувайки *** унгерите българи дето му дават тлъстата заплата? Да, такива ги харесваме само като са зачервени, като раци, или като жертви на кладата, знае ли човек.
113
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие, пропагандаторите за пари ли се имате за експерти ? Защото съм сигурен, че задкулисно искате да кажете "Българите не вярват на нас". Вие, които за толкова кратко време и без никакво достойнство избълвахте такова количество лъжи и медицински противоречия ? Объркала сте се г-жо, не само че не ви вярваме, но скоро ще разберете от къде изгрява слънцето и какво е отношението на Българина към националните предатели.
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слабо ни е чувството за принадлежност към обществото. Професоре, живели ли сте поне един ден с отнет паспорт като заложник на обществото в тази страна? Принадлежали ли сте на това общество до степен други вместо Вас да контролират изцяло вашия живот, свобода и благосъстояние? Аз съм бил в тези унизителни състояния по силата на натрапени обществени дългове. Професоре, права сте, не съм патриот. А и роб на Вас и други медицински подобия като Вас няма да ставам.
111
2
 
11
 
! Отговори
Проф. Гинка преди 3 седмици
Професор Ива отново се изтръцка по въпроса с ваксинацията, за да си заслужи хонорара, плащам и от филантропите на Бигфарма.
110
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Сат Н "Сегашното правителство не идйотско като гербавото. Само на бай Шиле и на Тиквения гьз може да им хрумне да унищожават народа си по такъв тьп начин." Абсолютно 100% съм сигурен, че тролиш, защото не мисля че е възможно нормален индивид над 8 годишна възраст да си въобразява, че има значение кое е правителството, при настоящата ситуация. От диктатурите, през либералите, през консерваторите през радикалите, независимо от политическия спектър, всички затварят като дойде вируса.
109
1
 
8
 
! Отговори
Тра-ла-ба преди 3 седмици
Българите не вярваме, защото знаем как някои ги нарочват за експерти, знаем кои и как стават доктори, доценти, професори....Тотално обезценяване на титли и звания... както и всичко в обществото ни...
108
2
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 седмици
И кой е експерта? Иво Христов, който не може да нацели едно политическо събитие ли? А, госпожа Ива Христова?
107
6
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 3 седмици
Е не, вярвайте си на анонимните форуми и руската пропаганда по-добре.
106
2
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 3 седмици
А, забравих още един екземпляр - Фандъкова.
105
2
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 седмици
Сегашното правителство не идйотско като гербавото. Само на бай Шиле и на Тиквения гьз може да им хрумне да унищожават народа си по такъв тьп начин.