Проф. Витанов: Бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден

Според него ни очаква още една ковид зима
29 юни 2021 22:24, Нели Христова
177

Четвъртата вълна на Ковид-19. Има ли как да я предотвратим?

На теория има вариант да няма четвърта вълна - или хората се разболяват и изкарват вируса или се ваксинират. Ваксинацията обаче не върви. Тази хубава теория трябва да я махнем и да се приготвим. Ваксинираните трябва да са много. Проблемът е, че имаме преболедували преди доста месеци - антителата им започват да намаляват. С тези темпове на ваксинация - към септември колко мислите, че ще са имунизираните...?! Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден.

"Догодина се очаква да излязат и хапчета, което коренно ще промени ситуацията. Поне още една зима под знака на Ковид-19 предвиждам. След това ще може човек да избира - ваксина или да се лекува с хапчета. В математика най-изгодната ситуация е човек да се ваксинира сега", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че живеем без дългосрочно мислене, не се интересуваме за това, което би настъпило през септември, подобно на хората, които преди милиони години са живеели ден за ден.

"Активно си внасяме индийския вариант на вируса. Ще му трябва около месец, за да стане доминантен. Трябва да се разпространи и да измести другия щам. Добре е тези мерки да останат, колкото и да са неприятни. Има и такива без маски вече, които са потенциални преносители", подчерта проф. Витанов.

Според него това, че Делта вариантът е по-заразен, може да му помогна да надделее факта, че имаме 1 млн. души с ваксина.

"Ако се прави друг щаб за борба със заразата, надявам се да не бъда поканен, за да си почина", допълни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По теория на вероятностите бихме си докарали и по 3-4 бона заплати ама не става.
116
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който се ваксинирал, ваксинирал. От тук нататък ваксините да са платени, а и интензивните отделения също.
115
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми вие ги докарахте тия вълни - с масовата "ваксинация" с тия чорби, дето никой не вярва, че предпазват.
114
9
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не е особено трудно и без прилагането на математически модели да се предвиди как ще се движи епидемията в България. Просто трябва повече информираност и малко здрав разум и се стига до това, което говори Витанов.
113
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо сме зле?Защото антиваксърите се настаниха във властта.Кирил Ананиев беше в пъти по- адекватен от Кухоглавия Стойчо.Естествено. Ананиев непрекъснато е работил по специалността си, както и проф. Витанов.Стойчо е просто дърт.***.Факт.
112
1
 
7
 
! Отговори
пецата преди 2 години
2030та всичко ще свърши но до тогава много вода ще изтече и много народ ще си отиде несвреме
111
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези "ваксини" със сигурност ще ги докарате тия вълни.
110
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В другите държави при този брой дози на ваксините, с които разполагаше България при управлението на ГЕРБ, ваксинираха над два пъти повече хора
109
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, но всичките му прогнози се сбъднаха.
108
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов провали масовата ваксинация. Факт!
107
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕма страшно.Мая е приготвила чувалите. Стоят пред Парламента, готови за гУсподата депутати от ,,Изправете се мутри на прехода,,.
106
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата вълна ще я посреща Фигуранта .Дръжте се.Той е съсипал десетина самолета, че една здравна система ли ще му се опре.
105
4
 
5
 
! Отговори
Славчо преди 2 години
ВироЗ нЕма. Спете спокойно. Тошко шЪ ви лекува.Всъщност Тошко настоява за открити ковчези. Той не е против,че баба му починала. Яд го е ,че бира в ,,оловен ковчег,,.Каза го по БНТ, моля ви се.
104
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бихме ти оскубали брадата, косъм по косъм и може да ги докараме до 3000 -3500!Нищо ново не научихте и нищо старо не забравихте!
103
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато ви се казва истината и не ви харесва, слагате минуси и плещите глупости. Е, няма да стане така. Приличате на разглезени деца, на които не може да се угоди. Накрая ще изядете пердаха.
102
2
 
14
 
! Отговори
алоооо преди 2 години
Защо водещата прилича на дърта кръчмарска певачка, включително облеклото?!
101
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само невежите се страхуват безумно и все за плашене пищят. Нормалните и разумните знаят за какво става въпрос и вземат мерки.
100
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така никой не вярва - живеем и мислим ден за ден явно като общество заприличваме на една общност от обществото ни... Преди година един професор бе казал ще се мре и то яко ще се мре тогава голяма част от хората го взеха на подигравка е измряха +18хиляди души. Тогава всички обвинихме здравната система, а не собственото си безотговорно поведение или опозиционни политици, които яхнаха недоволството...
99
1
 
22
 
! Отговори
До Типично за БГ преди 2 години
Друго типично за България е многото академици, професори, доценти без реален или с минимален принос в науките.............БГ-открития са около 10, а професорите.........с лопата да ги ринеш.Освен това Академии като БАН на запад няма..........там хората стават професори и вземат нобелови награди в университетите, а не в мегаструктури като БАН!
98
6
 
11
 
! Отговори
за математиката преди 2 години
Математиката сама по себе си не е наука.......защото в математиката липсва експеримент и възпроизводимост на експериментите, това ви го казвам като инженер-физик ,математиците са много далече от реалността........освен това 50 % от теорията в математиката е пълна абстракция и няма приложение в науките. Математиката е формална наука и е по близо до езиците, отколкото до експерименталните науки ...физика, химия и т.н...но това е дълга и сложна тема, така, че да не се доверяваме сляпо на професора!