Проф. Витанов: Бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден

Според него ни очаква още една ковид зима
29 юни 2021 22:24, Нели Христова
177

Четвъртата вълна на Ковид-19. Има ли как да я предотвратим?

На теория има вариант да няма четвърта вълна - или хората се разболяват и изкарват вируса или се ваксинират. Ваксинацията обаче не върви. Тази хубава теория трябва да я махнем и да се приготвим. Ваксинираните трябва да са много. Проблемът е, че имаме преболедували преди доста месеци - антителата им започват да намаляват. С тези темпове на ваксинация - към септември колко мислите, че ще са имунизираните...?! Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден.

"Догодина се очаква да излязат и хапчета, което коренно ще промени ситуацията. Поне още една зима под знака на Ковид-19 предвиждам. След това ще може човек да избира - ваксина или да се лекува с хапчета. В математика най-изгодната ситуация е човек да се ваксинира сега", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че живеем без дългосрочно мислене, не се интересуваме за това, което би настъпило през септември, подобно на хората, които преди милиони години са живеели ден за ден.

"Активно си внасяме индийския вариант на вируса. Ще му трябва около месец, за да стане доминантен. Трябва да се разпространи и да измести другия щам. Добре е тези мерки да останат, колкото и да са неприятни. Има и такива без маски вече, които са потенциални преносители", подчерта проф. Витанов.

Според него това, че Делта вариантът е по-заразен, може да му помогна да надделее факта, че имаме 1 млн. души с ваксина.

"Ако се прави друг щаб за борба със заразата, надявам се да не бъда поканен, за да си почина", допълни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
9
 
7
 
! Отговори
Типично за БГ преди 2 години
Невежият коментира и критикува авгоритетите в науката, подиграва им се. Класически българин с празна кратуна, но с огромно мнение за себе си...
96
2
 
7
 
! Отговори
Прост народ, слаба д преди 2 години
Глупакът не знае, че е ***. Той си мисли, че всичко знае, философства, гордее се, вика силно, дава съвети и прави категорични заключения, без да е и грам компетентен по въпроса. Това е положението.
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нормален математик не познавам...........особено нормален професор по математика!!!
94
7
 
11
 
! Отговори
oz преди 2 години
Професорът може да е гениален математик.................но разбира от медицина и вируси колкото Цецка Цачева от ядрена физика................т.е. една кръгла нула............така че по-леко с прогнозите и математическите модели...............математиката не е всесилна..........освен това математиката само по себе си не е наука, а език(езикът, на който говори науката)............ аз съм скептичен за приложимостта на математическите модели в епидемиологията!!!
93
10
 
19
 
! Отговори
Мутри ВЪН!!! преди 2 години
Тоя първо да върви да се изкъпе, трайно да спре алкохола и да не го показват по телевизията, че плаши хората, малките деца и пеленачетата!!! Неграмотен ***, никой няма да го кани в ЩАБА!!!
92
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които го изкараха, не ги брой, от ноември и март досега имунитета им се изпарява, готови са за второ заразяване, особено както смело се носят без маски, ще го лепнат, както са го лепнали първия път. Пр о с то ти я на ще ни затрие, само гледай.
91
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма как, вече към 50% са го изкарали или са се ваксиниралитака че по-трудно ще се разпространява, а ако има една вълна, то това ще е последната, защото ще достигнем 70%
90
8
 
18
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Ние се надяваме да спреш да се влачиш по медиите, да намалиш алкохола и *** малко на лекар. Гнусно е дори на снимка да те гледа човек. След това понаучи малко статистика и открий науката за моделиране на болести. Най-важното: разкарай се!
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като как шъ да я вълната пощити или стрижете от по 3-4000 души на ден. Вълна тип джоджън, вълна - мишвиси, вълна-вежди. . . Къде сте учили бе сладурчета вълната парата и рака.
88
3
 
11
 
! Отговори
Вакса преди 2 години
Ясно е, че тези вълни карай няма да имат.Ще има делта и омега ще има.
87
3
 
2
 
! Отговори
КОВИД Версия 19Делта преди 2 години
вече Минахме Алфата и Бетата, скоро иде Финалната версия и след нея - единици ще са оцелелите!!
86
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И теб ще те бием "хубавецо".
85
2
 
14
 
! Отговори
Делта-КОВИД преди 2 години
Затваряй! ККПТ навсякъде! зазидвайте болните по къщите им!!
84
8
 
5
 
! Отговори
а преди 2 години
първо - водещата е велика... Уникална българка.второ - за ковид - и до 4000 може да си докараме, то зимата си върват настинките. Малко по-смъртоностна настинка/пневмония, става. Life goes on. Иначе ударете си една ваксина ако сте над 50. Ще ви помогне.
83
17
 
8
 
! Отговори
Tonita-7 преди 2 години
Ваксинирайте се!
82
3
 
22
 
! Отговори
Математик Томов преди 2 години
Мисля че е време и колегата, математик Витанов, да последва доц. Кантарлъжиев в заслужена пенсия!
81
2
 
6
 
! Отговори
Професоре! преди 2 години
В математиката - всяка стойност на неизвестното може да е решение на уравнението, докато във физиката, а и в живота не е така! Решение на уравнението могат да се окажат само строго определени стойности на неизвестното - останалите не вършат работа!
80
1
 
12
 
! Отговори
Математик Витанов преди 2 години
Тази сутрин докато си подстригвах брадата изчислих на всеки един преболедувал българин кога ще му секнат антителата. Оказа се през септември.
79
2
 
14
 
! Отговори
пророк кови преди 2 години
Писах ли ви вчера, че това лай,но ще се появи и то, винаги са така - първо пенционера алкохолик, после мунчу, след това е тоя, но сега са добавили и няколко кокошки от Бан за цвят
78
2
 
10
 
! Отговори
и дгд преди 2 години
Друсаният математик да дели на нула делтата и после по синус. После равностранен триъгълник в окръжност в сферата на полу-безкрайната крива.