В борба с пандемията: Над 3 млрд. са ваксинирани

Загинали са поне 3.9 млн. души
Обновена: 29 юни 2021 15:49 | 29 юни 2021 15:49, Петя Славова
26
В борба с пандемията: Над 3 млрд. са ваксинирани
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от 3 милиарда ваксини за Covid-19 са приложени по целия свят, установи АФП, докато страните се надпреварват да сдържат вирулентния вариант Делта, който подхранва огнищата по целия свят.

Силно инфекциозният щам на коронавируса изненада много държави, като Русия отчете най-високия си брой дневни жертви, Австралия затваря град след град и нарастват страховете заради големи спортни събития като Евро 2020 и Олимпийските игри, предава БГНЕС.

Най-малко 3,9 милиона души са загинали от COVID-19 и докато някои развити страни успяват да свалят инфекциите благодарение на силните ваксинационни задвижвания, други, където ваксините не са толкова лесно достъпни, все още се борят.

Още по темата

Според данните страните с високи доходи са приложили средно 79 дози на 100 жители, като Обединените арабски емирства, Бахрейн и Израел са водещи. В страните с ниски доходи цифрата е само една ваксина на 100 души.

Днес външните министри от Групата на 20-те най-големи икономики подчертаха необходимостта от по-голямо глобално сътрудничество в лицето на пандемията.

„Многостранното сътрудничество ще бъде от ключово значение за нашата колективна способност да спрем тази глобална здравна криза“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред министрите в древния италиански град Матера. Западните лидери се ангажираха да дарят един милиард дози на по-бедните страни, но бяха широко критикувани, че са твърде бавни в помощта си.

Колебанието за ваксиниране също е изиграло роля за бавното прилагане.

В Русия, която регистрира най-високата си дневна смъртност днес след избухването на пандемията, служителите въведоха задължителни ваксинации за някои групи граждани, за да се противопоставят на скептицизма. Страната отчете 652 смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, с рекордно голям брой дневни смъртни случаи - 119 - в Санкт Петербург, който трябва да бъде домакин на четвъртфинала на Евро 2020 в петък.

Междувременно австралийският обществен гняв нараства с бавните темпове на ваксинации в странта, постигнала голям успех в елиминирането на местното предаване и водеща почти нормален живот. Вариантът Делтахвърли Сидни, Пърт, Дарвин и Бризбейн в заключване, което означава, че повече от 10 милиона австралийци трябва да останат у дома. Но досега се смята, че по-малко от 5% от възрастните са получили и двете дози ваксина.

Скоростта на предаване на варианта Делта подхранва опасенията относно текущи или предстоящи спортни събития. Днес Германия призова британското правителство да намали броя на феновете, допускани до стадион "Уембли" за последните мачове от Евро 2020.

"Смятам, че е безотговорно десетки хиляди да се събират в непосредствена близост" в страни, където се разпространява вариантът Делта“, заяви вътрешният министър Хорст Зеехофер пред германския вестник "Аугсбургер Алгемайне".

УЕФА и британските власти заявиха, че около 45 000 привърженици ще имат право да присъстват на мача между Англия и Германия днес следобед, еквивалентен на 50 процента от капацитета. Посещаемостта ще бъде увеличена до 75 процента, или над 60 000 фенове, за полуфиналите и финала на Уембли, което ще бъде най-голямата тълпа на спортно събитие във Великобритания от началото на пандемията.

Вариантът Делта е идентифициран за първи път в Индия, която претърпя ужасна вълна от коронавирус, препълнила болниците и крематориумите в разгара си през април и май. Сега телата, погребани набързо по бреговете на река Ганг от семейства, които не могат да си позволят погребения, започнаха да се появяват отново, тъй като наводненията оголват бреговете, напомняйки за неизразимите човешки трагедии, породени от вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ПРОЧЕТОХ АМО ТАЯ ЦИФРА 3 МЛРД. ВАКСИНИРАНИ САМО В ЗАГЛАВИЕТО СЕ СПОМЕНАВА. УКАЗА СЕ ЧЕ ГОЛЕМИ НЕГРАМОТНИЦИ И СЛУГИНАЖ НА БИГФАРМА СА ДНЕШНИТЕ ***. ПРОСТО СИ ИЗМИСЛЯТ 1 ЦИФРА И Я ХВЪРЛЯН Е ТАКА АНГРО ЗА ДА ХВАЩА ДЕКИШ ПРЕД ХОРАТА И ТЕ ДА СЕ НАРЕДЯТ ДА СЕ БОДАТ КАТО ТЕЛЕТА С ОТРОВИ.ДА АМА ПОВЕЧЕТО СА ПРОСВЕТЕНИ И ОБРАЗОВАНИ И КВИТО И ПРИОМИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НЯМА ДА СТАНЕ. ТИЯ ИНЖЕКЦИИ ОСВЕН ВИЕ ДА СЕ БОДЕТЕ ПО 10 ПЪТИ НА ДЕН ПРЕДИ И СЛЕД ХРАНА ДОКАТО СТАНЕТЕ КАТО БОДЛИВИ СВИНЧЕТ
19
1
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
по-голяма лъжа не бях чел..
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди два дена човек умря в пожар - писахте го "ПОЧИНАЛ". Обаче тези с ковид са "ЗАГИНАЛИ". Не сте наред
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БауАми не е според ***, но и да ти цитирам научни публикации по темата, не вярвам да си направиш труда да ги прочетеш. Не са една и две, а доста. Който се е интересувал, ги е прочел, а другите... Другите се ваксинирате... :) ... Живей си живота, радвай се на слънцето, пиши по цял ден под статиите за Ковид ***, Израел, Великобритания и така. Все пак бройката от 70% трябва да се достигне, за да свърши пЛандемията, така че трябва да има и ваксинирани... Живи и здрави!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама недейте да се ваксинирате така по много наведнъж, защото после като вземете по много наведнъж да yмирате дека че ви копаме?
15
2
 
20
 
! Отговори
Докторка ми била преди 2 години
Кое в Индия. Не може да пишете пропагандни статии, а в същото време данните да сочат, че Индия има по-ниска смъртност от всяка една голяма Европейска страна. Отделно случаите в Индия бяха по-малко от случаите в други държави, ако погледнем населението на страните. Също така, тази година има 3 млрд. души ваксинирани, а миналата година имаше 0 души. Испанския грип премина за 2 години. без нито един ваксиниран и с хигиена, каквато е в Индия (дет ***+м там ядем), а сега благодарение на мерките ...
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дали пък с ваксините няма да ни объркат пола и да сненем трансжендъри
13
3
 
22
 
! Отговори
Тракторист преди 2 години
Където натискат за ваксини, там натискат и за трети пол. Голямо опитомяване ще пада...
12
2
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
До фффф - И аз не съм за тоя влак... Ама от вагона много силно викат, и ми се карат че не се качвам...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами право каза една *** - "Ходи пеша бе"
10
1
 
13
 
! Отговори
фффф преди 2 години
До Майстора аз ще ходя пеша. Ти си отивай с влака където щеш.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
професор Монтание от Франция рече че до две години сички ваксинирани от ковид ще умрат
8
3
 
25
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Преди 80тина години на перона в Германия - прocти евреи-*** (антивацъри): Има нещо много съмнително тук! Всички факти говорят, че се случва нещо подозрително и лошо! А "успелите, интелигентни" евреи вече са във вагона и викат: Стига с тия конспирации бе! Никой няма да ви закара в лагер и да ви убие с газ ! Айде качвайте се, заради вас не може да тръгне влака и прецаквате всички!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осдравели са почти 167 милиона души.
6
0
 
2
 
! Отговори
ДеПрогамиран преди 2 години
аз съм в контролната група!
5
3
 
25
 
! Отговори
fghdser преди 2 години
Стига толкова. Освободихте се от 3 млрд. души. Има още 2-3 млрд отвъд Сахара. Оправете и тях и да приключваме с пландемията. Или докато се завъртят вторите, на първите ще им изтече валидността на сертификатите и ще ги почнат отначало? Това е лудост!
4
26
 
6
 
! Отговори
Бау преди 2 години
според *** след 5 години всички ще умра или няма да имат деца. :D Даже не допуска, че той може да греши. Не е възможно! Има клипче!
3
0
 
20
 
! Отговори
Песента на чичко Бил преди 2 години
Топъл дъжд,чакан дъжд дъжд от кити заваля.Как светът изведнъж стана яко тралала.
2
3
 
21
 
! Отговори
асан преди 2 години
за един сладолед Делта - толкоз гюрултия - пфууу
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 3 млрд. са ваксинирани. Загинали са поне 3.9 млн. души.