Без Ваксинационен щаб, но с Консултативен съвет по ваксини

Ще участваме и споразумение за покупка на нов препарат
Обновена: 30 юни 2021 15:15 | 30 юни 2021 15:11, Веселина Йорданова
32
Без Ваксинационен щаб, но с Консултативен съвет по ваксини
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение, с което се предлага да се преустанови дейността на Националния ваксинационен щаб. Той е създаден с РМС № 896 от 2020 г. за приемане на Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Разпоредбата на чл. 45, ал. 1 от Закона за администрацията дава възможност на министъра, при необходимост от консултативна помощ от външни експерти за решаване на проблеми от специалната му компетентност, да създава съвети като експертни консултативни звена.

За подпомагане на дейностите по ваксиниране в страната се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност. Той ще подпомага министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната.

Правителството прие и Решение за одобряване участието на България в Предварително споразумение за покупка (АРА) за разработването, производството, закупуването и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите-членки на ЕС. То ще се сключи между Европейската комисия и производителя на лекарства - Valneva Austria GmbH.

Заявеното от Република България участие във всички споразумения за доставка на ваксини гарантира на българските граждани достъп до цялото портфолио от ваксини, договорено от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти, посочват от МС.

Министерският съвет одобри допълнително 35 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. заради удължeния срок на извънредната епидемична обстановка до 31 юли 2021 г.

Средствата са за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в  размер на 1 000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри, мотивират се от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинационният щаб се ръководеше от 77 г. професор, дружка на Мутафчийски! Аман он меки същества!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не му е сега времето за ваксинация. През лятото респираторните вируси са натясно. Ваксинация в края на септември и през октомври е разумно решение. Хората ще е подсигурят за следващата зима ... ако желаят! Никой не бива да ги натиска. Всеки сам да вземе решението си. Всички знаем, че не е умрял и няма да умре само онзи, който не се е родил!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щабът става Съвет.................. Щабът командва и заповядва, съветът съветва. Оня Годжи се поведе по акъла на Боко да сложи униформа за телевизията. Мислеше, че ще бъде интересен.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква измъквация само - кой ще да е този експерт с най- широка обществена представителност?Като му дойде времето ще се разбере
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То разлика между Тех много нема...)отново плашт и тероризират народа ,но пък като гледане мачове стадионите пращат от хора ,явно вирус и я ЕС няма ,ах гадове майката
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега добре се справя служебното правителство, въпреки хаоса наследен от правителството на Бойко Борисов. Може би нещата ще се оправят.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Отговор.... Аз мисля, че рекламата е повече от достатъчна. Даже бай Шиле ангажираха да рекламира...
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щаба веднага да покаже бройката пострадали след ваксинация или да се разпуска.
15
3
 
18
 
! Отговори
славянин преди 2 години
''Щаб'' или ''съвет'' без значение, добитъкът се изреди за бавната евтаназия и други мераклии за нея няма!
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравите да поканите в тоя щаб баш консултанта, най големия експерт в консултиране по всички въпроси Кантарджиев. Айде, че не му стигат парите, само на 1 заплата и пенсия живее ли се? Трябват поне 2 заплати
13
4
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
САТеНчо, има си кампания , има си реклама , има си финансови стимули, сигурно хиляда и един начина да се поощри ваксинирането! Софийска Община го доказва, с рекламата по молове и градини! Само че някои са заети да "чегъртат", пък дреме им за обикновените българи! Те фигурират само в лозунгите и клишетата им!
12
5
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
до Българин ..... Не е ли нормално отначало да има по-голям интерес за ваксиниране и с течение на времето желаещите да се изчерпят? Или смята, че всичко зависи от това кой управлява? Може би досега са се ваксинирали само фенове на Тиквения гьз?
11
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Когато нямаше ваксини, ГЕРБ бяха стигнали до 30холяди на ден! Сега при осигурени ваксини се радват на 10хиляди, и то при положение, че по градинки и молове инициативата е на Общината! Пълни некадърници! А русоидните пом" ияри ще припикават от кеф , ако се срине държавата! Нищо, нали СлаФчу идвал и .. "водил ада след себе си"! Или случайно само си е татуирал това?
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Списъкът за трибунала се разширява. Настоящите, временни явно държат и те да са вътре.
9
2
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Не може ли някак си да бъдат убедени да консултират на доброволни начала? И за какво са тия допълнителни пари, нали пандемията отмина?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквате да повярваме, че като сте сменили името сте сменили и същността на задачите на тия щабове/съвети ли?Няма как да стане. Закривайте всичко и бутайте шапитото на тоя цирк, продължи твъде дълго и вече няма зрители.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как харчат пари на данъкоплатците за глупости? Тия са по зле и от Боко. Идат избори нека премахнем партиите насаждащи фалшива пандемия. Събудете се!
6
3
 
25
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Не ви щем ни ваксините, ни ваксиналните щабове. Хубав ден ви пожелавам.
5
2
 
23
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 2 години
Ще падна. Значи да не е ОПЕРАТИВЕН ЩАБ а КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ. Нещо, нещо........ май, а ??? Кои ли ще се специалистите в него - Мангърката начело!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До карачанаков..Браво ти *** разсмя иначе от сутринта не ми провървя но сега съм ок.