Принудени ли са руснаците да се ваксинират срещу COVID-19?

Опашки се извиха пред центровете за имунизация
30 юни 2021 21:15, Нели Христова
91
Принудени ли са руснаците да се ваксинират срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Русия най-накрая призна, че има проблем с хода на ваксинацията - но след "експлозия" от нови случаи на коронавирус, въпросът е дали тази обществена реализация не е дошла твърде късно?

Още по темата

Само 11% от 146-милионното население на Русия са напълно ваксинирани - дали поради скептицизъм към ваксините като цяло, съмнения относно "Спутник V" или други руски ваксини, или "нихилизъм", както предполага говорител на Кремъл.

Но с повече от 20 000 нови случая, съобщени в Русия през последните два дни, както и строги нови ограничения за тези, които не са се имунизирали, опашки в центровете за ваксинация най-накрая се появиха. Пред пункт за спешна ваксинация в мола "Метрополис" в Москва десетки руснаци се бяха наредили за да чакат своята доза от "Спутник V".

"Сега са три часа, скоро ще станат четири", каза придружител, докато тичаше сред предимно млада тълпа, попълвайки формуляри с медицинските си данни. Попитан дали винаги е било така, той отговаря: "Това започна да се случва тази седмица - от понеделник."

Това, което се промени, са поредица от строги нови мерки в Москва и други градове, които ще бъдат насочени към тези, които отказват да ваксинират. От понеделник московските кафенета и ресторанти ще изискват QR кодове за ваксинация от посетителите си. Болниците прекратиха операциите, които не са спешни. Обществените пространства, включително детските площадки на открито, са затворени. Правителствената и обслужващата индустрия са си поставили за цел да ваксинират 60% от своите служители.

"Не, не се доверявам напълно на ваксината, но в този момент не вярвам, че имам избор", казва Анастасия Лаврентьева, която работи в областта на човешките ресурси, а също така има събитие на свободна практика и бизнес за обучение за корпоративни клиенти. "Това е - имунизация или скоро изобщо няма да мога да работя." Тя се надява суровите ограничения да бъдат временни и че събитията на открито ще бъдат разрешени до края на лятото.

Кремъл отрече, че руснаците са принудени да се ваксинират. Новите ограничения в Москва бяха обявени, когато миналата седмица Путин се срещна с американския президент Джо Байдън. Руският президент каза, че получаването на ваксината остава личен избор. Путин, който редовно се снима без риза, отказа да пусне снимки, на които е ваксиниран, въпреки вероятността това да повиши доверието в препарата.

Но изправен пред атака от нови случаи, задвижвани от силно заразния вариант "Делта", дори Кремъл трябваше да промени своя тон, за да осигури подкрепа за регионалните лидери, необходима за изпълнението на непопулярните мерки. В мережата, след едномесечно затишие в което Русия се похвали, че е победила COVID-19, отново започнаха да се появяват видеоклипове от местни болници, претъпкани с пациенти, болни от коронавирус или дълги опашки от линейки, чакащи да бъдат приети.

"Като цяло ваксинацията все още е доброволна", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл. Но добави: "Ако един човек работи в сферата на услугите, то той трябва да получи ваксината. Ако е решил да не получава ваксината, той просто трябва да спре да работи в сферата на услугите."

Съобщава се, че новите изисквания са повишили цените на руския скрит пазар за сертификати за ваксини, където дилърите на приложения за съобщения твърдят, че могат да предоставят не само докторски формуляри, но и да вмъкнат имена директно в държавните регистри на ваксинирани пациенти. Подобни услуги са съществували в миналото за предоставяне на фалшиви университетски дипломи. Понастоящем практиката е адаптирана към пандемията.

Лекарите виждат следващите седмици като критични, за да бъдат убедени руснаците, че ваксината е разработена ефективно и професионално.

"Това е голям шанс", казва лекар в 62-рата московска болница, която тази седмица бе препълнена от руснаци, търсещи ваксинации. "Нашият приоритет е да ваксинираме толкова хора, колкото желаят.“ Запитан защо руснаците са се противопоставили на получаването на "Спутник V"  или другите руски ваксини, CoviVac или EpiVacCorona, той се усмихва: "Понякога имаме нужда от малко натискане.“

Повечето от анкетираните от The Guardian на местата за ваксинация заявяват, че са отложили ваксинирането, защото смятат, че заплахата от болестта в Москва се е оттеглила.

Проучване през май от независимия център "Левада" съобщава, че 62% от руснаците са заявили, че не са готови да бъдат ваксинирани със "Спутник V", който беше пуснат през декември миналата година и обявен за "първата регистрирана ваксина срещу COVID-19".

Обърнато е внимание и на руските антивакс групи, които открито се противопоставят на всички ваксини, предполагайки, че епидемията от коронавирус е измислена или разпространяват конспиративни теории, според които стремежът за ваксинация е прикритие за по-нечиста операция.

Но все повече руснаци вярват, че ваксините са пуснати прибързано на пазара или че епидемията от коронавирус е преувеличена. В същото проучване на Levada Center, 55% от руснаците са казали, че не се страхуват особено да се разболят от коронавирус.

Други отлагат ваксинирането, като казват, че чакат да видят какви са били дългосрочните странични ефекти върху здравето. Често срещан рефрен е "да се изчака ваксината срещу Чумаков", която е получила PR-тласък отчасти, защото е произведена в лабораторията, наречена на съветски лекар, който е помогнал за разработването на оралната ваксина срещу полиомиелит през 50-те години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Стой си там и дано да си жив и здрав поне още 6-7 години." -- Сори, няма как да стане. До две години съм труп. Щото съм ваксиниран. Така чувам :)
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мутациите дойдоха преди ваксините. Южноафриканския , бразилския, британския. Последният се появи септември, а Англия започва да ваксинира през декември. Индийския се появи когато в Индия ваксинираните бяха под 1%. Така че тази теза издиша отвсякъде." - Точно в тези държави през 2020 се тестваха ваксините. Те още се тестват де, но ваксърите не са разбрали, че затова им искат писмено съгласие (Конституция на Бг чл. 29. т. 2). Ако стане нещо с ваксинирания отговорността си е само негова, пари йок.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецНякой те е излъгал, че всички антиваксъри в Бг са путинофили. Едното и другото нямат нищо общо, но промитите мозъци няма как да го проумеят. Предполагам живееш в Германия, щом се мислиш за германец. Аз бях там 9 години и никога не съм се писал "германец", защото съм роден българин и съм горд с това! Стой си там и дано да си жив и здрав поне още 6-7 години. Тогава ще си гризеш ноктите и ще се питаш "защо не се върнах в Бг навреме?" А btw защо пишеш в Бг-сайтове?Мъчно ли ти е за Бг? :)
65
2
 
2
 
! Отговори
Колио преди 2 години
Дам карат ги, насила на всеки 6 месеца им казват че ще им слагат ваксина,и умират има един саит качва им никролога смътния акт и сертификата от ваксината. Мин седмица умря главния лекар на една от областите им Ваксиниран умря от Ковид.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми това ще е положението. Ваксината няма да е задължителна, но ако работите това, това или онова и нямате поставена ваксина, няма да имате право да работите това, това и онова. Еееееееех, Оруел... ако знаеше колко ще си прав.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ваксинираните покемони да си изтеглят един блутут finder и да си видят номера който излъчват.В русия на вакситата им винат покемони! И ги ловят с ,BLE
62
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви руснаци не са изнамерили ваксината срещу полио. Това е дело на американски вирусолог Хилари Копровски. За протокола и сверяване на "съветските часовници". Руската ваксина "Спутник" е безкрайно НЕефикасна срещу вирусите и не дава желаният ефект. Антиваксърите бюлгари да си купят съветска джвачка и да мляскат пред компутърите, замезвайки с Тройной одеколон. Наздаровье, тавагишчи!
61
23
 
7
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Примката около врата на антиваксърите пyтинопитеци се затяга. Матушката им направи чек мейт. Ами сега? Минск?
60
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Путин се оказа предател, да кара народа си да се убива!!
59
11
 
5
 
! Отговори
До до 67 от славянин преди 2 години
Наистина ако починалите останат такъв малък брой се налага автоматично изводът, че ваксините все пак предпазват. Интересно дали тази статистика е достоверна, а не е манипулирана, както например не съобщават реалните данни за починалите след поставена ваксина. Много хора споделят такива истории, които в медиите не се появяват.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 67 от славянин "Толкова за ''защитата'' от ваксините!" Питах те да ли това твое изказване е "факт". Ако не е факт "извод" ли е? Ако е "извод" на какво е базиран?
57
2
 
14
 
! Отговори
Маските ВЪН 1 преди 2 години
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините ( Аптеките имат разделителен прозорец), а също и арабите, които Боoклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми...
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не схващам много логиката. Като си ваксиниран може да влезеш в бар ама факта че си ваксиниран не означава че не може да си болен, но просто по леко. Означава че може да заразиш и другите ваксинирани във въпросния бар или поне някои от тях. Тогава пср тест, че не си болен не е ли по логичното средство да се избегне зараза.квце тоя зор за тия ваксини без логика
55
4
 
6
 
! Отговори
Маските ВЪН 2 преди 2 години
Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци...Вече РАЗБРАХМЕ че Бoоклук Б.Б. Банкя-лията е Педдераз и затова носи АРАБСКА маска, както Евнух, Педдераз, Роб в Харема на араби- Мюсюлмани.. И точно затова, Фандъкова пуска групи от педдерази да се събират, да обикалят из София и да РАЗВРАЩАВАТ малките деца...
54
3
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН 3 преди 2 години
На изборите за парламент, в изборните секции, НЕ трябва да има МАСКИ, за да можем да ВИДИМ - Кой иска да гласува... Чух че Боoклук Б.Б. давал БГ паспорти на ***.йм.уни и китайци.. Така че , ако някой види такива да приближават Изборните секции, трябва да ги ИЗГОНЯТ към Турция.. САМО араби, не.г.ри и КРАДЦИ, и мошеници може да влязят да гласуват с маски !!
53
3
 
12
 
! Отговори
до 67 от славянин преди 2 години
Факт е, че за последното денонощие на острова има 26 068 новооткрити позитивни, 14 умрели при 62,4 % ваксинирани с две доки възрастни! Колко пъти трябва още да ти го напиша, за да разбереш какво е факт!?
52
3
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
КАТЕГОРИЧНО НЕ-ПУТИН КАЗА КОЙТО ИСКА.
51
11
 
10
 
! Отговори
до 65 от славянин преди 2 години
В Русия ''свободния избор'' на хората е колкото ''свободния избор'' на затворниците! Имаш право да не си сложиш отровите, но нямаш право да останеш на работа без тях! В рeсторантите и курортите само с QR-код за ваксинация или преболедуване през последните 6 месеца, обмисля се без такъв код скоро да не може да се пътува с обществен транспорт и да се пазарува в магазини, вкл. и хранителни! Концлагер по всички критерии за концлагер!
50
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "В Русия зачитат свободния избор на хората." Хахахахах. Бегай в Русия да ти "зачитат" избора.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 63 от славянин "Това не е извод, а факти, ако можеше да различаваш едното от другото не би се излагал така!" Кое е "факти"? Я кажи един "факт" :)))))