Адвокат Шаркова: Може да има стимули за ваксиниране у нас

Томболи, стипендии - тези неща действат стимулиращо
5 юли 2021 16:03, Петя Славова
124
Адвокат Шаркова: Може да има стимули за ваксиниране у нас
Снимка: БГНЕС

"Минахме изключително лесно и бързо през ГКПП "Илинден- Екзохи", показахме само ваксинационните си сертификати, ние пътуваме за Гърция,  така че проблем няма", каза пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

"В общественото здраве има няколко мерки за стимулиране на ваксинирането срещу COVID- 19 – това е чрез убеждението, образованието и информацията, в другия край са принудата и задължителността. Това е в зависимост дали се заплашва общественото здраве.

За ваксините в някои държави има финансови стимули – като ваучери или дори в Щатите имаше томболи сред младежите за пълна стипендия за колеж, което действа много стимулиращо.

В други страни действа вече и задължителният характер на мярката за някои от професиите – най-мече в медицината.

Още по темата

В България може да се започне с някакви стимули, които биха имали ефект върху процента ваксинирани, така и върху икономиката. Това може да са ваучери или допълнителен платен годишен отпуск или други социални ползи - допълнително здравно застраховане. В един от курортите голям ефект е имало ваксинирането чрез финансови стимули", разясни адвокат Шаркова.

По думите на Шаркова заради задължителния характер на ваксинирането в САЩ сред медицинските лица вече има заведени и съдебни дела зарази това. Защото такива служители, които не са ваксинирани, се уволняват вече. Но те не печелят делата, защото се взема като приоритет здравето на пациентите и тяхната безопасност", уточни Шаркова.

Тя даде за пример и това, че в Гърция вече има разделяне на ресторантите и заведенията  - на такива за ваксинирани лица и за неваксинирани след 15 юли.

"Прекаленото и насилствено въвеждане на ваксините може да се окаже нож с две остриета - да се увеличи ваксинацинният обхват, но и да се увеличи скептицизмът. Изисква се внимателно балансиране с мерките, стимулите или забраните в рамките на пандемията", посочи още Шаркова.

Според нея ще съществува още един проблем за хора от Трети страни, в които достъпът до одобрените за Европа ваксини е много ограничен.

"Така че, европейските сертификати, както носят много ползи, ще има и случаи на дискриминация за някои хора, а също и възможност за фалшификации на такива сертификати", поясни адвокат Шаркова.

Според нея не трябва да се тръгва с най-тежката мярка, като тази да се отказва лечение на болен при следваща вълна, ако той не се е ваксинирал.

"Всяка ограничителна мярка трябва да е пропорционална!", смята Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луд умора няма. Не ви ли стана ясно че няма да се ваксинираме?
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено което е добре е ако върнат безплатно здравеопазване както пред 1989 г. Ковит криза не може да се овладее без държавно финансиране за всички болести защото са свързани с ковита. Болен от друга болест е лесна плячка на ковита и с ваксина защото организма е слаб.
42
4
 
25
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 2 години
"да се отказва лечение на болен при следваща вълна, ако той не се е ваксинирал" - аз съм абсолютно съгласен - така или иначе имам силно подозрение, че в момента лечението в болниците влошава изхода от ковигрип, а не го подобрява. Но нека въведем отказ от лечение на хора които пушат, които прекаляват с алкохол, които имат наднормено тегло, които се залежават и не спортуват... Ако ще навлизаме в някакви псевдомедицински, античовешки извращения? Понеже някой бил отказал експериментална процедура?
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И психически съм ОК }
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не те заплашва. Подготвя те психически.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая заплашва ли ни ?
38
2
 
25
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
А може ли да има поощрение за мен и другите като мен? Понеже се храня правилно, спортувам редовно и си подържам имунната система, пребледувах ковигрип без да се налага да посещавам болница и да ангажирам здравеопазването с грижа за мен. Не заслужавам ли бонусче? Опа, пак се разсеях и забравих- нищо от случващето се не е за здравето и безопасността ви, а за ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ ПАРИ
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Шаркова на кого е човек, че и дават трибуна? Има един куп други гладни адвокати.
36
0
 
17
 
! Отговори
щ преди 2 години
Ако нямаше Гърция дали щяха да се ваксинират?
35
9
 
2
 
! Отговори
До Анонимна преди 2 години
Да ви припомня ли колко много зор давахте да се затварят училищата и тем подобни предприятия, заведения и как ги наричахте развъдници и т.н.?
34
16
 
0
 
! Отговори
До Анонимна преди 2 години
Чудя как така изведнъж станахте толкова много антиваксъри, като 99,9% от населението беше съгласно със всички режения и заповеди, които Борисов и неговия щам (Мутафчийски, Ананиев и Анелов) взеха? Говорим за края на 2019 г. до сега!
33
1
 
13
 
! Отговори
12 преди 2 години
Да, да ми върнат всички здравни осигуровки, пък ако трябва ще си плащам.
32
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
До Добра идеяА какво ще кажеш да не се лекуват също и пушачи ,злоупотребяващи с алкохол ,а .Сигурно това е още по-добра идея .
31
1
 
9
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
Freenea Stewart e друга бивша работничка от болницата Houston Methodist, която е била уволнена заради противоспоставяне на болничната ваксинационна политика. Stewart е била уволнена на 21 юни въпреки че се е заразила с Ковид-19 по-рано тази година. Тя мисли, че антителата, които е имала вследствие на заболяването трябвало да са достатъчна причина за да бъде изключена от Ковид ваксинацията и се чуди защо болницата не и е позволила да запази работата си.
30
0
 
9
 
! Отговори
може може преди 2 години
Безплатен ковчег или безплатно място на гробищата.
29
4
 
0
 
! Отговори
До Анонимна преди 2 години
Ти може да си била против, обаче това да се подчиняваш на тях пак е достатъчно
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До добра идея: Аз съм за! И да ми върнат здравните вноски с лихвите за 30 години. И да ме компенсират отделно дето ме задушаваха 2 години с маски . Ама някакви клетви полагаха докторите...
27
4
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Е като ми покажеш и 1 човек, който не спазва мерките на вратата на супер маркета, тогава ела и ми говори
26
15
 
2
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 2 години
Н яма нужда от стимули, ваксинират се физически лица, а не юридически лица, че да ги стимулираме. У нас всичко отива за фирмите, няма как да се дава на хората. По-скоро да се приеме закон и който не се ваксинира да има санкции.
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офффф, абе хич не ви разбирам вас ама ИЗОБЩО! Нямахте нищо против да има карантини, нямахте нищо против да има изолации, нямахте нищо против да спазвате мерките, нямахте нищо против да СТОИТЕ В КЪЩИ, пък нещете ваксини! Е*ахте майката на България! Сега е редно да се ваксинирате! Това заслужавате