Южна Африка с рекорден брой нови случаи на COVID-19

Основното огнище е Йоханесбург, причина e Делта варианта
5 юли 2021 07:20, Анисия Иванова
16
Южна Африка с рекорден брой нови случаи на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Република Южна Африка отчита рекорден брой нови случаи на коронавируса. Основното огнище на новия епидемичен взрив е Йоханесбург, а причина за него е новият вариант Делта на вируса, съобщиха здравните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

За последното денонощие са потвърдени над 26 000 нови случая, а ден по-рано те бяха 24 000, според Националния институт по заразни болести. Така най-високите стойности, достигнати при предишните вълни на заразата, са задминати, а много болници бързо запълват капацитета си. В лечебни заведения в Южна Африка в момента се лекуват над 13 800 души, а някои болници отменят планови операции, за да освободят места и медицински персонал за новите пациенти.

Официалният брой на жертвите от началото на пандемията надхвърли 63 000, макар че статистиката за нарасналата цялостна смъртност в страната говори за това, че починалите от вируса може в действителност да са над 170 000.
Отчетените в Южна Африка 2 милиона заразени от началото на пандемията представляват над 30 на сто от случаите във всички 54 страни в Африка, сочат данните на Африканския център за контрол и превенция на болестите.

Миналата седмица президентът Сирил Рамапоса обяви затягане на мерките срещу разпространението на вируса, включително по-дълъг вечерен час, забрана за продажбата на алкохол, затваряне на много училища и спиране на пътуванията от и към Гаутенг, най-голямата по население провинция в Южна Африка, която включва Йоханесбург и столицата Претория. Над 60 на сто от новите случаи са в Гаутенг, а властите се опасяват, че заразата скоро може да обхване и други градове и провинции.

След бавно начало ваксинацията набра скорост, но все още изостава доста от равнищата в развитите страни. Засега над 3,3 милиона души от 60-милионното население на Южна Африка е ваксинирано с първа доза на ваксината на "Пфайзер", както и с тази на "Джонсън и Джонсън".

Южноафриканският здравен регулатор даде разрешение вчера за произвежданата от китайската компания "Синовак" ваксина, но с условието тя да предостави окончателните данни от продължаващи клинични изпитания. Съседните южноафрикански страни Мозамбик, Намибия, Замбия и Зимбабве също се борят с рязко увеличение на случаите на заразяване. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черните ще се ваксинират, защото са цивилизовани и богати в ЮАР. Но белите бедняци от гетата няма да се ваксинират, защото са непълноценни и живеят като животни.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроафриканците живеят в гета и ще се заразят.
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като ги инжектират ще се разболяват.
11
0
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Ти ходил ли си в Африка или само си приказваш по принцип?
10
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Всъщност а Африка Тунис са доста по-зле от ЮАР, но имат пет пъти по-малко население от ЮАР и общия брой на случаите им е по-малко. На очвек от населнието за последните седем дни Тунис има с 37,4% повече нови случаи от ЮАР. Досега в Африка винаги най-зле са били най-южните и най-северните райони.
9
1
 
2
 
! Отговори
СНИМКАТА преди 2 години
ЯВНО като ги гледам хората как са облечени ТАМ Е ГОЛЯМ СТУД В АФРИКА
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Южна Африканската република е най цивилизованата в африка, имат някакъв шанс за преброяването поне.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че има ефект. Сега ли разбрахте?!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф нз и аз, една позната с ваксина нищо и няма, мъжа и се зарази и стигна до болница. Явно все пак има някакъв ефект.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"30 на сто от случаите във всички 54 страни в Африка", нормално там белите въведоха някакъв ред, който все още някък се крепи, за другите диви африкански пламена е ясно
4
8
 
4
 
! Отговори
zer преди 2 години
При нас по скоро ще прилича на както е в русия сега
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото там сега, такова у нас на есен.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа у тия гета и дизинтерия и малария и ебола и спин, та един коронавирус им проблема.
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасен ужас всички ще измрем от коварниьот измислен вироз. Затова си набучете химикалите срещу кашлица, наричани от мисирките ваксини, много помагат.