Проф. Кожухарова: Коронавирусът се връща, грехота е да не използваме ваксините

Ще се срещаме с вируса като с грипа, каза епидемиологът
5 юли 2021 13:38, Ния Христова
383
Основната цел на новосъздаденият от Министерството на здравеопазването Обществен съвет е да насърчи ваксинацията срещу COVID-19. В Съвета влизат лекари, здравни медиатори, представители на различни религиозни общности, актьори, певци, журналисти и др.
 
"Може би по-рано трябваше да бъде създаден, защото е засегнато цялото общество и почти всички хора имат мнение по медицинските въпроси. Обществото трябва да реши иска ли да се предпази от заболяването или непреболедувалите ще изчакат да преболедуват, поемайки определени рискове. Съветът е разнороден и идеята е всеки да направи каквото може в неговата област. Хората от Съвета са убедени в ползата от ваксините и това е много важно".
 
Това каза епидемиологът и съветник на здравния министър д-р Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова, в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя припомни, че докато нямаше ваксини, хората питаха защо липсват. В момента, в който се появиха, интересът към ваксинирането спадна.
 
Епидемиологът изтъкна, че възможностите са да преболедуваш или да се ваксинираш. При малък процент заболяването протича тежко и може да завърши зле, алармира тя. 
 
От думите й стана ясно, че процентът на ваксинираните лекари в България не е достатъчно висок.
 
"Този вирус очевидно няма да изчезне от нашето общество. Както се срещаме с грипа всеки сезон, така ще го срещаме и този вирус. В началото на пандемията част от лекарите бяха изплашени от вируса. Ваксината ни дава шанс да не се страхуваме. Налага се да се адаптираме към ситуацията, което няма да бъде ново за нас", каза още проф. Кожухарова.
 
Според нея би изглеждало добре участието в Обществения съвет на социолози от университетските среди, които да направят проучвания. 
 
"В момента естествен имунитет почти не се изгражда, много малко хора го изграждат. През есента вирусите се връщат в човешкото общество, ще се върне и коронавирусът", изтъкна тя и се съгласи с мнението на здравния министър, че е измамно спокойствието спрямо COVID-19 през летните месеци.
 
"Трябва да престане българският народ да се притеснява. Много по-лесно е да се ваксинираш, отколкото да мислиш дали ще се разболееш и как", каза още гостът в студиото и добави, че всеки човек има поставени по около 10-15 ваксини през живота си.
 
Тя не конкретизира какво е количеството ваксини у нас с изтичащ срок на годност, но посочи, че това е проблем и в световен мащаб.
 
"Всички, които сме се презапасили, така се получава. Израел обаче има собствен договор с производителя - в момента преговарят част от ваксините да бъдат предоставени на други държави. Ние сме в ЕС и договорите са сключени от ЕК, която осигурява предостатъчни количества ваксини. Не е лесна процедурата по дарение, трябва да имаме разрешение от ЕК. Грехота е ваксините да не се използват", коментира проф. Кожухарова.
 
"Бих се обърнала към родителите. Вашите деца се върнаха, за да се ваксинират, а вие какво правите и защо ги оставяте да се притесняват за вас?!", отбеляза тя.
 
Епидемиологът увери, че страната ни разполага с достатъчно ваксини в срок, които са осигурени по сключените договори. По думите ѝ ваксината дава голямо чувство за свобода.
 
"Към момента не се предвижда затягане на мерките", обяви проф. Кожухарова.
 
Според нея финансовото стимулиране на хората да се ваксинират няма да бъде работещ модел у нас. Тя не смята и че ваучерите биха стимулирали гражданите. Разчита се много на помощта на здравните медиатори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
2
 
5
 
! Отговори
Warrezz преди 2 години
Абе тая изветрелата професорка, няма ли да се кротне най-накрая и да спре да ни пропагандира ваксините? Аз за 14 месеца, откакто започна тоя цирк, за една минута не съм се замислял, дали ще се разболя или не? Не съм се и няма и да се ваксинирам никога, хеле пък с някаква отрова, дето не е доказана, дали е безопасна. Вълна ще има, щото е планирана отдавна и така ще бъде близките някокото години.
313
3
 
4
 
! Отговори
Нобел преди 2 години
Абе тия дето произвеждат ваксините защо още не са ги предложили за Нобелова награда? Добра реклама ще се получи. Току виж още някой и друг процент ще се ваксинират.
312
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
неграмотността и ирационалността се ширят навсякъде из България.и понеже няма християнска вяра, всякакви суеверия са завадели съзнанието на индивида.
311
5
 
5
 
! Отговори
До 339 преди 2 години
Ваксинацията е измислена от Луи Пастьор човек на науката и Библията. Колко човешки животи са спасени чрез неговото откритие не могат да се изброят. Който не иска да се ваксира ок негов избор който не ми пречи. Но некомпетентни хора да използвате Библията за да оправдаете необразованата си некомпетентност носи укор на Божието Име.
310
0
 
4
 
! Отговори
до339 преди 2 години
то в Библията и интернет не се споменава ама го ползваш
309
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да пращат ваксините ни за Корея или Япония. Тук сме от юнак по-юнака, няма да умрем от некъв вирус.
308
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
"Бих се обърнала към родителите. Вашите деца се върнаха, за да се ваксинират, а вие какво правите и защо ги оставяте да се притесняват за вас?!" -------/////--------- Достатъчен ми е един подобен еврин опит за манипулация, за да ме заинатят още повече.
307
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента естествен имунитет не се изгражда? Ходи се гръмни
306
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато чуя професор да казва в публично пространство думата грехота, все си мисля, че е от някакво много далечно село с църква и камбана, а не с дисертация и спирам да чета по нататък! Ако иска да си ги набие всички наведнъж! Аман от агитатори без образование, макар да се наричат професори! Лека вечер!
305
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има и други страни, освен България.
304
2
 
8
 
! Отговори
DO 341 преди 2 години
Няма нуждаещи се ! Коридорите са празни ! Даже не модат да ги върнат или продадат !Кой ще плаща тази дивотия ?
303
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабке и на теб ли ти плащат да лъжеш
302
4
 
16
 
! Отговори
Следващият преди 2 години
Отивай да се самоинтубираш без щастлив край, бабо. СРАМОТА Е ДА ДАВАШ ТАКИВА ПРЕПОРЪКИ, А СИ ЛЕКАР...
301
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И забравих да напиша къде в Библията се споменава за ваксини ??? Ваксините са творение на фармацефтичната мафия. Бабичке коя Библия четеш, че явно не е официалната, в която православни и католици вярват?Не знаеш и 10те Божи заповеди дори!
300
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам бабичката тя и цялото и семейство публично да се ваксинира. Ама не в чешмяна вода!!!Да видим колко ще оживеете .Като те гледам каква си продажна по-добрв генът ви продажен да не се продължава.Има видовден.За платените си агитации Господ ще те накаже.
299
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма да изчезне личните лекари на коя линия са ззщото само се плюят
298
1
 
19
 
! Отговори
S преди 2 години
Грехота е да говорите глупости с цел пропаганда, в които и вие самите не вярвате! Бъдете здрави и Бог с нами!
297
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера най-после имах полза от маските."Превъртя"ме корема а нямах хартия...добре,че бяха маските.Ползвайте ги-ефективни са.
296
0
 
28
 
! Отговори
Док преди 2 години
Грехота е, другарко, всеки ден вие от лекарското съсловие да ни убеждавате да се боцкаме, а самите вие да не щете. Също грехота е всеки ден от медиите да ни заливат със разнопосочна информация, а искате да вземем информирано решение. Един ден преболедувалите придобивали доживотен имунитет, друг ден пак щели да се разболеят. После само ваксината пазела, а след това се получавали тромбози след ваксинация!! Какво решение очаквате да вземат хората след толкова много медиен буламач?!
295
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се връща короната бе Кожухарова?За днес са 19човека.И българите не се притесняват-споко!Само 11проц са с по 2 ваксини,излез на улицата и виж хората-нормално си живеят И отменяйте това извънредно положение,че сте смешни