На света му писна от COVID-19, третира го като грип

В Сингапур спират да броят ежедневно новозаразените
6 юли 2021 21:00,
160
На света му писна от COVID-19, третира го като грип
Снимка: Pixabay

Насред заплахите за четвърти вълни на коронавируса, забавяне в достигането на „стаден имунитет“, нови настъпващи агресивни щамове и предположения за нови заключвания, на светът сякаш му писна и отчаяно иска да се върне към нормалното, детронирайки Covid-19 като властелин на вирусите и господар на политики и икономики.

„Сън“ се фокусира върху две страни, които вече дръзват да пристъпят към промяна, с предположения, че съвсем скоро ще последват и други.

Една от първите страни, която се стреми да върне нормалния живот на своето население, Сингапур. Местните власти спират да отброяват ежедневно новозаразените. От началото на пандемията страната е отбелязала едва 36 смъртни случая, свързани с коронавируса. Това е станало възможно благодарение на драконовските мерки срещу разпространението на заболяването.

Членовете на местната оперативна група подготвят план за отпадането на ограниченията, за да възстановят пътуванията и публичните събирания. До този момент в държавата са регистрирани 62 617 случая.

"Вместо да отброяваме броя на инфекциите с Covid-19 всеки ден, ние ще се съсредоточим върху резултатите. Колко се разболяват, колко са в интензивното отделение, колко трябва да бъдат интубирани с кислород и т.н. Това есъщност е начина, по който сега наблюдаваме грипа. Не можем да го изкореним, но можем да превърнем пандемията в нещо много по-малко заплашително, като грип, болест на ръцете или варицелата, и да продължим живота си“, пишат министрите на търговията, финансите и здравеопазването в съвместно изявление.

Предложението на Сингапур е ранен признак, че светът започва да живее с Covid след повече от година ограничения по целия свят, пише „Сън“.

Още по темата
Здравният секретар на Великобритания пък заяви, че гражданите трябва да се научат да живеят с Covid и сравни бъдещето му с това на грипа.Той даде обещание, че на 19 юли падат голяма част от мерките и че Обединеното кралство ще стане най-отворената страна в Европа. Джавид описа програмата за ваксинация като "най-големият принос за тези национални усилия".

Други учени пък алармират, че пандемията още не е свършила и неваксинираните са „фабрики за Covid“, които могат да удължат пандемията и да доведат до повече ограничения. От СЗО дойде предупреждение, че мутантните щамове вече изпреварват настоящата вълна от ваксинации.

Повече от половината от световното население все още не е приело доза от ваксината за Covid - с около 3 милиарда дози, приложени по целия свят. И докато най-високите нива на ваксинация в света са цифри като 73 процента в Исландия и 67 процента във Великобритания, някои от по-бедните държави като африканските страни едва започват. Опасенията са, че зейналите дупки в глобалното покритие на ваксините, съчетани с широко разпространени огнища, ще позволят да се появят нови варианти - като „Делта“ и новите варианти „Ламбда“. Тогава мутациите може да са в състояние да победят ваксините и потенциално да принудят страните да се върнат към заключване, тъй като ще се изправят отново пред битка с Covid.

Според много анализатори обаче, най-сигурният начин да живеем отново нормално, е да създадем нагласа към Covid като към обикновен грип, да спрем „дяволските отброявания“ и да преминем отвъд всякакви страхове и паранои.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наесен ще ни изиграят новата програма на цирка,няма да ни оставят така. Докато ние не го прекратим ще е все така.
5
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама във Великобритания при 25 заразени на ден имат по 30 починали, а в България при 80 заразени днес има 40 починали.Двама от починалите са на 29 и 40 години. Във Великобритания около 65% са с по две дози, а в България само 15.Скоро пак ще има пълни болници и морги.
4
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво друго може да е освен нормален грип?Аз все още не познавам случай в доста широкото ми обкръжение на умрял от Ковид..
3
13
 
21
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
ами, че той си е Грипче - леко при това!
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей и от вас пропагандните медии ще ни писне и тогава колко кръв ще се леее
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
важното е, че на медиите не му е писнало