По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко

МЗ залага на по-рационални противоепидемични мерки
Обновена: 6 юли 2021 09:52 | 6 юли 2021 09:13, Камелия Цветанова
216
По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим, смята проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

„При широко разпространение на „Делта“ варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна  епидемиологът пред БНР.

Още по темата

„В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение“, каза още д-р Мира Кожухарова, която е един от експертите, работили по плана.
 
По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена.

„Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.
Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката.

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки смята Министерството на здравеопазването да заложи“, каза Кожухарова.

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви по строги мерки? Стига глупости вършихте заради един грип.
155
15
 
6
 
! Отговори
До 155 преди 2 години
Твоята свобода свършва там, където започва моята. Ако няма мерки срещу инфекциозно заболяване с такава смъртност си е чист геноцид. Ако ти си преболедувал леко стария вариант, не знаеш какво те очаква с новия. И ваксините и преболедуването няма да спрат инфекциите. Единственото спасение е да се спре разпространението, но явно политиците и олигарсите нямат такъв интерес. Лъжат ви, че е само грипче за да не ви е страх и бизнеса и печалбите им да не спират. Без противовирусен препарат сме f*cked up
154
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 160 Ти не се притеснявай, есента ще имаме възможност да видим кой от нас е прав. Ще можеш да ми кажеш "ето, прав бях, а ти сгреши" или пък аз ще го кажа на теб. А принципно за защитата срещу Делта си прав само наполовина - ваксинираните не са защитени, а тези с естествен имунитет, които имат имунна реакция към целия вирус, а не само към един негов протеин, си имат защита.
153
14
 
2
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Това, че са изкарали грипчето няма никаква гаранция срещу делта варианта. Ще продължим играта на руска рулетка. И да, от училищата ще започне следващата вълна защото в нашите училища нито се тестват ученици и учители, нито се носят маски, а ваксинирани и преболедували имат по-ниска защита срещу делта варианта. Вирусът се променя така, че да избягва защитата от антителата след преболедуване и ваксинация, а това е голям проблем.
152
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той мина вече делта варианта. Уж април сте го хванали,до сега е минал,заразил и си отива вече.
151
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксинират се само страхливците
150
1
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не й се впрягайте на УЧИТЕЛКАТА, тя е от наште и влиза нарочно само за да ни подгрява.
149
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СПАСЕНИЕТО Е големо спасение си, нема що! Викаш "зараза ще плъзне от децата", ама как бе, "спасение", като те всички изкараха грипчето вече? А и да има някои, които не са, като ги ваксинираш, това няма да им попречи да се заразяват и да разнасят зараза, както вече стана известно за функциите на любимите ти ваксини. Так че или потърси нова генна терапия, която да ти помогне да мислиш, или поне не пищи така с главни букви, че си досаден!
148
3
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Всички ковидист да се самоизолират и да оставят останалите да живеят живота си. Паникьори.
147
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е за вярване, но по татово време имаше асто пъти повече свобода.
146
22
 
8
 
! Отговори
УЧИТЕЛКАТА преди 2 години
ДА на ЕСЕН С ПЕСЕН ОТНОВО КОВИД. Така е след като хората НЕ СИ НАУЧИХА УРОЦИТЕ! Мерки и задължителни ваксини за децата няма друг начин.
145
1
 
17
 
! Отговори
Бре преди 2 години
.На есен купона Ковид продължава.
144
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СПАСЕНИЕТОСпасението е всички като тебе, които всяват паника и искат медицински фашизъм да се вкарат в ЗАТВОРА. Чл. 252А по НК.
143
25
 
6
 
! Отговори
СПАСЕНИЕТО преди 2 години
ЗАПОВЕД АКО ТРЯБВА И ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И ПОЛИЦИЯ МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ХОРА САМО ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ. Учителката е напълво права зараза ще пламне от децата като почнат да се събират на есен.
142
4
 
12
 
! Отговори
чудя се преди 2 години
Знае ли някой още колко Делти ще има и ще живеем ли НОРМАЛНО в един момент?
141
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълго време ще има мерки и това няма да се промени, докато има такива, които казват, че от април 2020 мерки не са спазвали. Заради тях мерки ще има, хора ще умират, а други ще се мъчат с вируса
140
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерки не съм спазвал от април 2020. Това няма как да се промени.
139
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудна ще е тая работа със затягането. Малко останаха слепците.
138
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психо**хатите - ваксъри да си набия "ваксините" и да се пръждосват! хНали ви пазят тия "ваксини"? Какво хискате от нормалните хора? Да станат откачалки като вас ли? Ми няма да я бъде!
137
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УЧИТЕЛКА Аз пък предлагам такива учителки като теб да бъдат съкратени, а парите от техните заплати да бъдат разпределени на другите, които и без това вършат цялата работа, като така се постигне повишение на заплатите. А ти вземи се ваксинирай ако толкова те е страх от вирОса, че вече всичките ти изплашени колеги се ваксинираха, а другите просто минаха грипчето като лека настинка.