По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко

МЗ залага на по-рационални противоепидемични мерки
Обновена: 6 юли 2021 09:52 | 6 юли 2021 09:13, Камелия Цветанова
216
По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим, смята проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

„При широко разпространение на „Делта“ варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна  епидемиологът пред БНР.

Още по темата

„В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение“, каза още д-р Мира Кожухарова, която е един от експертите, работили по плана.
 
По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена.

„Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.
Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката.

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки смята Министерството на здравеопазването да заложи“, каза Кожухарова.

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
21
 
! Отговори
Eдин от Германия преди 2 години
От 15 милона малолетни само 2 деца са починали ОТ Корона в Германия, други 8 С Корона, но с придружаващи болети като левкемия, диабет и др. През същия период от 1 година 55 деца са се удавили в басейни и 65 деца са загинали при катастрофи. Официални факти от мейнстрийм-медиите.
135
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата ми няма да пипате, престъпници, ще ви изпочупя лично ръцете, само да посегнете. Отдавна не ме интересува какво ще сторите с мен! След като видях, че нищо не ви спира да си упражнявате геноцида, и на мен вече не ми пука! Моят живот е бегАл. Десет да изгърбя като вас, слуги на фармамафията - все е нещо!
134
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ке си го преместим фара от другата страна на борда.
133
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-доброто ще е преди началото на учебната година даскалите да минават на задължителен психо преглед.
132
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я си таковайте лелята, миз*ерници долни! Писнахте на всички. Ще пометем с вас накрая!
131
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За теб, учителке , като те е страх толкова, отиди в гората и не се срещай с хора, защото вирусът е във въздуха, той не се произвежда от деца/ученици.
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измишльотини...
129
17
 
10
 
! Отговори
УЧИТЕЛКА преди 2 години
Гражданите трябва да се подчиняват на законите и мерките определени от Държавата. Няма друг вариант за вашите деца. Задължителна ваксинация и увеличение на заплататите на учителите работата е изключително тежка и рискова за здравето на учителите.
128
5
 
17
 
! Отговори
до Учителка преди 2 години
Даскалке, прочетете първо защо Комисията по Имунизация в Германия не е одобрила масовата ваксинация на малолетни и тогава настоявайте за ваксиниране на децата в България. Вие ще поемете ли отговорност за последиците от една ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ВАКСИНА, АВАРИЙНО ДОПУСНАТА (NOT-ZULASSUNG) ?
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училището е институция издържаща се от данъците на всички, не ваше частно, да определяте как ще се явяват децата там, учителке. У вас си определяйте правила за контактуване и посещения.
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Учителка/Учител - Определи си пола най-накрая, моля те!
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яаа, Синдито се появил, но сега е "Учител" и "Учителка". Много самоличности има тоя шизофреник.
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е няква врътня за бaлъци пак... С какъв акъл ни карат да ваксинираме учениците? Няма никаква логика в това миналата година толкова да се постараят да заразят всички ученици, за да спретнат хубава плашеща вълна, че даже и две плашещи вълни, с които да принудят хората да се ваксинират, а сега да искат учениците да се ваксинират! Е нали ги заразихте вече и те го прекараха? Имат си естествен имунитет и няма за какво да се ваксинират!
123
21
 
3
 
! Отговори
Учителка преди 2 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ НА ДЕЦАТА НЯМА ДРУГ НАЧИН И ВАРИАНТ ЗА ДА ПОСЕЩАВАТ УЧИЛИЩЕ. За родителите глоби съд и затвор за заразени деца убийци. Най-добре е ИЗОБЩО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАСКИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ ДЕЦА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ ИЛИ НЕ.
122
2
 
6
 
! Отговори
MKII преди 2 години
До ВретимирИ Земята е плоска, нали товарищ?
121
2
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Подписка за изпит по начална грамотност на всички учителки - неграмотните вкъщи, да се пазят от коронавируса!
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До учител, ти в училището ли живееш? На улицата, магазин или въобще обществена среда не стъпваш ли, та точно знаеш че децата го пренасят? Толкова омраза, смени си професията, в цеховете и производствата, нямаше ли заразени? Въздухът е един за всички.
119
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Учител Учителите се ваксинираха вече. Стига зя!
118
13
 
3
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Колко учители пострадаха и станаха жертва на заразата пренасяна от децата. ЗА ДА ИМА УЧЕБНА ГОДИНА - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНАЦИЯ НА ДЕЦАТА. Глоби за родителите, ако детето няма поставени всички необходими ваксини за годината. Никакво допускане и изключения за деца без ваксини.
117
0
 
7
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Анонимен 126 Не се вменява вина на никой.Имаш 3 най-големи места за разпространение :1. Градски транспорт - нередовен, претъпкан, термично лошо менажиран от retards зад волана - зимата на -15 ми пуснал вътре 28 градуса- това за 4-5 спирки и след това си готов със пневмония директно докато се прехвърляш/стигаш до вас2. Офисите - отвратителна климатико-вентилационна система, отново температурата е лошо регулирана, плюс селташката практика да се ходи болен.3. Училища - .....