Дискриминация ли е децата на ваксинирани да ходят на градина?

Адвокат: Някои хора не могат да се ваксинират по здравословни причини
8 юли 2021 19:38, Елка Василева
208

Ще се стигне ли до дискриминация между ваксинирани и неваксинирани след въвеждането на плана за реакции при различните нива на заболеваемост от COVID-19 в страната?

В зависимост от нивото на заболеваемост и заетост на болничните легла България се разделя на зони. Зелена зона - при заболеваемост до 100 души на 100 000 население, от 100 до 200 заболели - Жълта и Червена зона - от 200-500. А Над 500 вече влизаме в тъмночервената зона.

Спрямо заетостта на леглата страната ни влиза в зелената зона, когато са заети до 2 500. А когато вече са над 9 000 - влизаме в тъмночервената зона, т.е. достигната е максималната натовареност на здравната система.

Тогава се налага пълен локдаун, предаде Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Кафенета и ресторанти, спортни зали, детски градини и училища ще бъдат затваряни, а събирания, семинари, спортни и културни събития - забранявани. Тези рестрикции ще бъдат ако надхвърлим 500 заразени на 100 хиляди души и над 9000 заети болнични легла в рамките на 14 дни.

Ще се препоръча и ограничаване на пътуванията, особено за хора от рисковите групи. Ще има облекчения за ваксинираните.

"Ако персоналът е 100% ваксиниран и има вход само за ваксинирани клиенти - заведение или търговец - може да не бъде pатварян", обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

"Градините смятаме да бъдат затваряни на последен етап. Ще могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и ако целият персонал на заведението също е имунизирано", уточни зам.-министър Александър Златанов.

Според адвоката по медицински право д-р Мария Петрова тази мярка е абсурдна от юридическа гледна точка.

"Към настоящия момент в действащата нормативна уредба няма такова задължение за ваксинация, а то не може да бъде вменено само по силата на заповед на министъра. Трябва да се променят поне 2 наредби за да стане това възможно. В неравнопоставено положение ще бъдат и хора, които не се ваксинират, защото здравословното им състояние не го позволява", убедена е адвокат Петрова.

Приоритет ще бъде и подобряване на координацията между доболничната и болничната помощ.

"Важно е диагностиката и лечението да започват още от личните лекари в начален етап, така че да може болният да бъде диагоностициран навреме и в момента, когато има необходимостq да бъде насочен към болнично лечение", заяви зам.-министър Залатанов.

Здравният министър не се ангажира кога точно може да се очаква следваща COVID вълна, но такава със сигурност ще има, ако населението не се ваксинира до края на лятото, смята той.

"Наличието на Делта вариант не се обвързва с това кога точно може да има бъдеща епидемична вълна, а го обвързваме с малък брой ваксинирани. Мерките ще бъдат на национално ниво. Но регионалните здравни инспекции ще имат възможност да въвеждат и локални ограничения, ако епидемичната обстановка в дадено населено място сериозно се влоши", заяви министър Кацаров.

12 842 дози с ваксина са поставени за денонощие у нас. Със завършен ваксинационен курс са малко над 836 хиляди души.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименВеднага щом неваксинираните почнат да плащат за лечението на всички прекарали ковид и да плащат обещетение на семействата на 18 хиляди, които си отидоха.
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз говорих със застрахователите ми, за да попитам дали покриват евентуални странични ефекти от ваксината, като се има в предвид, че покриват всичко от ковид лечение до стволови клетки и ми обясниха, че не покриват странични ефекти от експериментални ваксини или препарати. Личен избор за всеки, но сериозно се замислих, защо никой не поема отговорност, при евентуален страничен ефект...
146
0
 
11
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Интересно!!! А децата на преболедувалите ковид дали ще посещават детска градина уи училища. Значи хората се делят на ваксинирани или неваксинирани. Преболедувалите какви са г-н министре? Според Вас естествения имунитет липсва, което не е научно обосновамо. Това е важно и трябва да се уточни.
145
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква отговорност бе брат - детето ми беше увредено след ваксина и живота ми разбит за 7 години ходене по мъките. Каква държава, какъв ЕС, каква отговорност, какви 5 лв.?!?
144
1
 
19
 
! Отговори
MIKE преди 2 години
1.Препаратите, които се използват за ваксиниране срещу КОВИД 19 не отговарят на определението за ВАКСИНА според Световната Здравна Организация ( справка официалният сайт )2.Няма нито една от така наречените ваксини, която да е удобрена за използване от съответните регулаторни органи в нито една държава в света- всички ваксини са в изпитателен стадий и се очаква да бъдат удобрени най-рано през 2023г. В момента тече така нареченият изпитателен стадий 3 на повечето ваксини
143
18
 
4
 
! Отговори
Smallpox преди 2 години
До 157 Първо в формуляра за съгласие не се посочва друго освен, че си запознат с листовката и че се задължаваш да уведомиш при настъпването на странични ефекти. Никъде не посочваш, че само ти носиш отговорност. Ако не вярваш провери сам още сега в нета. Второ ваксините са одобрени от ЕКА и дори фирмата производител да минава метър понякога то ЕС и държавата в качеството си на разрешила този лекарствен продукт носи отговорност.
142
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен ваксинираните трябва да си поемат всички разходи по лечение в случай на тежки странични ефекти, разходи при нетрудоспособност и т.н. защото са подписали информирано съгласие, с което са приели, че за последствията от ваксината отговорността си е само тяхна!
141
28
 
4
 
! Отговори
Smallpox преди 2 години
Щом вече има достатъчно ваксини ми е чудно защо лечението на неваксинираните все още се поема от здравната каса. Аз съм здравно осигурен и честно казано не искам да плащам за безотговорното поведение на хората. Щом може застраховател да не изплати застраховка защото пътника е бил без предпазен колан, а е можел да предотврати чрез колана част от травмите то не виждам защо здравната каса да плаща за тези, които са можели да се защитят частично или напълно от вируса, но не са го направили.
140
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, как ще се гарантира че болниците не лъжат в бройки за да изкарат пари. Вече всички сме минали ковида. В Германия яко са лъгали в бройките, за да вземат пари и да бодат с експериментален продукт.
139
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е внесла ваксина на експериментален препарат! Неможе този препарат в тестов период до 2023 да е основание за работа или детски градини!
138
0
 
29
 
! Отговори
абвгдежзийклм преди 2 години
Ако произведат отрова и я кръстят ваксина, това ваксина ли е? Ако произведат сирене или кашкавал или кисело мляко без мляко пак ли може да се нарича така? Шоколадите, които се продават обикновено са без какао, въпреки, че е нормално и очаквано шоколадът да се прави от какао. За мен това са продукти, най-малкото с грешни наименования, които могат да ни докарат болести и гибел. Щом правителството нарича тези неща ваксини, не значи че са такива. Това не са ваксини. Няма от какво да ни предпазят.
137
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ще го търсите със свещ
136
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че държавата е неспособна да осигури лечение на всички нуждаещи се, че изготи лекарите и сестрите, че източи здравната каса и остави болниците само на русенски легла и проблем на самата държава, а не на плащащият диви данъци човек. Точка.
135
2
 
19
 
! Отговори
Хахо преди 2 години
До 144 А, ако ти има странична реакция след време, ще си платиш ли лечението?
134
2
 
22
 
! Отговори
до 144 преди 2 години
Откъде накъде??? Всички плащаме здравни осигуровки. Аз пък смятам, че онези другите пълнят болниците, защото ядат само салам, пушат и пият, и заради тях хората с ковид умират по стълбите. Айде тогава те да си плащат лечението! Аман от аграри в тая държава!
133
1
 
27
 
! Отговори
не, не е нормално преди 2 години
Защо е този страшен зор да се ваксинират вече преболедували? Защо им е толкова важно да ти инжектират нещото, при положение, че и без това вече си защитен и нямаш нужда от ваксина? Какво по дяволите има в тази инжекция?
132
1
 
14
 
! Отговори
Що преди 2 години
Не излезнат всички онея от парламента да се боцнат пред целия народ? Нали много знаят.
131
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 142 Заплаха са защото като напълнят болниците и няма свободни легла и хората които боледуват от други заболявания няма да могат да получат медицинска помощ. За да се реши проблема най-добре всеки избира да се ваксинира или не, но ако се разболее и не се е ваксинирал без основателна причина да си плаща лечението. Така няма нарушени права.
130
1
 
29
 
! Отговори
да ги съдят преди 2 години
Родителите да ги съдят-според чл.29 ал.2 от Конституцията е абсолютно забранено да бъдат принуждавани да бъдат подлагани на медицински експерименти без тяхното писмено съгласие.Подписвайки обаче декларацията за съгласие за експерименталната ваксина нищо не могат да направят- това е и целта,но със сигурност могат да осъдят тези които ги принуждават,защото този закон важи и при извънредно положение- не може да бъде отменен.
129
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега последно да се разберем. Неваксинираните заплаха ли са за ваксинираните? Нали ваксините много пазят? Какъв е смисъла на тази шизофрения? Наистина, логиката е кръгла нула. Твърде абсурдно започва да става...