Проблем пред туризма - отлив на желаещи да работят

МЗ настройва туристите с голямо съмнение, смятат от бранша
9 юли 2021 22:45, Анисия Иванова
103
Проблем пред туризма - отлив на желаещи да работят
Снимка: БГНЕС

В националната карта за висшето образование сме определени туризмът като неперспективен сектор с намаляване на приема и ограничаване на държавната субсидия, алармира председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

„Това е безумие за район като Варна. Безумие направо. Спирайки желаещи да се учат, ние погребваме един бранш“, коментира той пред БНР.

В момента туристическият бранш се сблъсква и с друг проблем – това е отливът на желаещи да работят, което според Димитров е свързано с отлива на желаещи да учат.

„Когато се възстанови бизнесът след 2 години ударно, ще се отвори такава голяма дупка, която няма да можем да запълним. Туризмът ще се възстанови, той е еластичен. Но тогава няма да има управители, няма да има сервитьори, няма да има бармани“, предупреди той.

Туристическият бранш във Варна критикува обявения от Министерството на здравеопазването план за управление на здравната криза.

Според бранша държавата дава неясни сигнали и вместо да си правим реклама като безопасна туристическа дестинация, защото нивото на заболеваемостта сега е много ниско, ние продължаваме да измисляме нови и нови зони, което настройва туристите с голямо съмнение, поясни Илин Димитров.

Илин Димитров изтъкна, че е непонятно защо за туристи от някои държави не се изисква PCR тест, а за други това е условие.

„Една Чехия с голям брой заболели няма PCR тестове за България, а една Полша, която е в пъти по-добро състояние, има PCR тестове.“, даде за пример той.

Димитров подчерта тревогите на бранша, че няма ясен регламент какво се прави при определен брой болни. Година и половина вече такъв не е изготвен, допълни той.

„Кога ще затваряме, кога няма да затваряме, кога ограничаваме ресторантите, кога не ги ограничаваме.“

Туроператорите в момента рекламират страната ни като зона с по-малко рестрикции в сравнение със страни, където маска се носи дори на улицата, отбеляза още Илин Димитров.

„Това е супер, но достъпността е ключова. Вдигнахме визите с 20 евро – защо? Вместо 60, станаха 80 евро. Това отблъсква туристите. Говоря за турци, за руснаци, за всички държави на изток. Ние трябва да се отворим и на изток. На запад сме отворени.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
Ето сега ще започнат да се произвеждат електрически автомобили в БГ и така всички ще могат да си намерят работа там. Спокойно ще могат да се затворят абсолютно всички хотели в БГ и така всички ще са спокойни, че всичко е наред. Нали така?
87
0
 
11
 
! Отговори
Само питам... преди 2 години
Как така няма кой да работи ? Нали бяхте внесли работници от Украйна ... Молдова ... Виетнам... Те не искат ли вече да идват ? Ами потърсете работници от Конго... Сирия ... ЮАР ... Лаос ... или някоя друга далечна дестинация дето все още не ви знаят муттренските номера .
86
0
 
13
 
! Отговори
Бачко преди 2 години
Ами довършете си изричението уважаеми господа бизнесмени от туристическия бранш.... В момента туристическият бранш се сблъсква и с друг проблем това е отливът на желаещи да работят ЗА ТОЛКОВА МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ , БЕЗ ОСИГУРОВКИ И САМО ЗА 2-3 МЕСЕЦА .... а после да бъдат изритвани от работа ,като последната заплата в повечето случаи не се плаща . НЯМА ВЕЧЕ БАААЛЪЦИ . Работете си сами , господа Шефчета , впрегнете и силиконовите си женици и синчетата с нарркоманския поглед и нежните бели пръстчета.
85
0
 
9
 
! Отговори
Един преди 2 години
Аз искам да работя в туризма, ама нямам желание
84
0
 
7
 
! Отговори
Блокъ преди 2 години
Много просто ще компенсира. Около деветдесет на сто от освободената работна сила ще си намери работа на друго място. Няколко хотела и ресторанта ще затворят. И парижани ще си отдъхнат.
83
0
 
6
 
! Отговори
До Блокъ преди 2 години
Та как ще компенсира ? Ще строят заводи или ще садят пипер ? Глупости говориш. Колкото по- развит е туризма толкова по- зависима е икономиката от него
82
0
 
2
 
! Отговори
Спец преди 2 години
Tова е ,,след Ковид" проблем на цяла Европа . Навсякъде за туристическият сектор проблема с кадрите е сериозен. Има няколко причини
81
5
 
7
 
! Отговори
Блокъ преди 2 години
За Лондон и Париж в заблуда си ти. Ще ти обясня защо. Ако от утре всички туристи в Париж изчезнат ще се случат няколко неща. Първо местното население ще празнува една седмица от радост. Икономиката ще усети лек спад и ще компенсира загубите много бързо. Нещо подобно ще се случи и в кралството
80
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОНИЯ ДЕН НА ЕДИН МОЙ ПРИЯТЕЛ МУ ЗВЪНЯТ ОТ СЛЪНЧЕВ БРЯГ ЗА РАБОТА В ЕДИН ХОТЕЛ КАТО СПАСИТЕЛ НА БАСЕЙНА+ПОДДРЪЖКА НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ И НА САМИЯ БАСЕЙН.ДОСТА РАБОТА И ПОЧТИ БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН...СРЕЩУ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 800 ЛВ. ЗАПЛАТА КАТО НАСТАНЯВАНЕТО Е В НЯКАКВИ МАЗЕТА ПО 5 ЧОВЕКА В СТАЯ.РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ЗАЩО НЯМА КАНДИДАТИ ЗА РАБОТА.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БлокъТУК СИ В ДЪЛБОКА ЗАБЛУДА...ДОРИ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ РАЗЧИТАТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРИЗЪМ...БОГАТИ ГРАДОВЕ КАТО ЛОНДОН,ПАРИЖ,АМСТЕРДАМ И НЕ САМО ТЕ ЗАВИСЯТ ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН ОТ ЧУЖДИТЕ ТУРИСТИ.
78
1
 
0
 
! Отговори
Нюансът преди 2 години
Тук се говори всъщност пише за реалната цена на труда полаган в БГ туристическата индустрия. Както често се случва на едните им се вижда много на други малко. Гарнирано със съответната емоция.
77
0
 
5
 
! Отговори
Блокъ преди 2 години
Хайде османлиите налазиха този форум. Абе вие нямате ли си интернет форуми в Турция? Защо си въобразявате, че някой тук иска да чете плоските ви турцизми? Айде друм в Турция.
76
5
 
11
 
! Отговори
Турска поговорка: преди 2 години
"Акъл верен чок---пара верен йок"!----превод: "Акъла му е много --ама парите са му малко".ха,ха,хаааааааааа....ЩОТО --АКО ИМАШЕ АКЪЛ , ЩЕШЕ ДА ИМА И ПАРИ...!!!ТАКА Е И С НАШИТЕ "НАЗНАЧЕНИ КАПИТАЛИСТЧЕТА"....
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, мишоци! Пари на мутри не даваме! Гърция, Хърватска, Италия, Испания. Край!
74
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите доморасли назначени капиталисти много добре знаят, защо никой не иска да работи при тях. Питам и отговор не очаквам, защо в Гърция, Турция, Испания и т.н. има хора за работа. Просто плащайте добри заплати иначе ще си работите сами.
73
0
 
26
 
! Отговори
Кон Спиратор преди 2 години
И още нещо - на запад има агенции за предоставяне на персонал - не ти достигат сервитьорки или медицински сестри или инженери - обаждаш се и на следващият ден ти предоставят персонал, който се плаща на час, така за работа от 14 часа хората ще си получат подобаващото заплащане. Това за празните кратуни, които регулират трудовия пазар в ко-чината наречена България. Айде със здраве.
72
0
 
37
 
! Отговори
Кон Спиратор преди 2 години
Основният стимул за работникът е един - парите. Има стимул - има работник, няма стимул - няма работник. Какво я дъфчите тая тема и търсите под вола теле?
71
2
 
3
 
! Отговори
Блокъ преди 2 години
Като толкова много ги разбираш нещата защо си дребен а не едър търговец. Така наречената сива икономика в Италия е в пъти по-голяма от същата в БГ. Не съм забелязал ИТ да има подобни проблеми като БГ. Защо ли? Освен това никой не ви кара да си правите икономиката сива. Работете само бялата икономика.
70
0
 
5
 
! Отговори
дребен търговец преди 2 години
До Блокъ--Здравословно е за една страна туризма и да не е предимно в сивата икономика.Останалото се приказки бла-бла-бла...Айде със здраве!
69
6
 
3
 
! Отговори
Блокъ преди 2 години
"чорбаджия иззедник" са категории замръзнали в деветнадесети век. Твоята лична "драма" не променя по никакъв начин пропорциите за мястото на туризма в стопанството на една страна.