Прогноза: До 5 години ще имаме 4-дневна работна седмица

Хибридният вариант за работа - от офиса и от вкъщи, е по-добър
10 юли 2021 22:29, Анисия Иванова
111
Прогноза: До 5 години ще имаме 4-дневна работна седмица
Снимка: БГНЕС

Проучване сред работодатели сочи, че през втората половина на годината дефицитът на кадри може да доведе до вдигане на заплатите с до 20% в различни сектори. Георги Първанов от Българската асоциация за наемане на хора и представител на голяма фирма за човешки ресурси обяви, че очаква среден ръст от порядъка на 8-9 до 12%, като 20 на сто ръст във възнагражденията би могъл да се реализира в най-търсените сфери.

Според Георги Първанов е налице „много сериозно избелване на пазара на труда“.

Сред практиките за използване на различни стимули за привличане на служители е т.нар. sign up бонус – еднократна сума, която се изплаща при започване на работа, поясни той. „Виждаме и първи бонуси, свързани с ваксиниране, които са любопитни.“

В хотелиерството и ресторантьорството не достигат хора, допълни Първанов. След затварянията миналата година много от работещите в този бранш са се преквалифицирали и сега са притеснени да се върнат на старите си работни места.

Георги Първанов изтъкна, че дългосрочно проблемът с дефицита на работна ръка може да се реши в две посоки – връщане на българи от чужбина и внос на работници от други страни.

„Това е просто неизбежно. Такъв е опитът и на Естония, и на Полша, и на Унгария.“

Има ли бъдеще 4-дневната работна седмица у нас? Подобни опити бяха направени във Финландия, Нова Зеландия, в Испания и Австралия.

„Реалността е, че сме много близо като Европейския съюз и България до такова нещо. Моята прогноза е, че от 3 до 5 години ще го имаме. (…) Масовият вариант, към който се върви, е петък или понеделник да бъде почивен ден.“
Георги Първанов съветва хората да имат „поне две тотално различни професии, така че да бъдат защитени в новата непредвидима ситуация“.

Има и експерименти с намалено работно време – 6 часа, при 5-дневна работна седмица, допълни експертът пред БНР.

Хибридният вариант, който в момента се развива, е за работа от вкъщи един или два дни.

„Моята теза продължава да бъде, че в средносрочен и дългосрочен вариант хибридният вариант е по-добър, а работата дистанционно, освен ако не е такава спецификата на позицията, не е най-доброто решение. Излязоха и много мнения в посока – искаме да си останем вкъщи. Реалността е, че се губи комуникация и мотивация – фирмата и служителите дългосрочно губят, ако нямат интеракция поне ден-два от седмицата.“

Наблюденията сред клиентите на компанията на Първанов показват, че хората са нетърпеливи и все повече искат да се върнат към контакт с колегите си.

„Наблюдаваме бум на тиймбилдингите. Всяка втора фирма наш клиент спешно търси – искат да ги мотивират, искат да ги съберат отново заедно, да ги сплотят.“, допълни той.

Относно проекта на неговата компания за връщане на българи от чужбина обратно в България, Георги Първанов коментира:

„Имаме хора, които се връщат от целия свят, включително от много далечни дестинации, не само от Европа. Имаме многобройни назначения при наши клиенти и огромен интерес – стотици хиляди, които ни следят постоянно обявите и са ни индикирали, че при подходяща възможност биха искали да се върнат.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 дни по 6 часа е дори още по-добър вариант.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До - 5 г ще има ли останали бьлгари
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България всичко е наобратно. Работната седмица ще се удължи, ще работим по 12-14 часа 6-7 дни в седмицата, но за сметка на това, заплатите ще се намалят още.
80
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Напълно нормално е да се работи 4 дена. Хората не са роби или роботи. Сега заработеното на 5-тия ден отива за родата на собствениците, за жените, за любовниците, за почивките на Малдиви и Занзибар, за вилата му на Корфу, за 20-те имота, за паразитиращите около тях фирми на авери и т.н.
79
0
 
7
 
! Отговори
Хе преди 2 години
Голям смях е тази статия.Тъкмо онзи ден ни правиха проверка на фирмата,но я правиха германците за които работим.Ако има нередности,шефа остава безработен .Германците не дават да се работи повече от осем часа и до петък.Гледат на работниците найстина като на хора.А,от инспекцията по труда като дойдат ,шефа директно завърта телефоните и после му се извиняват,че са дошли на проверка.Нямам думи просто....иначе и събора работим и през седмицата полагаме извънреден труд.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те политиците и сега работят по толкова
77
2
 
39
 
! Отговори
Истината преди 2 години
В България хората работят в събота поне до обяд. Тоест ние още сме на 6 дневна работна седмица и ще мине доста време докато преминем на 4 дневна. Освен това с тази инспекция по труда сме обречени, масово хората работят по 10 часа.
76
3
 
33
 
! Отговори
не вЕрвам преди 2 години
Съмнявам се това да се случи в повечето частни фирмички!
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нова година всички ще можем да летим! Гладна кокошка просп сънува!
74
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия митове и легенди, че на запад не се работело здраво. Работи си и още как. Покойният Стийв Джобс след завръщането си в Apple сутрин след като срещне някой инженер го пита какво точно е направил тия дни за фирмата и ако оня започне да хъмка бива изритван на момента. Оня, по-долу, който пише, че бил "програмист в Холандия" е някакъв кодър на най-ниско ниво, с мизерни заплати --- първо, отдавна хората не казват на тази работа "програмист" и второ държава Холандия отдавна не съществува.
73
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако намалят с 2 ч. работното време ще е най-добре за всички. При нас всичко е сбъркано, частника иска да му бачкат 7 дни в седмицата по 12, той да плаща минимална заплата без бонуси и празнични дни. Няма я държавата да защити хората от алчния ***. За това бягат от тук и няма да могат да внесат хора защото и те ще избягат от условията.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обратното е - до 4 години ще имаме 5-дневна работна семица
71
1
 
1
 
! Отговори
Ганя преди 2 години
Ела ми напраиш един кунилингус г овно.
70
3
 
0
 
! Отговори
Ганя преди 2 години
Ти първо се научи да пишеш гюбре, па тогаз, ше даваш оценки на ***. И на тебе и на *** ти у свинктеро.
69
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха що эа майтап е това, в къде по уредени и богати и силни държави няма 4-дневна че г.аня ще има дето е т.ъп по-нискоквалифициран, по-г.роэен, по-мърэелив и всичко по по най във всички негаривни класации
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи от понеделник до четвъртък ще ям,в петък ще гладувам,а събота и неделя ще си почивам.
67
0
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
По-скоро са съгласни работата да страда, отколкото да дадат повече пари... Впрочем шивачките и доста други си работят по 6 дни в седмицата от началото на демокрацията.
66
1
 
17
 
! Отговори
Пруграмист преди 2 години
В Индия, повечето индийски програмисти не работят в четвъртък и петък. В Индонезия в петък следобяд не се работи, а и седмично работят мисля по 4-4.5 часа.Само ние тука блъскаме кат луди и то за стотинки !!!
65
0
 
13
 
! Отговори
Ник преди 2 години
понеже безработицата скочи много рязко, благодарение на мерките, и вече е над 20% и използването на роботите изхвърля още и още хора, дълбокомислената идея е да се принуди все още ползващия хора бизнес да назначи някой и друг безработен, за да намали чрез административен натиск бройката на излишните хора. това засега. скоро нищо няма да може да покрие тенденцията и намерението е чрез вакситаназия да решат напълно проблема. има човек има проблем, няма човек - няма проблем.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълната Прогноза: 1) До 5 години- 4 дневна работна седмица; 2) Три седмичен месец; 3) 10 месечна година и ще се пенсионираме по сегашния календар на 83 за жените 85 за мъжете и 90 за шерените като пенсиите и осигуровките формулата на Кристалинската Джорджина ще ни стигнат точно една 10 месечна година, един 3 седмичен месец и една 4 дневна седмица. От Ръководството