Макрон обяви задължителна ваксинация за здравните работници

Нови мерки в испански области, Англия вдига ограниченията от 19 юли
78
Макрон обяви задължителна ваксинация за здравните работници
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че в борбата срещу разрастването на коронавирусната епидемия ваксинацията срещу Ковид-19 ще бъде задължителна за всички здравни работници и за всички други работници, които са в контакт с уязвими хора, предадоха световните агенции.

"Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции", каза Макрон в обръщение към сънародниците си.

"Ако не действаме сега, броят на новозаразените и на приетите в болница с коронавируса ще нарасне", предупреди Макрон.

Той съобщи, че от началото на август ще бъде въведено използването на здравния пропуск за достъп до ресторантите, баровете, до самолетите и до влаковете. Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души на тях, добави Макрон.

Президентът също така съобщи, че се връща вечерният час на остров Реюнион и Мартиника, които са презоекански френски територии.

Испанските туристически области Каталуния и Валенсия въведоха нови мерки за ограничаване на нощния живот с цел забавяне на разпространението на коронавируса, предаде Франс прес.

В Каталуния от 0,30 ч. всяка нощ ще се преустановяват всички нощни дейности. Събиранията на хора на частни и обществени места се ограничават до 10 души.

В областта Валенсия се въвежда вечерен час от 1 до 6 ч. в 32 града, сред които и самия град Валенсия. В цялата област се ограничава до 10 души броят на присъстващите на различни събирания.

В цяла Испания има нарастване на случаите на зараза с коронавируса. За последните 14 дни на 100 000 души са регистрирани 368 новозаразени. Много от новите случаи са сред хората под 30 години, сред които все още има доста малко ваксинирани. Във възрастовата група 20-29 години новозаразените на 100 000 души са дори 792 за последните 14 дни.

Британският премиер Борис Джонсън пък потвърди, че Англия ще вдигне от 19 юли последните оставащи в сила ограничения, въведени заради коронавируса.

Джонсън предупреди, че рискът от пандемията си остава, но каза че въпреки това от идната седмица законовите рестрикции ще бъдат заменени с препоръка хората да носят маски на места, където има тълпи, и в обществения транспорт. Нощните клубове и други обекти, на които се събират много хора, ще трябва да използват ваксинационни паспорти за влизане в тях, като това ще е един вид проява на обществена отговорност, поясни премиерът.

Пандемията не е приключила. Тази болест, коронавирусът, продължава да крие рискове за вас и за вашите семейства. Вие не можете просто да се върнете от понеделник 19 юли към живота, който водехте преди ковид, подчерта днес Джонсън.

Малко по-рано днес британският здравен министър Саджид Джавид също потвърди, че от 19 юли в Англия последните действащи рестрикции ще отпаднат. Това означава, че всички оставащи ограничения върху социалните събирания ще отпаднат и мерките за социална дистанция ще бъдат отменени. Нощните заведения ще отворят врати за първи път от март 2020 г. Няма да има ограничения в броя на хората на концертите, в театрите, на сватбите и на спортните събития. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Vive la Republique! преди 2 години
Макрон е най-великия европейски и световен политик, а Франция е номер едно!
48
1
 
5
 
! Отговори
До Реалист преди 2 години
Свръх наивен човек си! Повтаряш безсмислената пропаганда на политиците. Какви вреди на неваксинираните бе? На кого вредят неваксинираните? Гениалните ви ваксини нали са ефективни и пазят. Държавата не трябва да казва на хората какво да вкарват в тялото си и да ги уволнява и ограничава, защото не искат. Това е равнозначно на фашизъм. Вместо да обиждате антиваксърите по-добре вижте накъде отива света и как съвсем скоро ще бъдем едни крепостни селяни!
47
2
 
11
 
! Отговори
sss преди 2 години
Много ми интересно за какви точни "сакции" ще иде реч... Това е наглост, ако ми въпросните здравни работници решата да напуснат, какво ще правим тогава?
46
2
 
21
 
! Отговори
от къдя на къдя бе преди 2 години
Нека яловият Микрон направи 2-3 дечица на Брижитката, па да си ги боцкаааа.......
45
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избиващата, ти първа ще тичаш да се ваксинираш като ти наложат ограничения в интерес на общественото здраве.
44
33
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Във всички държави ще направят така, че и да не искаш, пак ще се ваксинираш. Вредите от неваксинираните са огромни и няма как да се мине без ваксиниране на всички.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай щом се налага да задължават здравните работници - дето уж трябва да са първите желаещи .
42
2
 
22
 
! Отговори
Да преди 2 години
Аз съм сигурен, че има протести във Франция, но това нашите журналисти го крият.
41
2
 
19
 
! Отговори
Професора преди 2 години
Един от най-слабите президенти на Франция. Двуличен, извратен и некадърен - това е Макрон
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59В трета фаза на какво, бе? На клинични проучвания относно безопасността и дългосрочните ефекти, робот. Има доста информация из интернет, който може и иска да чете, ще чете.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 57 Мои колеги имат приятели французи, даже сега са във Франция. И разправят че французите хич не го обичат техния Макарон.Помниш ли наскоро имаше един който му заби шамар?
38
8
 
2
 
! Отговори
доктор Хаус преди 2 години
До: номер 55 Не, в трета фаза са клиничните изпитания. До 2023 година.Само в три държави по света има пълно разрешително за ваксините: В Австралия, в Саудитска Арабия и в Бразилия. Даже в Саудитска Арабия мисля че бяха задължителни. Там няма "не искам", няма "недей".
37
2
 
5
 
! Отговори
микрончо преди 2 години
Обожавам всякакви ваксини стига да ми ги правят с огромни игли на точното съкровенно местенце.
36
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим сега французите каква ще отговорят на фашиста-президент Макрон. Ще има ли нова съпротива и нов Де Гол или ще реагират като овце.Хора, задават се страшни времена. Ако ние всички не спрем безумците, които ни управляват, няма кой да го направи.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи няма да подписват нищо? Тоест отпада формуляра за информирано съгласие?
34
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът си напредва.
33
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Стига либерастия!
32
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 - Надявай се. Всички ще се боднат, след това и нашите. Не можеш да се бориш с вълци чрез методите на овцата. Ще стоим и ще чакаме медиците да се инжектират, после ще гледаме как се инжектират полицаите, след това военните и на финала ще ти почукат на вратата.
31
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава като в Англия да му нахвърлят оставките сега медицинските работници.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доктура Както за Гейтс, нали? Защото Гейтс е в болница, Мелинда го е спукала като балон с един голям cтрaпoн.