Туристите в Европа се завърнаха, но се включиха в игра на несигурност

Всяка страна е с различни противоепидемични мерки
13 юли 2021 18:00, Петя Славова
14
Туристите в Европа се завърнаха, но се включиха в игра на несигурност
Снимка: БГНЕС

Чуждите туристи отново могат да бъдат видени и чути да се разхождат по улиците на европейските градове. Но въпреки че Европа отваря врати, туристите казват, че пътуването по време на пандемията е сложно, пише в свой материал БГНЕС.

От 9 юни е възможно туристите отново да посещават Европа, в зависимост от здравната обстановка в страната на произход и данните за ваксинацията на пътника. Сред различните мерки, които могат да се приложат, са доказателство за пълна ваксинация повече от две седмици преди пътуването, сертификат за възстановяване от COVID-19 по-малко от шест месеца преди пътуването, отрицателен RT-PCR или тест за антигени, здравна форма, карантина или самоизолация от седем до 10 дни.

Още по темата
Разликите водят до несигурност, пред която са изправени пътниците.

"Един ден имате нужда от това, друг ден от онова. Когато пристигнахме на летището, бяхме помолени да попълним нови документи, въпреки че вече сме попълнили няколко", отбеляза Брандън Макданиел, бизнесмен от Тексас, който е на петседмично пътуване със семейството си.

Съпругата му Кристал, дизайнер, добавя: "Знаем, че след известно време ще бъде много скъпо да се направят всички тестове, необходими за влизане във всяка държава, но ако това е необходимо, за да можем да пътуваме отново, ще го направим."

САЩ са в "зеления" списък на страните по скала, установена във Франция в средата на юни, което означава, че хората от там не се нуждаят от тест, ако са били напълно ваксинирани. "Американците искат да се върнат от известно време", отбеляза Корин Менего, ръководител на службата по туризма в Париж.

"Във всички проучвания виждаме, че Париж все още е основната дестинация за тях. И тъй като кампаниите за ваксиниране започнаха там по-рано, много от тях бяха ваксинирани, което улеснява пътуването", добави тя.

Въпреки повторното отваряне, броят на американските туристи, посещаващи Париж, е спаднал с 85% от нивото през юни 2019 г., а пристигащите чуждестранни туристи като цяло са намалели с 60%, казват от туристическото бюро.

"През 2019 г. имаше 10 милиона души през лятото. През 2020 г. посрещнахме два милиона, а тази година очакваме между четири и пет милиона", каза Менего.

Денис Фариас, който държи магазин за сувенири близо до Айфеловата кула, каза: "В момента в Париж наистина няма повече туристи. Преди две години бяхме петима (работещи) в магазина, сега съм сам."

Което е добре за много от туристите.

"Тъй като хората са по-малко, можете да отделите време за повече неща, да прекарате по-малко време на опашка, това е релаксираща атмосфера", отбеляза Мохамед Шарпенел, който работи в сектора на недвижимите имоти в Дубай. "Щастието пак е налице", заключи той.

Числото на туристите може да е малко поради несигурността дали Европа ще допусне туристи през лятото, което обезсърчи някои хора при изготвянето на ваканционни планове преди месеци.

"Най-лошото беше чакането. Бяхме резервирали през март, но не знаехме кога Франция ще отвори отново", каза учителят от Чикаго Мартин Дъглас. "Днес пътуването е като хазарт."

На 1300 километра на юг в испанската столица туристите разказаха различна история. "Самолетът ми беше пълен", казва Люк Джонсън, 19-годишен студент от Денвър, Колорадо.

"Бихме искали да отидем в Германия и Холандия, но трябваше да минем през карантина."

56-годишната Елена Шуп, двойна гражданка на САЩ и Испания, която живее в Южна Каролина, заяви, че е стигнала до Мадрид през Далас с дъщеря си, въпреки многобройните мерки, които усложняват нещата.

"Какво би се случило с тези, които не са технически грамотни", попита тя. "Знам например, че майка ми никога не би могла да го направи!"

От януари до април Испания е приела 1,8 милиона чуждестранни туристи според националния статистически институт. Това кара страната само да мечтае за изпълняването на целта си за 2021 г. от 45 милиона.

Euromonitor International, компания за пазарни проучвания, изчислява, че тази година ще има 61 процента по-малко китайски посетители в Западна Европа, въпреки дигиталния сертификат Covid за целия континент, предназначен да облекчи ограниченията за пътуване.

Чуждестранни туристи също могат да бъдат открити да се движат по каналите на Венеция, макар и много по-малко от обикновено.

"По-малко туристи е по-добре за мен!", заяви 34-годишната Ан Фанг от Аризона. Тя каза, че вече е била ваксинирана, така че това не създава проблем, но има малко документи.

"Мисля, че е малко по-трудно заради цялата документация да дойда в Европа, но стигнах до тук", каза тя.

Дори тези от "червените" страни, които трябва да поискат разрешение за влизане в Европа, успяват да го направят.

33-годишният Кокуло Лоуобахсуно от Либерия призна, че първоначално е бил малко притеснен. "Но когато просто спазих изискванията, това не беше проблем за мен", каза той. "Направих си теста, напълно съм ваксиниран."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
явно тази година няма да ходя никъде извън страната в която живея... но пък ше си купя 60 инчов тв и обновя мебелите у дома... като живота ти дава лимони.. направи си лимонада...
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки явно си преценява рисковете защото бяма стандарт какво трябва да се направи
8
3
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Кой къде се е завърнал,това не ме касае!-:) Аз много преди 1989 г си почивам,само по нашето Черноморие! На 7 август пътувам за Обзор! Едната половина Обзорци ги познавам аз,останалата мен!-:))
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние туристите сме освободени от спазването на мерки.
6
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
5
3
 
0
 
! Отговори
Абе преди 2 години
стойте си у вас бе *** или както шравите сега коментирайте!
4
2
 
6
 
! Отговори
Преброяването преди 2 години
на мазохистите да започне СЕГА!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но когато просто спазих изискванията, това не беше проблем за мен", каза той. "Направих си теста, напълно съм ваксиниран."Значи хем е ваксиниран, хем тест му искат.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си мазохист или да искаш кожен рак, за да се наричаш летен турист. Това е чисто самоубийство, климата вече е ясно изразена опасност.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само след два месеца всичко ще пламне. Тези които сега обикалят по държавите разнасят заразата но температурите са всоки и все още не се усеща. Ваксинираните не са предпазени нито предпазват другите. Чудото ще го видите есента.