Руснаци пазаруват "документ за ваксиниране", но има и наказания

Вече има първо дело за фалшифициран сертификат
14 юли 2021 21:09, Петя Славова
67
Руснаци пазаруват "документ за ваксиниране", но има и наказания
Снимка: БГНЕС

След въвеждането на условно задължителна ваксинация в редица региони на Русия, процесът рязко тръгна нагоре: средно броят на желаещите да бъдат ваксинирани се увеличи с 4-5 пъти, отчита BBC.

В страната се появиха преференции за ваксинирани хора - позволено им е да влизат в ресторанти в Москва и курортите на Краснодарския край. Ограниченията за неваксинираните стават все повече - например в Московския държавен университет без сертификат за ваксинация те няма да бъдат допуснати до хостела от септември.

Всичко това принуди руснаците спешно да се погрижат за ваксинацията, предава БГНЕС. Някои се наредиха на опашки в центровете за ваксинация, докато други започнаха да търсят начини да купят сертификат.

В Русия закупуването на медицински (и не само) документи без действително извършване на посочените в тях манипулации е доста често срещана практика. Когато попитате в търсачката "покупка на медицинска книжка" например, излизат повече от сто хиляди връзки, много от които могат да бъдат използвани за попълване на документ за един час, без посещение при лекар.

Сега, когато иска да "купи сертификат за ваксинация", потребителят ще види на първо място не реклама и обещанието за регистрация след един час, а статията "Какво заплашва тези, които искат да купят сертификат за ваксинация". Ръководителят на комисията по конституционно законодателство на Съвета на федерацията Андрей Клишас напомня на руснаците за наказанието за фалшифициране и продажба на удостоверение за ваксинация на руснаци; държавните медии пишат подробни статии по тази тема .

"Доброволно-принудителната" ваксинация предизвика нарастване на търсенето на фалшиви сертификати, което привлече вниманието на полицията към техните продавачи и купувачи. Министерството на вътрешните работи докладва за нови наказателни дела за закупуване на документ за ваксинация, а доброволци за тестване на една от ваксините са призовани да докладват за опити за продажба на фалшиви сертификати.

Когато търсите в "Телеграм", можете да намерите няколко канала, за които са абонирани хиляди хора, където се предлага купуване на сертификат за ваксинация с вписване в регистъра на държавните служби. В един от каналите производството на документ струва четири хиляди рубли, а в друг - 5800 рубли.

Изданието BAZA съобщи, че плановете за залавяне на продавачите на фалшиви сертификати и техните клиенти са спуснати в офисите на Министерството на вътрешните работи. Регионалните и федералните медии редовно съобщават за случаи на пресичане на закупуването на "ляв" сертификат за ваксинация.

Последният такъв случай е задържането на администраторка на клиника в Калининград. Тя продавала фалшиви сертификати за ваксинация и изливала неизползвани ваксини в канализацията, за което признала по време на разпит, публикуван от калининградското министерство на вътрешните работи.

"Сама изливах ваксината в мивката и в документите пишех, че хората са ваксинирани. Хората ме възнаграждаваха за това", обясни тя.

За фалшив документ администраторката получавала от 1,5 хиляди до 3,5 хиляди рубли. Полицията казва, че тя е имала повече от 20 купувачи на фалшиви сертификати.

На 8 юли в Уфа беше задържан 20-годишен заподозрян в производството и продажбата на фалшив сертификат за 4000 рубли. Полицията се свърза с него чрез реклама в социалните мрежи. Жителят на Уфа е изправен пред наказателно дело за опит за фалшифициране на официален документ.

"Срещу парично възнаграждение от 4 хиляди рубли жителят на Уфа подготвя документи с умишлено невярна информация за ваксинацията срещу инфекцията, въвеждайки несъществуващи инициали на лекари и прилагайки печат чрез компютърна програма", заявиха от башкирската полиция.

Фалшивият сертификат практически не се различава от оригинала и за един обикновен човек би било трудно да го разпознае като фалшив, казаха от полицията. Те не уточниха дали данните от „левия“ сертификат са въведени в Държавни услуги.

Съдейки по съобщенията в социалните мрежи и във форумите, фалшив сертификат, без да бъде вписан в Държавните услуги, струва 1,5-2 пъти по-евтино от документ, вписан в официалните регистри и издаващ QR код. В края на краищата се проверява информацията за ваксинацията и се потвърждава с паспорта, използвайки QR кода.

На 2 юли полицията в Красноярск съобщи за първото наказателно дело около фалшифицирането на свидетелство за ваксинация . Медицинска сестра в една от градските поликлиники в Съветски район на областния център подправила официални документи на името на двама жители на Красноярск: мъж, роден през 1996 г., и жена, родена през 1989 г. След като въвела в удостоверенията неточна информация за ваксинацията, тя ги предала на гражданите.

Порталът 161.ru пише , че е лесно да се купи фалшив сертификат с проникване в Държавни услуги в Ростов на Дон. "Най-лесният начин [да закупите сертификат] е да намерите правилния бот за телеграм. Или просто изчакайте продавачите да се свържат с вас, използвайки някаква изтекла база данни с телефонни номера", установиха журналистите. Според портала сертификатът за ваксинация се продава за 5800 рубли.

"На купувачите се обещава, че могат да се регистрират за виртуална "ваксинация" във всеки удобен ден. Ще бъде възможно да получат хартиен документ по пощата, куриер или такси", пише порталът. За доставка те искат 1000 рубли, същата сума - ако трябва да се подложите на "ваксинация" в клиниката на вашия град ".

Още по темата

Засега в Ростовска област е установен само един случай на фалшифициране на сертификати чрез Държавни услуги. Полицията намери реклама на Avito, след това преведе исканата сума на продавача и изпрати всички необходими документи, а няколко дни по-късно получи уведомление от Държавни услуги за ваксинацията. По време на прегледите в клиниката и по местоживеене на ростовчани бяха открити документи, свързани с ваксинациите. "Полицията издирва съучастници в престъплението", заявиха от МВР.

Съобщенията за задържането на продавачи на фалшиви сертификати идват от Санкт Петербург , Москва и Башкирия , където на хората е забранено да посещават кафенета, кина и фитнес зали без ваксинации или PCR тестове.

В Стерлитмак според полицията, 43-годишна служителка на болница и нейна позната т "имали широк кръг от познати, включително и тези, които искат да получат сертификат за ваксинация, но без реално извършване на процедурата." Здравният работник искал за удостоверения за ваксинация от 500 до 3,5 хиляди рубли. Тя можела да унищожи неизползваните дози от ваксината, смята полицията.

В Москва бяха открити 55 дела за фалшифициране на PCR тестове, медицински данни и сертификати за ваксинация. Четири от тях са свързани с купуване и използване на фалшиви документи, останалите - с тяхното производство, подчертаха в столичната централа на МВР.

Полицията на Саратовска област съобщи за наказателно дело срещу лекар, за който твърди, че е продал свидетелство за ваксинация за три хиляди рубли на жител на Московска област. Наказателно дело срещу 41-годишния лекар е образувано по друг член – за дребен подкуп.

За фалшифициране производителят на фалшив сертификат е изправен пред до две години. За купувача - до една година затвор. Ако той доброволно информира за факта на даване на подкуп, той автоматично се освобождава от наказателна отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мошениците никога не свършват, но руската полиция сериозно работи за разкриването и задържането на заподозряни в производството и продажбата на фалшиви сертификати.
55
0
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
В тубата:Що е то задължителна ваксина против Covid-19 в интервю с адвокат Милен Пенев
54
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и българите се ослушват ама това не значи, че ваксините не са хубави.
53
5
 
8
 
! Отговори
Спутинка 50 преди 2 години
Спутника е същата като ВаксЗавриСиЯ, т.е. Астрата. Да не са луди да си бият това гавно руснаците. А шефа на Гамалея е един мазен, гадорийски еврейн, който само като го видиш и ти става ясно, че е вещер.
52
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 56 преди 2 години
Смеят ли да кажат.Щом те самите не щат да се ваксинират, значи не е чак толкова хубава!
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците работят по рнк ваксина, но нещо не успяват още.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците не публикуват никога цялата информация. За тях спутник е символ на международен престиж.
49
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От руските ваксини до сега няма нито един случай на странични ефекти извън очакваните, и нито един смъртен случай.
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече ваксинирани са умрели от Пфайзер, отколкото от АстраЗенека
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците пак само гледат от Запада, но се чудят как да го извъртят на политика, да не излезе, че ограничават "правата" на руснаците.. Резултата ще е както всички предни пъти: ще лъжат само себе си и ще грузнат дървото, щото са големи "политици". Особено оня с високите токчета влюбен в Лукашенко. :)))))
46
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 "В Белгия лекарите отказват да лекуват неваксинирани. Дори не питат за ковид-паспорт, още преди да приемат пациента проверяват в националната база данни дали е ваксиниран, и ако не е, го отпращат без да му оказват медицинска помощ." Така трябва да стане и в България. :))))
45
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 "във франция са въвели закон за санитарен паспорт ако не си се ваксинирал с отрова против ковид нямаш право да работиш да пътуваш да посищаваш болници и прочее" Французите ЗАТОВА са ми идоли (заедно в германците). Щото мачкат неграмотността БЕЗМИЛОСТНО :))))
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бааа.. колко *** трябва да си и спрял развитието си,за да си сложиш ваксина- ОТРОВА в тялото. Колко *** трябва да си да вярваш на един вирус,а да не вярваш на БОГ - ТВОЯТ СЪЗДАТЕЛ НАЙ - МИЛОТО И НАЙ ГОЛЕМИЯТ ЛЕЧИТЕЛ!творец висш разум създател на душите и всичко. В своето обикновено човешко съзнание хората не знаят защото им е изтрито от съзнанието всичко. Имат уроци грехове и карма.
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия реализира рекордни печалби от петрол и газ, цените на които през юни ще достигнат най-висока стойност от първото тримесечие на миналата година.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
във франция са въвели закон за санитарен паспорт ако не си се ваксинирал с отрова против ковид нямаш право да работиш да пътуваш да посищаваш болници и прочее до 12-години има големи протести във франция
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 "А как е състоянието на демокрафията в членката на ЕС и НАТО, американската партньорка България?" Чудесно е. :)))) Бездетни и малодетни са главно бедняци русофили, които така или иначе теглят страната назад. Двойна полза от развиващата се ситуация има в България: елиминиране на русфилите и нарастване на нормалните. :)))
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На спотовия пазар цените на газа в Европа са пробили психологическия праг от 400 долара за хиляда кубически метра. Юлските фючърси за газ скочиха до 414 долара веднага след неуспеха на украинския търг да резервират допълнителен транзитен капацитет за юли тази седмица. Никой не иска да изпомпва газ през украинския тръбопровод. Всъщност, разбира се, надеждата на Украйна беше и остава само на Газпром. Но той също реши да не поема допълнителни обеми на изпомпване. Това, разбира се, е нестандартна ситуация: обикновено цените на газа през зимата са по-високи, отколкото през лятото. И не обратното.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможен е още по-стръмен ръст на цените на тока и парното.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държави като Франция винаги са ни давани за пример. Нека последваме примера им ...и да си гилотинираме политиците. Как мислите, цветни или бели ще обесят Макарона?
37
4
 
1
 
! Отговори
:))) преди 2 години
До Анонимен 41 Пак да обясним за неразбралите: франсетата ще протестират и ако кроасаните почнат да ги правят с по-малко масло :) Между другото,сред франсетата има значитела група елементи, които само търсят повод да се "включат" в безредици,главно от някои предградия. Затова редовно и обикновени протести прерастват в бойни зони с горящи автомобили. Това не означава,че Франция като цяло стои зад такива позиции. А сега са още по-недоволни тия, защото подкрепяната от Путин Льо Пен гризна дървото