Забраняват в Китай на неваксинирани да са в училище, болници и молове

Страната продължава да се бори да контролира пандемията
15 юли 2021 20:57, Петя Славова
79
Забраняват в Китай на неваксинирани да са в училище, болници и молове
Снимка: БГНЕС

Милиони китайци са изправени пред забрани да се появяват на публични места, включително училища, болници и търговски центрове, освен ако не получат ваксина срещу COVID-19, съгласно нови постановления, обхващащи близо две дузини градове и окръзи, съобщи АФП.

За първи път коронавирусът се появи в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., но оттогава страната до голяма степен го постави под контрол - и Пекин е решен да задържи нещата така.

Новите строги правила, които следват след появата на силно заразния щам Делта в цяла Азия, ще бъдат наложени върху многобройни второстепенни градове като възможен маркер за това, което предстои за цялата страна.

Още по темата

Китай има национална цел да ваксинира 64 процента от своето 1,4 милиарда души население до края на годината, а новите мерки предполагат високи нива на принуда. В град Чусьонг в южната провинция Юнан - дом на около 510 000 души - всички жители на възраст над 18 години трябва да получат поне една доза от ваксината до 23 юли, сочи известие на властите, публикувано късно в сряда.

Тези, които не успеят да спазят крайния срок, "няма да имат право да влизат в обществени заведения, включително болници, старчески домове, детски градини и училища, библиотеки, музеи и затвори или да ползват обществен транспорт", се казва в съобщението.

Месец по-късно ще бъдат необходими две дози за влизане в обществените сгради.

Подобни известия бяха разпространени от властите в най-малко десетина градове и окръзи в цялата страна, включително шест в провинция Източен Дзянси, едно в Съчуан, едно в Гаунси и три в провинция Фуджиан.

Много от местните власти искат да ваксинират 70 до 80 процента от местното население до септември - надхвърляйки националната цел.

Окръг Тианхе в централна провинция Хенан заплашва да спре да изплаща заплати и да уволни всеки държавен служител, който не е бил ваксиниран до 20 юли, гласи официално известие, публикувано в понеделник

Най-малко дузина места са разположили доброволци в правителствени сгради, гари и други оживени обществени пространства, за да запишат имената и информацията за контакт на тези, които не са ваксинирани. Не е ясно дали тази информация след това се споделя с местната работна група за превенция на пандемията.

Този ход доведе до онлайн реакция, предава БГНЕС.

"Първоначално вие (правителството) казахте, че ваксинацията е доброволна, сега ни принуждавате!" написа един ядосан потребител на китайската мрежа Weibo.

"Току-що получих втората си доза, но тази нова политика звучи като кралски указ: разочароващо и отвратително!", оплака се друг.

Към вторник в Китай са приложени над 1,4 милиарда дози ваксини срещу коронавирус, съобщи Националната здравна комисия, без да посочва броя на ваксинираните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е център на новия световен ред. Там тестват всичко, преди да го пуснат официално и в нормалните държави. Проблемът е, че там е истински тоталитаризъм и горките хора нямат шанс.
70
3
 
5
 
! Отговори
Поправка преди 2 години
Трудова злополука не ти признават ако не си се ваксинирал.
69
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със застраховките е лъжа. Аз съм ваксиниран и имам застраховка живот . Понеже съм лекар, вече трудова злополука не се брои ако си се разболял от ковид, но ако не си бил застрахован. Така ме точно обратното.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 20Експерти по ковид ваксини няма. Да си експерт означава да си учиб, следвал, врял и кипял в научна дейност, концентрирана върху конкретна тематика. Как може да си експерт по ваксини, сготвени преди няколко месеца в мазетатат на фармагигантите? Честно казано предпочитам другите (немедицински) индикатори относно "безопасността" на ваксините, напр. информираното съгласие и факта, че застрахователите не изплащат обезщетения по застраховки живот, ако застрахования е бил ваксиниран. Яко, а?
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен70 Ква демокрация, бе пич!? Огледай се в какъв свят живеем.
66
4
 
32
 
! Отговори
Сососито преди 2 години
Повече от ясно е, че като народопсихология се отличаваме от всички останали народи и това в момента започва да личи със страшна сила. В България никой не може да приложи задължителна ваксинация, защото ще има много, ама много счупени глави. Тази война си заслужава. Следващата стъпка е да се въоръжим, за да съхраним род и родина. Ужасно съм добър с АК47, а ваксинираните да знаят, че срещу него ваксина няма. Мерник 3 и на автоматичен, ненормални и!
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Които иска да живее в комунизъм, да заминава в Китай! Европа трябва да остане демокрация!
64
11
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До нищо общоНяма разбира се няма Тук ще имаш право да се откажеш ,но естествено хората няма да се възползват от това си право, то е не здравословно За тези който не го разбрали ще има стимули който ще ги накарат да го разберат
63
2
 
36
 
! Отговори
SS преди 2 години
Любопитно но как един грип може да мутира в многобройни щамове ? Това навежда на мисълта ,че е модифициран в лаборатория.И е вид биологично оръжие ! За новият щам Делта предпазва (донякъде) само една ваксина. Друга компания ще разработва трета игла за Делта.Утре ,ако излезе Омега (например) четвърта игла на ваксинация ли ще има ? Мутациите на коронавируса прави ваксинирането безмислено.Същевременно натискът да се ваксинираш се увеличава. Тук трябва да ви светва лампата,че има нещо гнило !
62
3
 
29
 
! Отговори
До нищо общо преди 2 години
Виж какво решиха във Франция и Гърция. Ако не си ваксиниран не можеш да функционираш нормално - ресторант, кино, мач - или си ваксиниран или тест. Това е доста подобно. Какво стана с колективния имунитет и, че било достатъчно 70% да се ваксинират? Защо трябва да е задължително за всички? Да си направят 70% и да мирясват. Вече в ЕС е над 60% ваксинирането и до есента ще имат "заветните" 70%. Ако има нова вълна значи просто ваксината им не работи.
61
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти! Отнемат изконни човешки права и то за грип от който умират 1,5% от разболелите се. Това е узаконяване на тоталитаризма. Бас държа, че всички тоталитарни държави ще последват примера.
60
4
 
18
 
! Отговори
нищо общо преди 2 години
Обществото на КНР няма нищо общо с Европа. Те имат съвсем други (ако имат въобще някакви) разбирания за човешки права и равенство между хората. За тях християнските или дори християнско-юдейско-ислямските принципи са непонятни. Ако журналистчето иска да ни накара да повярваме, че китайските правила ще дойдат в Европа, значи има още да чете (ако може).
59
3
 
39
 
! Отговори
SS преди 2 години
ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! НЕ БЪДЕТЕ ОВЦЕ ! ИДВАТ ЛОШИ ВРЕМЕНА !
58
17
 
5
 
! Отговори
Мистър Лий преди 2 години
Нормално е в Китай да го правят това. Просто там са МНОГО ! Големите народи трябва да се управляват с желясна ръка ! Иначе... хаос.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 47 от славянин Благодаря! Ще го потърся.
56
1
 
13
 
! Отговори
до 54 от славянин преди 2 години
Не знаеш ли, че който сее огньове, ще жъне пожари!? Та не се пъни толкова, защото каквото повикало - такова се обадило!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер. Тъкмо няма да си губят времето с глупости.
54
2
 
27
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Рану или късно и тук жа стане. И нази жа нъ натиснът дъ са ваксаме . Ама жа играй тоягата .
53
1
 
15
 
! Отговори
до 55 от славянин преди 2 години
Така мисли слепият материалист, зрящият човек вижда и другото, които вие не го виждате!
52
1
 
18
 
! Отговори
до Доктора преди 2 години
Има общо с ваксините, докторе, как да няма. Нали у нашите ръчички бият тази ваксина ли е, фЪксина ли е, какво е там. Ти си гледай медицината, остави на нас тълкуванието на пророчествата. Да не си пречим, де, да не се конкурираме излишно. Иначе, ако имаш въпроси - питай, ще помагаме с каквото можем :) :) :П) ::) :)