Експерти: BioNTech създава десет пъти повече антитела от Sinovac

Изследванията са публикувани в Lancet Microbe
16 юли 2021 10:52, Петя Славова
25
Експерти:  BioNTech създава десет пъти повече антитела от Sinovac
Снимка: БГНЕС

Хората, които са получили коронавирусната ваксина на BioNTech, са имали десет пъти по-голямо количество антитела от тези, създавани от китайската Sinovac, показва хонконгско проучване, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Изследванията на Университета в Хонконг (HKU), основани на проучване на 1442 здравни работници, бяха публикувани в Lancet Microbe.

Изследователите казват, че антителата не са единствената мярка за успеха на ваксината в борбата с определено заболяване. Но те предупредиха, че "разликата в концентрациите на неутрализиращи антитела, идентифицирани в нашето проучване, може да доведе до съществени разлики в ефективността на ваксината".

Още по темата

Тези, които са получавали Sinovac, са имали "подобни или по-ниски" нива на антитела на тези, наблюдавани при пациенти, които са хванали и успешно са се преборили с болестта.

Проучването е допълнение към нарастващия набор от доказателства, че ваксините, използващи новаторска mRNA технология - като BioNTech и Moderna - предлагат по-добра защита срещу коронавируса и неговите варианти, отколкото тези, разработени по по-традиционни методи като използване на инактивирани части от вируса.

Традиционните ваксини са по-евтини за производство и по-малко сложни за транспортиране и съхранение, което ги прави жизненоважен инструмент за борба с пандемията в по-малко богатите страни.

Епидемиологът Бен Каулинг, един от авторите на проучването, каза, че хората все пак трябва да се ваксинират със Sinovac, ако няма друга възможност, защото някаква защита винаги е по-добра от никаква.

"Не позволявайте на съвършеното да бъде враг на доброто", каза той пред Франс прес.

"Очевидно е по-добре да отидете и да се ваксинирате с инактивирана ваксина, отколкото да чакате и да не се ваксинирате", добави той.

"Много, много животи са спасени от инактивираната ваксина."

Изследователите казват, че техните данни предполагат, че "алтернативни стратегии" като по-ранно ваксиниране може да са необходими, за да се увеличи защитата на тези, които са получили Sinovac.

Каулинг каза, че следваща фаза в тяхното проучване ще бъде кога да се правят ваксините.

"Приоритет биха били ваксини за хората, които са получили Sinovac, докато дозите за хората, които първоначално са получили BioNTech, може да не са толкова спешни," каза той.

Хонконг е световен лидер в изучаването на коронавируси откакто огнището на ТОРС, започнал в Южен Китай, премина през града през 2003 г.

В момента градът предлага както ваксината на BioNTech, произведена в Германия, така и Sinovac.

Въпреки многото доставки, процесът на ваксинация върви бавно, като само 28 процента от 7,5 милиона жители на града са напълно ваксинирани с две дози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 споко скоро ще видим дали честота наистина им действа. Почнат ли големи протести ще тестват мрежата, сега е фаза насъскване!
21
5
 
2
 
! Отговори
do 23 преди 2 години
Няма страшно. Има начин да се предпазиш и то за малко пари - купуваш си домакинско фолио и си правиш шлем. Може даже да си го боядисаш, ефеката не намалява. В къщи си донякъде защитен от покрива, но навън го носи винаги, както аз правя. Пък и веднага се разпознаваме ние, противниците на ваксините-убийци които ни правят податливи на 5Г
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бионтех е и с най-много усложнения! Вече има и умрели деца от експерименталните отрови!
19
2
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Като цяло може би с нищо, но въпросната mRNA всъщност заразява клетката и произвежда протеини, като ползва същите механизми като оригиналния вирус. В този аспект, това не го прави много по различен от останалите ваксини. С това изключение, че при останалите ваксини, част от вкараните вируси може да се прецакат преди да проникнат в клетката. Тъй като не включват елементи, черз които избягват имунитета.
18
4
 
3
 
! Отговори
до 17 до 16 преди 2 години
и с какво ще се заразиш от мРНК?
17
8
 
5
 
! Отговори
до 14 до 11 преди 2 години
4% усложнения след ваксинация?! Другарю, ако напишеш подобна тъ.. глупoст в нормална държава, може и да се заинтереусват властите по каква причина всяваш паника обявявайки НЕВЕРНИ данни в условията на криза. Но тука си се знаем - дежурните антиваксърски дезинформации, да се легимитирате пред съвеста си. 0,001% доказани странични ефекти не са 4%. Знайте си го преди да си играете с живота си и този на възрастните ви роднини.
16
4
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Да бе, в онези брошури така внимателно са избегнали думата заразяване, че наистина звучи убедително, ако нямаш време да се зачетеш по-нататък. Но механизма на "обучение" всъщност е същия.
15
0
 
6
 
! Отговори
до 12 до 11 преди 2 години
Неразбирането на нещата води до такива коментари. Заразяването се случва с Sinovac и организма отговаря на отслабен/мъртъв вирус. При АЗ и Спутник носителя е ДРУГ вирус, който пренася част от короната. Там може и да се заразиш от аденовируса. При мРНК няма намесени вируси изобщо.
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не иска да се ваксинира, да подпише декларация, че когато се разболее ще си плати лечението.
13
5
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Викаш 0.36% смъртност висок. А 4% усложнения след ваксинация нищожен а?
12
0
 
2
 
! Отговори
до Някой си преди 2 години
Естествено, че не означава. Точно по същия начин, това че се оглеждаш от лявно и от дясно ВИНАГИ преди пресичане няма да те предпази някой да мине на червено зад гърба ти и да те прегази на тротоара. Ама това е малко вероятно да се случи. Много по- вероятно е като пресичаш и НИКОГА не се оглеждаш, да те сгази някой.
11
5
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Означава, че доброволното ваксиниране е доброволно заразяване, за да се предпазиш за известно време, евентуално от вероятността да се срещеш с истинското РНК.
10
4
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Викаш къде-къде по-добре е да се срешнеш и пребориш с истинско ДНК, за което се знае, че в краткосрочен план убива висок процент хора или при "късмет" само стоят със седмици в болница и все още неясни дългосрочни ефекти?
9
4
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Това, че ваксинираните имат изградени антитела изобщо не означава, че са предпазени. Просто означава, че са изградили имунен отговор срещу протеина, който се генерира в резултат от заразяването с иРНК. Още по-малко срещу нов вариант на врируса!
8
3
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Изобщо не ме интересува колко матрична и 48 часова е рнк ваксината. Не искам и 1 Мин чуждо рнк да презаписва / дели/ моето Лично ДНК. След това и ДНК ваксини да пробваме а??
7
5
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Синтетична РНК, с включена молекула, чрез която избягва имунитета. Генерираща "предвидим" брой протеини, които се комбинират за да образуват копие на спайк протеина. В края на веригата имаме имунитет , който разпознава фрагмент(codone) срещу дявол знае какво. И така идва следващия вариант, и всичко отначало. Като дългосрочен резултат реципиента е с прецакан имунитет.
6
5
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
А според теб ковид какво е? Точно клетка с ЦЯЛО устойчиво ДНК, което проникнало е организма ти и доказано почва да действа в унищожителна посока. Твърде вероятно е след години да се установи, че изкаралите го имат увеличен процент ракови заболявания или други подобни ефекти. Има много вируси, които правят точно това. Докато мРНК, както показва името е неустойчива матрична РНК, която я няма 48 часа след имунизацията.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не умре... при боледуване със сигурност ще има антитела. Колко... не се знае. Индивидуално е. Ваксината е препоръчителна за възрастни и хора, които не разчитат на късмета си.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нивото на антителата не е от значение, защото те могат да изчезнат след 10 дни при достигане на пика им. Затова месец време преди грипа се ваксинираш. В края на грипа я имаш, я нямаш антитела. С короната е друго. Първо беше доживотна защита, после две години, а сега пфайзер нещо искат трета доза, защото 6 месеца след боцването няма нищо или е много малко. Те си го казаха - експеримента Израел. Важното е клетъчна памет, но никой не прави изледвания в тази насока. Само ваксини. Само това се говори
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе я се разкарайте с фалшивите си ваксини!