Дългият COVID има над 200 симптома, учени призовават за адекватно лечение

Една трета от тях продължават да засягат пациентите и след 6 месеца
Обновена: 17 юли 2021 19:09 | 17 юли 2021 19:07, Нели Христова
126
Дългият COVID има над 200 симптома, учени призовават за адекватно лечение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-мащабното международно проучване на хора, които боледуват от дълъг COVID е идентифицирало над 200 симптома и е накарало изследователите да призоват национална програма за скрининг.

Проучването установи, че безбройните симптоми на дългия COVID - от мозъчна мъгла и халюцинации до треперене и шум в ушите - обхващат 10 от органите на организма, а една трета от симптомите продължават да засягат пациентите в продължение на поне шест месеца.

Националната програма за скрининг би помогнала да се постигне по-добро разбиране на това колко хора са засегнати и вида на подкрепата, от която биха се нуждаели, казват изследователите. Те също така призовават за разширяване на клиничните насоки за оценка на пациенти със съмнения за дълъг COVID извън тестовете за сърдечно-съдова и белодробна функция.

"Много клиники за пациенти, преминали през COVID-19 във Великобритания се фокусираха върху дихателната рехабилитация. Вярно е, че много хора имат задух, но имат и много други проблеми и видове симптоми, за които клиниките трябва да предоставят по-цялостен подход", обяснява Атина Акрами, невролог от Университетския колеж в Лондон и старши автор на изследването.

Самата тя все още изпитва симптоми 16 месеца след заразяването с коронавирус, добавяйки: "Вероятно десетки хиляди пациенти с COVID страдат в тишина, несигурни дали техните симптоми са свързани с вируса или не."

Изследването, публикувано в списанието на Lancet’s EClinicalMedicine, анкетира 3762 души с потвърден или подозиран дълъг COVID от 56 държави. То идентифицира 203 симптома, от които 66 са проследени в продължение на седем месеца.

Най-честите симптоми са умора, неразположение след натоварване (където здравето на хората се влошава след физическо или психическо натоварване) и мозъчна мъгла. Други последствия включват визуални халюцинации, треперене, сърбеж на кожата, промени в менструалния цикъл, сексуална дисфункция, сърцебиене, проблеми с контрола на пикочния мехур, херпес зостер, загуба на памет, замъглено зрение, диария и шум в ушите.

Изследователите също така улавят прогресирането на симптомите с течение на времето. "След шест месеца повечето от останалите симптоми са системни - неща като регулиране на температурата, умора, неразположение след натоварване - и неврологични (засягащи мозъка, гръбначния мозък и нервите)", казва Акрами.

Респондентите със симптоми, продължили повече от шест месеца, общо 2454, казват, че са имали средно 13,8 симптома през седмия месец.

По време на заболяването си симптомите на пациентите засягат средно девет органи. "Това е важно за медицинските изследователи, които търсят основните механизми на заболяването, както и за лекарите, които осигуряват грижи и лечение, защото предполага, че те не трябва да се фокусират само върху една органна система", обяснява Акрами.

Около 22% от хората, участвали в проучването, съобщават, че не са в състояние да работят - уволняват се, вземат продължителен отпуск по болест или инвалидност или напускат - поради заболяването си. А 45% се нуждаят от намален график на работа.

Междувременно преглед, воден от изследователи от университета в Бирмингам и публикуван в Journal of the Royal Society of Medicine, установи, че тези, които са имали повече от пет симптома на COVID-19 през първата седмица на инфекцията, са изложени на значително по-голям риск от развитието на дълъг COVID, независимо от възрастта или пола им.

Отделно изследване отбелязва значителните щамове, които могат да бъдат поставени върху системите за здравеопазване и социални грижи през следващите години в резултат на усложнения, свързани с COVID, възникнали по време на острата фаза на заболяването сред пациентите, които са били приети в болница. Установено е, че половината от хоспитализираните с COVID-19 развиват поне едно допълнително усложнение по време на престоя си, докато една четвърт от пациентите са по-малко в състояние да се грижат за себе си, когато са изписани от болница, отколкото преди да са имали вируса. Това въздействие върху самообслужването е дори по-голямо при тези с неврологични усложнения като инсулти или менингит.

"Постъпването в болница с проблеми с дишането само по себе си не е усложнение, усложнението е ако получат пневмония или кръвен съсирек, или остра бъбречна травма", казва д-р Анемари Дохърти, почетен консултант по критични грижи в Университета в Единбург, който участва в изследването.

Проучването, публикувано в The Lancet, в което участват над 70 000 души в 302 болници в Обединеното кралство, установи, че най-честото усложнение е внезапното увреждане на бъбреците, което ги кара да не работят правилно. Това засегнало всеки четвърти от приетите в болница с тежка форма на COVID. Следват белодробни усложнения, като пневмония или тежко възпаление на белите дробове, което е засегнало около всеки пети пациент, както и сърдечни усложнения, като сърдечен удар, възпаление около сърцето или абнормен сърдечен ритъм, които са засегнали окобо 12% от заразените.

Въпреки че мъжете и хората над 60 години са най-често засегнати, 27% от 19- до 29-годишните и 37% от 30- до 39-годишните, които са постъпили в болница, също са имали поне едно усложнение.

"Всъщност бях наистина доста изненадан, защото очаквах същата връзка, каквато виждаме и със смъртта - с други думи - че усложненията ще засегнат предимно немощните и възрастни хора", казва проф. Калум Семпъл от Университета в Ливърпул, главният изследовател на изследването. "Наистина останах без думи, когато видях, че говорим за млади хора, които преди това са били в добра форма и са имали усложнения като остра бъбречна травма."

Той предупреди, че политиците трябва да вземат предвид риска от усложнения за оцелелите от COVID, а не само смъртните случаи, когато вземат решения за облекчаване на ограниченията. Например, някой с остра бъбречна травма ще изисква непрекъснато наблюдение и може да се наложи бъбречна диализа или трансплантация. Те също могат да бъдат изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза в по-късен живот, тъй като бъбреците им вече не регулират правилно кръвното си налягане и костните минерали.


126
Още от Коронавирус
Нов подход: Животът за неваксинираните в Китай става ад
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мозъчна мъгла? това медицински термин ли е?
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
...Дори жестомимичния превод в ефир предполагам че се използва с тази цел хората да повярват конкретно че има ковид пандемия и че трябва да се ваксинират.
109
6
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 седмица
Има хипотеза за дългия ковид, че се държи на автоимунен енцефалит, отключен от вируса. Познай дали витамин С ще може да те излекува от това ! Друга причина може да е хронична вирусна инфекция. Тялото не може да изчисти от всички вирусни частици. В тоя случай помага ваксинацията. Има вече две големи клинични проучвания в тая област, в Англия и Швеция. При всички случаи се консултирйте със специалист по въпроса , за изследвания и лечение/рехабилитация.
108
3
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 седмица
напомням че провеждащи терора ползват дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия за тежко увреждане чрез проникващо облъчване на милиони с рекламна за ваксините цел.СЛед писмо до китайския президент с доклад за този тип оръжия Китай блокира диверсията/вижте оръжие BLock life suport systems from hospital Whan China.
107
3
 
3
 
! Отговори
KIBER TEROR ima преди 1 седмица
Тази исключително нагла диверсия рекламирана като КОВИД се рповежда чрез обемно обсебване на подставени на власт.Службите за борба с терора и диверсиите не си мръднаха малките пръсчета да заловят терористи ползващи кибер терор .Това става след провалени няколко подобни нагли диверсии рекламирани като A|SARS,MERS<SWINEFLu,BIrdflu..
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спорта помага да не се утаява кръвта,което спомага за транспортиращото вещество-оксид някакъв да пренася частиците на"вируса" до целта - мозък.Затова бяха затворени спортните зали и за бодибилдинг,както и парковете.
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Биологично оръжие с химическа пневмония и отечки в главни органи и системи.Организъм прихванат от нано частици.Ваксинирай се!
104
3
 
5
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 седмица
Нели, мани го тоя ковид бе...я напиши нещо за долния диктатор фашист Тръмп дето изяждал по две три ЛГБТ деца за закуска!Много време мина не си писала за него и ще го забравим! Може нещо да напишеш и за великия политик Джо който сложил Путин на колене!Имаме нужда от малко комедия!
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добавям 201 - симпром:Пия 9-та бира и не мога да изтрезнея.Явно е Ковид.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 106 Що бе, като напишат "дългия" в коментарите става по-голям майтап. Нека си го пишат така! Иначе ще е скучно.
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да се нарича продължителен ковид грип а не дългия ковид но медиите толкова си могат толкова са учили недоучили. Да са живи и здрави.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 99 Е да де, това е идеята. А при някои случаи имаш нужда от повече вит. С. Тогава ако пиеш "препоръчителната дневна доза" или два-три пъти повече, няма да ти свърши никаква работа.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 99 имам малко витамин Ц за изхвърляне. ще го поемеш ли?
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 91.. Витамин С се усвоява в организма само толкова колкото е нужно. Това е единствения витамин който се изхвърля от организма ако е над нормата. И десет дози да изпиеш все тая, организма ще си вземе необходимото количество а излишното ще изхвърли. При другите витамини не е така и трябва да се внимава да не се предозира защото се натрупва, но при витамин С излишното се изхвърля това е.
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най сетне поне на първо четене така наречените учени се сетиха че трябва да се говори за лечение а не да се пропагандират ваксини и да се налага ваксиниране. Изхода е в намиране на методи за лечение.
96
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Срещнах Ковид-а февруари месец. Карах го у дома с аспирин, сироп за кашлица, а на 10-я ден опрях до антибиотик за 7 дни. Един месец по-късно кръвните изследвания, на сърце и бял дроб бяха в норма. На 44 г. съм, спортувам редовно и без придружаващи заболявания.Вече изследванията показват, че дори и ваксинираните с придружаващи заболявания нямат силен имунитет. Всичко е до имунна система, грижете се за нея, за да ви помогне когато се налага.
95
0
 
12
 
! Отговори
Фармаковид е вируса преди 1 седмица
създаден от сатанист.
94
5
 
11
 
! Отговори
дабе преди 1 седмица
Само самолетните катастрофи не са обявени за симптоми на кромид. Тези ни мислят за им-бецили.
93
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Постковид е до 3 месеца след боледуването . Дългия ковид е след третия месец. Колко дълго, още никой не знае. Някои не са се оправили още от 1,5 година.
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсолютно е вярно. Аз 6 мекеца се борих с това.Чак след това започнах да приличам на себе си