Проф. Анелия Клисарова: Да не се успокояваме при 0,7% заразени с COVID

Ваксинирането трябва да е напълно доброволно, убедена е тя
20 юли 2021 20:48, Анисия Иванова
24
Проф. Анелия Клисарова: Да не се успокояваме при 0,7% заразени с COVID
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При 0,7% заразени с Ковид не трябва да се успокояваме в никакъв случай, защото виждаме какво става в Европа. Тя е водеща по заразени и починали с Ковид-19, заяви проф. Анелия Клисарова, преподавател в МУ-Варна в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Неслучайно резултатите от тестовете постоянно се повишават. Това вероятно се дължи и на новия щам „Делта“, който вирусолози и имунолози твърдят, че е много по-заразен“, твърди проф. Клисарова. „Затова е важно да се вземат сериозни мерки, защото сега чакаме хубаво и спокойно лято, въпросът е какво ще стане през септември и дали ще има отново локдаун.“, допълни тя.

Пред този въпрос е изправена не само България, но и Европа. А мисията на лекарите трябва да е насочена към ваксинацията, защото има ваксини. Ваксинирането трябва да е напълно доброволно, но трябва да се убедят колкото се може повече и хората в това, убедена е проф. Клисарова.

"Чрез тези ваксини помагаме на себе си, на обществото, дори и на бизнеса, защото няма да има локдаун. И на нашите деца, ученици и студенти, за да започнат една нормална учебна година.“

Много недостатъчна е популяризацията за ползата от ваксинацията, тъй като много хора се страхуват. Поради тази причина трябва да се направи по-точен алгоритъм, кои са противопоказанията на ваксинацията. Не трябва да бъдат пренебрегвани пациентите и хората, които се очаква да имат евентуални проблеми. Но тази противопоказност трябва да бъде реална и с конкретика какви са параметрите.

"Не мисля, че страховете към ваксината са големи, а по-скоро недоверие и безотговорно отношение."

Затова трябва да се извършват действия от министерството, лекарите и здравната система и да популяризират и да покажат, че ползите от една ваксина са сто пъти повече отколкото страховете, които имаме, смята проф. Клисарова. При наличието на 15% ваксинирани от населението да помислим за нашата страна и здравеопазването си, затова с искрено и честно говорене, както и личен пример би могло да накара населението да се ваксинира, смята тя.

Проф. Анелия Клисарова работи в Онкологията в град Варна и сподели, че пациентите започват да се връщат към нормалните посещения при лекарите. След първата вълна не са смеели, за да не се заразят от ковид, но тава само по себе си води до повишена смъртност от други заболявания.

"Балансът е важен. Това, че има пандемия не значи, че бива да се спират грижите към другата част от пациентите с хронични заболявания. Защото понякога се оказва по-лесно да се влезе в болница, ако ако си с ковид.“

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
BG men преди 2 години
Ами Израел? От 108 души заразени в тежко състояние около 75 от тях са с по две дози "Ваксина" ! Нима е лъжа тази новина от актуална статистика в Израел в момента,но не мисля,защото мнението ми е,че там хората имат най малко вяра в господ/какъвто и да е той/ и отчитат реално ситуацията от хуманна гледна точка- човещина!!!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** недоносена. Върви си вземи парите дето ти се полагат за пропагандата и преди да си легнеш, вземи си запиши в тефтерчето - колко още можеш да спечелиш от бездействие и бръщолевене на лъжи.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Клисарова, не ви прави чест да плашите собствения си народ и да подтиквате да се ваксинира с експериментална ваксина. Хората, които мислят и анализират, изобщо не са се притеснили, за да се успокояват. И казвам - не ви прави чест, защото баща ви, Бог да го прости, беше един от най - добрите лицево-челюстни хирурзи в България. Оперира ме във Варна преди повече от 20г. Изключителен човек.
16
1
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Защо взеха 13млн. ваксини за 7млн. население. Значи са знаели, че ще има два пъти боцкане.
15
2
 
13
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Абе прави ми впечатление, че като се ваксинират, медийните професори вече не могат да се успокоят, пък и гледат да предадат паниката си и на останалите.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами... не се успокоявайте! Изпадайте в паника, ваксинирайте се по 3 пъти... Аз обаче не смятам да слушам това, което ни залива от всички възможни медии...
13
2
 
17
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Ама разбира се никакво спокойствие за народа. Само тормоз и мизерия! Как нямате и капка срам и човещина. Боже,Боже опази ни от тези.Да се молят да не стане бунт есента,че ще им се стори тясно.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се успокояваме, казва професорът. Професоре, пет пари не давам за Вашите притеснения, а така също и за опитите Ви да вменявате каквито и да са притеснения в главата ми. Емоционалното Ви индоктринерство си го насаждайте в главите на други, ако и те Ви позволят. А и не виждам нищо страшно от съответна поредна вълна на вируса дори и при неваксинирани.
11
2
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Офф, пак професор. Тия никнат като гъби.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да помислим за страната и здравеопазването си, казва професорът. Професоре, добре че не казахте да помислим и за държавата. Не, професори, благодаря, но няма да мисля нито за страната си, нито за здравеопазването в страната си, нито дори за мойто здраве. Държавата няма да успее да ме накара да живея насила в името на каквато и да е нейна политика. Мойто здраве и тялото ми не са Ви публична обществена собственост, както беше в наборната ми робия. А Вие като лекар сте част от робовладелския екипаж
9
7
 
0
 
! Отговори
до преди 2 години
Ти по рождение си с промит... Ама гени, генетика, сори.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 14-дневна заболеваемост за цялата страна под 20 души на 100 000 население, като се има предвид че сме условно 7 милиона, включително и тези в чужбина, се получава 20х70=1400 заразени. Ако се вземе предвид че първоначално говореха за двойно по-дълъг период на лечение, то ориентировъчното число за заразени трябва да е 2800-3000, обаче ни съобщават 7500. Е, откъде дойдоха тези допълнителните
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** не се успокояваме, няма страшно, изобщо не се успокояваме! Ето на 21 има протест срещу ваксинацията. Сега не е време за успокоение, а за действия! Ако не ги спрем сега, съвсем скоро пак ще ни измислят някакъв локдаун и ще искат да ваксинират наред.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
0,7% от изследваните са заразени, това показва че хората не са се ваксинирали и им трябва PCR за да пътуват в чужбина! Този процент не е показател за нищо.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tакава .... Да не се успокояваме при 0,7% заразени с COVID... а кога ? При 0.0001% ? А ве , аре да се гръмнете
4
3
 
24
 
! Отговори
как така преди 2 години
Аз още не съм се притеснил, а тази казва да не се успокояваме. Нещо не е наред работата.
3
3
 
23
 
! Отговори
Божееееее преди 2 години
спаси ни от продажници, изгони търговците от храма.
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм много спокоен и неваксиниран.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната , дето се опитва да промива мозъци. Обидно е това, че ни вземате за мезе. Списъкът с пропагандаторите става много дълъг.