След недоволството от COVID паспорта: Франция смекчава правилата

С мерките Макрон иска да ускори ваксинацията
21 юли 2021 17:52, Петя Славова
44
След недоволството от COVID паспорта: Франция смекчава правилата
Снимка: БГНЕС

Френското правителство, което миналата седмица въведе някои от най-строгите мерки в Европа срещу COVID-19, беше принудено да отстъпи за някои ограничения след отпора на бизнеса и уличните протести, предава БГНЕС.

С помощта на новите правила френският президент Еманюел Макрон се стреми да ускори ваксинациите, като въведе изискването желаещите да влязат в кафенета, ресторанти и редица други места, да представят задължително ковид паспорт за завършена ваксинация, преболедуван ковид или отрицателен PCR тест.

Още по темата

Схемата, която отива по-далеч от тези на другите големи страни от ЕС, е въведена, за да помогне за преодоляването на четвърта вълна от COVID-19 във Франция, предизвикана от по-заразния вариант Делта.

В понеделник говорителят на правителството Габриел Атал предупреди, че увеличението на случаите е "стратосферно", след като процентът на заболеваемост във Франция се е увеличил със 125% за една седмица, пише "Политико".

Зеленият ковид паспорт - цифров или хартиен сертификат, който съдържа доказателство за ваксинация или имунитет, трябва да влезе в сила следващия месец. Днешният ден се смята за изпитателен за пропуска, който ще бъде въведен в музеи, галерии и кина за събития с присъстващи над 50 души.

Но едва седмица след обявяването й схемата вече е под сериозно напрежение. Повече от 100 000 души, много от които издигнаха плакати срещу ваксинацията, излязоха на улиците в знак на протест срещу това решение, което, от своя страна, породи опасения, че паспортът ще се превърне в символ на недоволството срещу Макрон.

В началото на седмицата правителството направи няколко отстъпки, включително намаляване на глобите за неспазване на ограниченията, промяна на крайните срокове и на правилата за търговските центрове. Управляващите са изправени и пред други препятствия, тъй като законопроектът за въвеждане на новите мерки влезе в парламента във вторник и група сенатори вече заявиха, че ще отнесат законопроекта до Конституционния съвет на Франция.

Мерките, които предлага Франция, в много отношения са уникални. Изискването да се представи ковид паспорт за достъп до толкова широк кръг от места, включително ресторанти, кафенета, кина, театри и търговски центрове, отива по-далеч от това, което се случва в повечето западни държави. Пропускът ще се изисква и за пътуване във влакове, самолети и автобуси.

Разширяването на обхвата за прилагане на ковид паспортите във Франция първоначално беше приветствано като успех за Макрон, след като заявките за ваксинация скочиха рязко. След обявяването на новите ограничения 3,7 милиона души са си записали час за ваксинация на популярния здравен уебсайт Doctolib.

Но правителството все още прецизира детайлите с бизнеса, който обвини управляващите в импровизация.

Правителството обсъди вчера правилата за търговските центрове с лидери в бранша и местни служители, след като правният съветник на правителството заяви, че пропускът представлява „непропорционално“ ограничение на достъпа до храна.

Правителството е принудено също да намали глобите за неспазване на изискването от 45 000 евро на 7500 евро за бизнеса и дава на баровете и ресторантите повече време да ваксинират персонала си и да въведат контрол.

Въпреки отстъпките, управителите на кафенета и ресторанти казват, че прилагането на ковид паспорта е неизпълнимо, тъй като от тях се изисква да проверяват сертификатите за ваксинация срещу документи за самоличност на своите клиенти.

"Мерките са твърде радикални и това ще срине икономиката", казва Давид Зенуда - собственик на бар и представител на ресторантския съюз UMIH. "Някои барове и плажни ресторанти имат тераси с над 200 места, как ще се справят?", попита той.

Какво ще бъде бъдещето на ковид паспортите във Франция остава да решат законодателите и Конституционният съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кариеси ще проверяват ли?
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусолини и Хитлер харесват това..... Най-накрая фашизмът и нацизмът ще възтържествуват.
33
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Още нищо не са постигнали! Докато съда не обяви зеления сертификат за противоконституционен нищо не е решено! Имам сериозно съмнение че ще обяват сертификата за необходим! Важното е да се бодат хора и експеримента да продължава!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахахха можело значи.
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, ние сме единствените, които можем да да спрем безумците, които си мислят, че притежават душите и телата ни. Само трябва да сме смели и единни. Тогава сатанинските из чадия ще отстъпят и ще си върнем живота.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Чоби, това ако го въведат у нас само изтрещялите лелки ще имат право на ресторант, а да и бабките. Ти как си представяш бизнеса да оцелее? Фалитите ще са толкова, че революцията ще е най-благоприятния изход за нашинките чобани.
29
0
 
38
 
! Отговори
Мен за теб преди 2 години
Аааааа??? Можело ,ааа? Като настъпят хората и се вдигнат почват да се крият и смекчавали били..още още ! Народа там стотици хиляди излязоха и дори полицията им участваше в шествието ,за което заслужават голям респект! Браво на франсетата и полицията им! Ама тука нашите палкаджиѝ дано имат съвестта и достойнството да са от народа !
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чоби чипс:ние си знаем,че свобода няма,има усещане за свобода,което се манипулира.Все пак отдавна ни ръсят от горе,включително и теб,или ти имаш вълшебния английски чадър на мери попинз и не те мокри?
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чутура:бъди свободен,лети!Преди това се набоди.
26
46
 
4
 
! Отговори
Чоби преди 2 години
Свободолюбвици, мили, знете ли какво значи задължителна ваксинация, м? Да те издирят, принудително да те задържат със сила и да те боцнат. Ако много буйстваш ще ти дадат няколко милиграма карфентанил, като в лудницата. Никой не ви принуждава да ходите по ресторанти и да ползвате обществен транспорт. Хайде у лево, антивакс чутури!
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не Сталин или Хитлер, някакъв овчар-ветеринар все ще се изнамери,индоктриниран с нужното.Макрон е говоряща глава.Лошото е че за толкова малко години и хляба и ножа и илача им ги оставихме в мръсните ръчички.Правнуците на преживелите войните сега ще понасяме това.Цикличност,но не астрологична,а фашистко сатанинска.Свят за пожертване и жънене.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизъм !!! Нали България беше единствената страна от ЕС, която има повече неваксинирани от ваксинираните ?!
23
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На протестите са предимно тъмнокожи и араби. Те много си падат по всякакви протести за каквото и да е било, стига да се ошушкат няколко магазина за дрехи и маратонки. Бели Французи почти няма на протеста.
22
1
 
26
 
! Отговори
Стар виц преди 2 години
Най--силната държава по футбол във Африка била Франция-- а макарончо на баба се занимава със паспортчета .Туй момче какви църни спагетки има да иде !
21
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще клекнат пред натиска на бизнеса и протестите ами, къде ще отидат? И нашите тука ще клекнат ако намерят куража да предлагат такива мерки.
20
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ореваха света, че Орбан се опитва да защити децта от педофили и го наричат диктатор. Това във Франция какво е? Не ме интересува, колко е "зарижен" Макрон за хората няма право да г кара на сила да се инжектират с не докрай изпитани препарати и то на чужди частни компании.
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и ЕС, ако имаха принципи Франция отиваха директно в графата диктатура.
18
0
 
56
 
! Отговори
тиомо преди 2 години
Интресно = плащаш си данъци но ти отказват обществени услуги. Дали не е абсолютно не конституционно?
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 Поредния срелец от филмите на Марвел. Балганския супермен - Гaньoмeн. Естествено, че чакам Сталлин, само някой като него може да се справи с хазарската мафия и инжектираните им роби.