СЗО: Светът e в ранен етап на поредна вълна на COVID-19

Пандемията е изпитание и светът се проваля, заяви Гебрейесус
21 юли 2021 14:11, Елка Василева
47
СЗО: Светът e в ранен етап на поредна вълна на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от COVID-19, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

По време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио шефът на СЗО посочи, че глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва " пандемията в два коловоза". Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.

Още по темата

"Пандемията е изпитание и светът се проваля", заяви Тедрос Гебрейесус.

Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост“, добави той.

"Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа“, каза Тедрос Гебрейесус и добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи социално-икономически сътресения ще донесе това, предаде БНР.

Той предупреди, че "19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи.“ Тедрос Гебрейесус добави, че глобалната заплаха от пандемията ще остане, докато всички страни не се справят с болестта.

По повод започващите в петък летни Олимпийски игри в Токио шефът на СЗО заяви, че игрите са празник на "нещо, от което нашият свят се нуждае сега, повече от всякога - празник на надеждата“. Въпреки че пандемията може да е отложила игрите, той каза, че тя "не ги е победила“.

Тедрос Гебрейесус разкритикува ваксинационните несъответствията между богатите страни и страните с ниски доходи. Той каза, че 75% от всички дози ваксини - повече от 3,5 милиарда - са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.

"Ваксините са мощни и основни инструменти. Но светът не ги е използвал добре", каза той и добави, че вместо да бъдат широко разпространени, те са съсредоточени в "ръцете на малко късметлии".

Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.

"Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце", каза Тедрос Гебрейесус. "Разполагаме с всички необходими инструменти: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АзТОВА Е ЦЕЛТА БРАТО, И ТЕЯ ВАКСИНИ ВСЕ> ЗАПРИЛИЧВАТ НА "БЕЛЕГЪТ НА ЗВЯРА" ОТ ОТКРОВЕНИЕТО НА СВ.ЙОАН 13ГЛАВА!!! ЧЕТЕТЕ МОЛЯ И МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ!!!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
38
0
 
1
 
! Отговори
Марио преди 2 години
Ми спрете да ги разпространявате бе продажници !!! Не затвор, а направо сте за трепане, ***!!!
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България саботира борбата с вируса и пандемията. Това е истината. И не от друго , а от глупост и от дезинформация. За справка -мангър и подобни.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то тъй изкараха вируса с богати т.е. адекватни ресурси и се отваря понеже възможностите му са много,разнообразни за преобразуване чак необясними,а бедните клетки свикнали помежду себе си и една след друга от години се затварят в локдауни в опит да забавят развитието с разпространението на вируса за определено време с изследване по веригата дали ще могат да открият и съставят ресурси за превъзмогване,преждевременно да използват,своевременно да го неутрализират по концентрация след разпознаване
35
0
 
3
 
! Отговори
whatever преди 2 години
Бля-бля-бля, вечните клишета, бля-бля-бля...
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аутопсия има направени достатъчно в света. Видя се, че има възпаление на всички кръвоносни съдове на всички органи и системи. Троми навсякъде. И в мозък, и бъбреци, сърце, черва, бял дроб....
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 Не,ще приключи когато на някой му падне пердето и отрепе няколко от тези...Я Гейтс,я Гебрейесус,я някоя друга долна твар...
32
1
 
5
 
! Отговори
COVID Лотария преди 2 години
Национална COVID Лотария Ви предлага невероятна възможност!Побързайте и направете ваксинация сега!Шансът невероятни награди е на ваша страна.Пациентите със най-много ваксини участват за голямата награда - Комплект - Търкалка за гръб+пемза.Побързайте количествата на ваксините и наградите са ограничени!
31
3
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ако ваксините работят, защо не ги използват патолозите и да правят аутопсии на заболелите, за да се опознае по-добре вирусът. Нали това беше опорката, че щели да се разболеят докторите. Прикриват се характеристиките на вируса, за да остане в мъгла. Вече му се приписаха всички възможни симптоми: от сърбящ крак, до пичи въшки.
30
2
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Тоя нищо не ознава. Летен грип в България няма и няма и да има.Пък ако има ще искараме лесно имунитет!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28!! Мм да повече умрели за една седмица в САЩ от ваксини вместо от Ковид! Статистиката на VIERs e отлична!Няма грип трудно ги крият като Ковид!
28
2
 
3
 
! Отговори
Директор Генерал преди 2 години
Този хирург на операция ли е?Защо е с маска ?
27
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са отлични и статистиката го доказва. За антиваксърите е неприятно, но те и без това си затварят очите за истината.
26
3
 
25
 
! Отговори
подозрителен преди 2 години
Този никога не казва нещо,имащо смисъл.Не се справял светът с пандемията...Аз пъс смятам,че светът се справя въпреки СЗО и въпреки политиците-диктатори,които намериха хубав инструмент,за да засилят властта си и да е упражняват безконтролно.С какви очи приказва този за ваксини ,които не са изпитани и са едни експериментални препарати,които не се знае в бъдеще как ще се отразят на здравето на хората?
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията ще приключи, когато к.радливите световни лидери и администратори като тоя ц.вул от СЗО се наядат. Или си намерят друга дойна крава.
24
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този дори не е лекар, а ще ни кара да се бодем! Това не е нормално! Какво има в инжекциите?
23
19
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Ама все едни "експерти "сте тук! За Повечето вирусни инфекции няма специфично лекарство. Лекуват се симптомите, докато собствения имунитет пребори болестта или умре. Ваксините са единствения ни шанс.
22
3
 
16
 
! Отговори
Муцуно абисинска, преди 2 години
що не вземеш да се покриеш, докато е време?Ако вземаш кинти да насаждаш страх по света, барем част от тях дай на гладуващата си Етиопия.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма глупост каза. Няма лекарство против морбили, нито варицела, нито против хиляди други вирусии, дори хрема. Естествено ,че ваксината предшества лекарството.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на пандемия от НОВА болест ПЪРВО се изследва вируса и се създава ЛЕКАРСТВО. Ваксините никога не предшестват лекарството - много по-бързо и по-наложително е да излекуваш вече болните, отколкото да разработваш ваксина срещу непознато действие. Да не говорим, че ще има с какво да се лекуват и бъдещите болни. Ваксината се прави СЛЕД ОВЛАДЯВАНЕТО на лечение. Но сега не е така правят се "ваксини", а дали имат дългосрочни нежелания действия явно няма значение. Защо ли?