Делта вариантът настъпва, в София от 35 направени проби - 24 са с него

За 14 дни: От 86 направени проби при 53 е установен Делта варианта
Обновена: 22 юли 2021 10:08 | 22 юли 2021 09:57, Анисия Иванова
200
Делта вариантът настъпва, в София от 35 направени проби - 24 са с него
Снимка: БГНЕС

 В София от 35 направени проби при 24 от тях е установен Делта варианта на COVID-19, съобщиха от Министерството на здравеопзването.

Националният център по заразни и паразитни болести анализира чрез целогеномно секвениране 90 клинични проби със SARS-CoV-2.

При 86 проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 32 (35.6%) са Алфа, 53 (58.9%) – Делта и 1 (1.1%)  –  Бета. При 3 проби е установен вариант, който се наблюдава.

В таблица, изпратена от Министерството, е посочено, разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната.

В Бургас от 10 направени проби - 7 са на Делта варианта, 3 - Алфа, в София област от 4 направен проби, 3 са на Делта, Пловдив от 3 направени проби - 2 са на Делта, във Велико Търново от 3 направени проби и трите са на Делта. В Плевен от 3 направени проби - 2 са на Делта.

Три от пробите са установени при чуждестранни граждани, пребивавали в Благоевградско и Варненско.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения, от 17 области на страната.

Прави впечатление, че Делта варианта е преобладаващ в почти всички проби от големите градове. Изключение прави Варна, където от 13 направени проби - 8 са на Алфа, 4 на Делта и 1 е от друг вариант на COVID-19.

Данните за състоянието на пациентите са актуални към 19 юли, добавят от Министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
13
 
9
 
! Отговори
Д-р Генов преди 2 години
"И именно това се казва в коментарите. От хората от горните нива на средната класа личният избор е ясен- 90% се ваксинират." То това винаги е била разделитекната линия - образовани срещу необразовани. КАто се замислиш в исторически план, между тези две групи основно са възниквали конфликти. В държавите, в които доминират образованите нещата са подредени и си живеят спокойно (и двете групи). И обратното за държавите, в които преобладват необразованите. В България за съжаление сме от вторите.
108
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сократис 105! Кофти ама много често си отиват от неправилно лечение и най-вече от новите антибиотици!Това не е основание да се ваксинират хората!
107
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе, как пък около мен хората с доходи над 5 хил. не се ваксинираха, а единствените ваксинирани от обкръжението ми са едни с около 1000 лв заплата, които бяха леко притиснати да се ваксинират и една група баби, дето гледат само турски сериали и новини!
106
10
 
10
 
! Отговори
Д-р Генов преди 2 години
"Оказва се че ваксинираните били пак заразени, що така?" Щото не четеш, не разбираш и като цяло не си особено умен. За това "така".
105
18
 
10
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
И именно това се казва в коментарите. От хората от горните нива на средната класа личният избор е ясен- 90% се ваксинират. От хората от обслужващата класа процентът е много по-нисък. Личният избор е огледало на доходи, образование. Които са огледало на мислене, ценности.
104
19
 
12
 
! Отговори
Сократис преди 2 години
Мога да изброя поименно повече от 15 човека, мои лични познати, които вече не са между нас...Отидоха си един по един, за период от няколко месеца.За съжаление, двама от тях са млади хора-син на наши познати на 39г и дъщеря на други познати на 41г. И двамата оставиха невръстни деца сираци.При по-възрастните от началото на заболяването, до фаталния край, минаха около 14 дена, при двамата млади-само 3-4 дена.Нито един не беше ваксиниран.До като се чудеха и лошото дойде.Това са факти!
103
4
 
26
 
! Отговори
до 99 преди 2 години
Точно така. При всяка пандемия след година-две смъртността от вируса винаги намалява, както и сега се наблюдава. Естествено като съвсем намалее ще изкарат, че е заради ваксинацията. Затова и сигурно искат да ваксинират всички, за да не изглежда, че причината за намаляването на смъртността не са ваксините, а просто вирусът е отслабнал.
102
5
 
7
 
! Отговори
КАцаров преди 2 години
Спешно КПП-та в столицата!
101
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ния ше го огнесеме у....я дето стоиме вкъщи и бачкаме онлайн. А някои си вирят задните части по гърция да ни донесат армаган. Защо не затворихте границите и не спряхте полетите бе сеяндури недоно.сени. Незнаехте ли че навсякъде върлува делта вируса. Този път болниците ще се претъпкат а гробарите нема да смогнат да копат.
100
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобретателят на мРНК-ваксините д-р Робърт Малоун е притеснен от скока на заболели в масово ваксинирани държави на фона на ниския брой на заразени в слабо ваксинирани държави. Казва: "В един момент отричането на този проблем ще стане болезнено за нас".
99
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините против ковид явно притъпяват способността за критично мислене
98
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аман от паникьори.Яростта на короната намалява с времето.Както се случва със всички вирусиСмъртните случаи и тежкото преболедуване бележат траен спад в световен мащаб.Плашилките за четвърта , пета и прочие вълни обслужват предимно финансови и политически цели и противоречат на общоприетата медицинска логика
97
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да има някаква малка измяна във вируса казват че има нов вариант и така до безкрай.Реално вируса се приспособява за да оцелее.
96
2
 
43
 
! Отговори
s.todorova преди 2 години
Който иска да се ваксинира, който не иска - да не се. Елементарно е. Никой не е длъжен да приема чуждото мнение за свое. Всеки има глава на раменете. И не е от значение кой колко пари изкарва, има и т.н. Личен избор. Това са двете думи. Личен Избор. :)))
95
4
 
19
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 2 години
20 уж болни от нещото в 2милионен град???Могу ии страшну,въх нидей! Бързо за вакшита, чи да ни *** изхвърлят!!!
94
17
 
2
 
! Отговори
Давай, майче! преди 2 години
Служ. правителство на Радев и НС се занимават с Гешев. А болестта настъпва. Лоша работа.Моткайте се още.После Борисов ще изкарате, че е виновен.
93
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярата в ковид е вид бяс, който обсебва моралните из роди и невярващите в нищо мизантропи. Няма друго обяснение на желанието да има повече болни, за да можеш да кажеш "Видяхте ли! Аз нали ви казах! Аз съм по-умният, а вие сте тьпите!". Пропагандаторите на ковид-истерията са просто врагове на човечеството. Всички факти от реалността са против тях.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89 Не се тревожи в края на месеца Великобритания ще ги затворят! Сега пускат да пътуват тези с чуждо гражданство ама може би няма да ги пуснат обратно!
91
2
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Кво значение има Делта или Гама-ние летен грип не караме!!!
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нямам търпение