Епидемиолог: Четвъртата COVID вълна вече е у нас

Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин в борбата с нея
22 юли 2021 09:13, Ния Христова
69
Епидемиолог: Четвъртата COVID вълна вече е у нас
Снимка: БГНЕС
"Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си". 
 
Това заяви в ефира на Нова тв епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.
 
Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.
 
"По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните", добавя специалистът.
 
"Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо", казва Марков.
Още по темата
 
Според него началото на новата вълна вече е факт.
 
"Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента", казва епидемиологът.
 
"Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.
 
Да се ваксинират ли децата?
 
"Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Ученият преди 2 години
Това е съвсем друг вирус от същото семейство , затова го лови теста , а ваксината не му действа .
64
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Най-ефтиният и ефективен начин за борба със всякакви измислени вируси,е да бъдат ваксинирани първо вирусолозите,и то със коктейл от всички ваксини.После пак може да се изкажат по въпроса.
63
0
 
8
 
! Отговори
До тоя епидемолог преди 2 години
У вас може и да е. У нас няма вирус и епидемия/пандемия. Тъй че - преорганизирайте се. У вас е проблема, не е у нас. У нас си е рахат дет се вика. Вълни има само и единствено ако се метна в басейна ми в двора. У вас вашите вълни си ги оправяйте както искате. Не ми дреме.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1984
61
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сън не ги лови антиваксърите, заради тия пусти ваксини. Ще се поболеят от страх да не станат задължителни.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Петя! Аз съм си платила количествения тест за антитела и имам, но не се признава! Та тестивете трябва да станат легитимни за преболедували с налично антитела, защото те са доживот!
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52 !!! Само ме разбирам наглостта на ваксинираните? Подписали съе декларация че сте опитни мишки и искате с парите на данъкоплатците да ви лекуват! Няма как да стане! Да не сте разписвали декларации! Трябва всички разболяли се след ваксина да се спасяват както могат!
58
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
НЕМА ВИРУСЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долни лъжи! Хората иззззммиитрат от други болести!Искат да ви чипират и да ви управляват с 5G мрежата!!!Каза ми го един много умен човек! Той има комшия-депутат!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде е точно тая вълна вземам сърфа и съм там.
55
4
 
3
 
! Отговори
До Петя преди 2 години
Какво значи "направете тестовете безплатни"? Безплатно означава някой който плаща данъци (например аз) да го плати. Защо трябва аз да плащам с моите данъци тестовете на разни тролюве като теб? А после и лечението ще искаш искаш да ти платя. Ти да си тролваш по цял ден за жълти копейки, а здравето ти да е на моята издръжка.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте писали глупости папеши!
53
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Вече девет дни имаме всеки ден повишаване на броя на новите случаи на седемдневна основа. От 54 нови случаи средно на ден през периода 7-13 юли 2021, до 88 средно на ден за 15-21 юли 2021. Повишението е с 63% за девет дни с тенденция за ускоряване на темпа на увеличение.
52
7
 
4
 
! Отговори
До Петя преди 2 години
Съгласен съм че изобщо не трябва да са задължителни ваксините. Който иска си слага ваксина и при заболяване се лекува безплатно. Който не иска му се приспада от здравните застраховки стойността на ваксината и при заразяване си поема сам лечението.
51
4
 
14
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Ваксините били най-евтиното решение - ами така ви е изгодно. Направете тестовете за антитела и клетъчен имунитет безплатни и тогава ще се разбере кой наистина има нужда от ваксина. Ама не ви е изгодно, а покрай пандемията лабораториите се нагушиха с пари.
50
1
 
7
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Случаите в сравнение с вчера намаляват. На някои хора явно твърде силно им се иска нещо, което го няма.
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква защита бе чук такъв, тия ваксини са пълна боза, оставете ни на мира вече..
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де късмет тоя път цялото човечество да фърли топа! Време е да бъдем премахнати, за да има шанс друг вид да се развие до разум, с надеждата да не се случи да изобретят парите и да се провалят морално като нас.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си светя часовника, кога да очаквам пета вълна?
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За една седмица в САЩ според VIERS има повече умрели от ваксина вместо Ковид19! Няма грип и няма как да скрият последствията!