Епидемиолог: Четвъртата COVID вълна вече е у нас

Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин в борбата с нея
22 юли 2021 09:13, Ния Христова
69
Епидемиолог: Четвъртата COVID вълна вече е у нас
Снимка: БГНЕС
"Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си". 
 
Това заяви в ефира на Нова тв епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.
 
Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.
 
"По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните", добавя специалистът.
 
"Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо", казва Марков.
Още по темата
 
Според него началото на новата вълна вече е факт.
 
"Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента", казва епидемиологът.
 
"Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.
 
Да се ваксинират ли децата?
 
"Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
TOTAL for EU/UK/USA 31,389 Covid-19 injection related deaths and almost 5 million injuries reported so far in July 2021.Честито на всички набодени и оцелели! Здраво ще се точи касата за всички с проблеми! Затова натискат за повече осакатени!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
USA to 9 July 2021 10,991 Covid-19 injection related deaths and over 2 million injuries, per VAERS database.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор Марков е напълно наясно с данните от последиците от ваксина, но насърчава към геноцид! Само един процент от случаите на проблем с ваксините се обявят, а в БГ 0. Затова си опекоха работата с информирано съгласие! 5 милн.пострадали TOTAL for EU/UK/USA 31,389 Covid-19 injection related deaths and almost 5 million injuries reported so far in July 2021.
42
12
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Едно е да разбереш, че си заразен от някой случаен тест или лека хрема. Съвсем друго е да разбереш като да ти напъхат маркуча в гърлото или да те погребат. Там е разликата между ваксиниран заразен и просто заразен.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички морални из роди с нетърпение чакат да се разболеем.
40
2
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Къде е учил този епидемиолог, къде е практикувал и какви професионални постижения има?
39
9
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Никаква вълна няма да има докато учениците не тръгнат на училище по 30 броя в в една стая. Месец и 1/2 след 15 септември ще има проблеми. Както 2019 и 2020. Който е изостанал и не го е разбрал от 2 пъти, да види кривата на заразените как се движи. Този път може да е по-бързо. Делта вариантът е по-бърз.
38
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ке се умира.
37
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъВаксини има навсякъде, и са безплатни. Нямате оправдание.
36
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе, за какво да се ваксинират, след като на всички стана ясно, че ваксинираните се разболяват и те при среща с вируса. Как медицинските работници ще предпазят пациентите си, след като ваксинирани и те могат да го хванат и съответно заразят друг. Замотахте се в такива лъжи, че вече никой не ви вярва. Дори и да приемем, че предпазят от тежко боледуване, те не спират заразяването. Общуването с ваксининиран е толкова опасно колкото и с неваксиниран.
35
4
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"...идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници..." Идеята на неуважаемия другар Аню е за ваксинация, а не за придобиване на имунитет, Нийче!!! Неуважаеми другарю Петър Марков, какъв хонорар взе, за да рекламираш експерименталните отрови?
34
5
 
12
 
! Отговори
математика Витанов преди 2 години
Златена е пример за адекватно поведение спрямо ковида. Следвайте го. Освен това изчислих че нивото на река Дунав при Туро Магуреле е преобладаващо с ниска облачност. На Еверест ще духа умерен вятър, а на луната ще има слънчево затъмнение.
33
15
 
13
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Много съм щастлива и с нетърпение чакам локдауна. Мазето ми е добре заредено с маски, шлемове, дамски превръзки, тапи за уши и анални филтри. Имам си вече и интернет.
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличаваха се до вчера,ДНЕС вече са по-малко.Значи според собствената им логика и четвъртата вълна се спихва.
31
3
 
25
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Вече има ваксини. Сваляйте всички мерки и пускайте ваксините за продажба в аптечната мрежа! Който го е страх, да се ваксинира! Негова си работа. Животът трябва да продължи без ограничения.
30
5
 
27
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Четвърта част на еврейската сага-лъжа "Ковид".
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за ваксините ама като чета срока на годност на храната,че ще ме надживее и мляко 6 месеца след изтекъл срок става за пиене. Вече ме е страх повече какво ям отколкото от ваксината
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя отдавна е сред най-ваксиниратите държави.
27
2
 
6
 
! Отговори
до 25 До "До М. преди 2 години
Не знам за какъв страх говориш?! Аз съм се ваксинирал вече и ИСКАМ всички мерки да бъдат премахнати. Ограниченията са точно това - страх, да се събират хората на концерти, да пътуват свободно, да ходят нормално на училище и на работа.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бг смешки..... ти явно разбираш повече от всички доктори. Що си губиш времето с писане тук ами не отидеш да им покажеш кое е правилно и как да решат проблема или да ги убедиш че такъв проблем не съществува изобщо. Бъди полезна на обществото не само драсканици