Епидемиолог: Четвъртата COVID вълна вече е у нас

Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин в борбата с нея
22 юли 2021 09:13, Ния Христова
69
Епидемиолог: Четвъртата COVID вълна вече е у нас
Снимка: БГНЕС
"Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си". 
 
Това заяви в ефира на Нова тв епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.
 
Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.
 
"По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните", добавя специалистът.
 
"Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо", казва Марков.
Още по темата
 
Според него началото на новата вълна вече е факт.
 
"Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента", казва епидемиологът.
 
"Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.
 
Да се ваксинират ли децата?
 
"Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
21
 
! Отговори
До "До М.Грипъ& преди 2 години
За моето гробище, ще те помоля да ме оставиш да си мисля АЗ. Ти си мисли за твоето. Акълест ваксър... Сега, аз виждам, че ваксърите в мнозинството си са от страхливите. Страх ги е от собствената си сянка и дето и да се обърнат виждат възможности за атаки от ковид. От толкова паника, способността им за разумна логика е закърняла, защото приятелю - видя се едно - в цялата тази "пандемия" и ваксинация, няма 1 микрограм логика.
24
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниран без антитела. Неваксиниран, преболедувал с антитела. Хоп, цялата теория за имунитет на ваксинираните отиде на кино.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните са защитени само от тежко протичане и смърт донякъде, те са преносители и от тази гледна точка тезата на епидемиолога издиша.
22
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекичко подготвят нов локдаун и този път ще обвинят народа за това. Ако бяхте се ваксинирали нямаше да има затваряне ...и си измиват ръцете даже и помощ през крив макарон ще видим.
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните направиха най-правилното нещо. Първоначално осигуриха ваксините, после премахнаха всякакви локдауни. Сега нещата е в ръцете на населението дали и как да се пази.
20
3
 
18
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Ква вълна у нас. По какъв критерий?Летен грип българите не карат!
19
9
 
31
 
! Отговори
Betelgeize преди 2 години
Няма никакви вълни от каквото и да е!!! "Ваксините" всъщност са медицинска експериментална смес! И престанете да плашите хората. Хората умират защото ги убиват целенасочено и систематично!!!
18
19
 
8
 
! Отговори
до 11 МАЙМУНСКИ ГРИП преди 2 години
Никой не е обещавал, че когато си ваксиниран повече няма да те хване болест. Ваксината те пази ако се заразиш, да не стигнеш до болницата и в гробищто. И то в някакъв процент. Същото е с болни от СПИН и серопозитивни и много други болести. Аз подкрепям казаното горе - премахване на всякакви лкдауни и мерки - няма смисъл, вече има начин да се предпазваш и всеки да решава за себе си
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си".---------------------------Вече доказаха, че със или без ваксина пак си преносител на заразата, така че няма никакъв смисъл да се ваксинират. Маски и ръкавици са достатъчни.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друг ще ви накаже вас дето не можете да убеждавате. Не ние. Продажници.
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин в борбата с нея".............................Най-евтино е изобщо да не се ваксинираш и да оставиш имунитета да си свърши работата, така дори ще спестиш разходи за транспорт до ваксинационния център :D
14
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Препоръчително е децата да се ваксинират". А да взема кирката, Сатано ?
13
1
 
36
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
България е единствената държава в света, в която антиваксърите са повече от проваксърите!
12
7
 
36
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
това не е вярно ! аман от пишман доктори които не знаят какво говорят ! никаква 4та вълна няма засега а пък ваксиниоте се вижда че не са никаква панацея и могат да имат сериозни последствия...аман от "разбирачи " по всичко у БГ
11
5
 
41
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Борис Джонсън миналата година преболедува ковид, а тази година се ваксинира. Не би трябвало да е риск за никого, но в момента е под карантина, защото се е срещнал със заразения министър на здравеопазването. В задачата се пита защо Джонсън се смята за опасен за околните? Нали е ваксиниран? Как тогава ваксинираните лекари пазели пациентите в риск, както твърди този "епидемиолог"?
10
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, не се страхувайте и НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ. Страхът води до грешки, а до какво води това ваксиниране е твърде рано да се каже. В действителност има реални странични ефекти от всксините, много пострадали ги анонсират, но за такива не се говори по медиите. С наближаването на зимата ще започнат да затварят за да се усвоят едни средства на ваш гръб. Когато дойде сезонния грип ще преувеличат всичко 10 пъти над реалното за да извинят постъпките си. Ето, казах
9
4
 
24
 
! Отговори
Менгелелеле преди 2 години
Мани ваксинацията, според мен евтаназията е най-сигурния метод хипохондриците да се предпазят от вируса.
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо", казва Марков, на първо място в света сме по смъртност от сърдечни заболявания. Напълно или предимно предотвратима е смъртта от това заболяване. Нищо не се прави. Няма травматолизи, хирурзи, математица или пък епидемиолози да обяснават през 10мин за вълните от сърдечни удари. Разделението на ваксиниран и неваксиниран е онасно. Много по-опасно от самия вирус. Нетрябва да се допуска разделение.
7
5
 
23
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
А не е ли по-нормално да се ваксинират хората в риск, вместо да се пънем да бодем всички останали, защото, видиш ли - така пазели хората в риск?
6
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички епидемолози, професори, доценти, математици и прочее умни глави, които лобират за ваксинация: Ще си съкратя мисълта - статистически около 7-8 пъти по-малко хора са регистрирани, отколкото реално срещналите се със вируса. Това прави хората естествено имунизирани. Защо им е на хората изкуствено да се имунизират. Да не би вече учените, които правят ваксини, да са надминали Бог по интелект ? Айде ако обичате вземете си безхаберните умосъждения и вървете на село да копаете картофи...