Ваксината не променя ДНК-то, но действа на имунната система

За някои болести е ясен риска, за други - дали сме предразположени
22 юли 2021 14:44, Петя Славова
101

Българският лекар генетик д-р Олга Антонова е избрана за член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Ще разчетем ли ребуса на генома - възможно ли е ваксините срещу COVID-19 да повлияят на нашите гени?

"Миналата година се освободиха няколко места в Управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Подават се документи, като задължително е да има подаване на документи от поне други двама членове на дружеството. Проведе се гласуване и изборът трябваше да бъде препотвърден и гласуван на общо събрание на дружеството. Това се случи юни месец", разказа д-р Антонова в студиото на "България сутрин".

Медикът обясни, че Европейското дружество по човешка генетика е неправителствена организация на професионалисти, които се занимават с тази сфера, както и че дейностите са свързани с подпомагане въвеждането на генетичните изследвания в клиничната практика.

"Темите са бързо развиващи се, защото след разчитането на човешкия геном получихме много данни. Това доскоро беше приложението на секвенирането за клинични цели. Сега стои въпросът за актуално приложение на цялостното геномно секвениране за клинични цели В момента се обсъжда възможност за цялостно геномно секвениране на новородените. Но това са потенциални възможности", уточни още д-р Антонова.

Генетикът посочи, че геномното секвениране е разчитане на нашия геном. По думите ѝ, ако имаме даден проблем, който има генетична насоченост, сега можем да разчетем генома и да видим дали всичко е наред.

Д-р Антонова уточни, че има мутации и варианти, които подлежат на лечение.

"Имаме предразположение към вкусови предпочитания. Някои много обичат сладко, други могат да се въздържат. Трети имат предпочитания към по-солени храни", каза още тя и добави, че например 60% от процесите на стареенето на кожата са закодирани в нашия геном.

А относно това дали ваксините могат да променят нашето ДНК, лекарят обясни, че няма подобни данни.

"Ваксините съществуват от дълго време. COVID-19 ваксините действат на нашата имунна система и няма данни, че те променят нашето ДНК", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Медикът подчерта, че гените не се променят, но изявата на гените за някои процеси може да бъде повлияна от нашия живот.

"Можем да разберем какви са рисковете, заложени в нашето ДНК. За някои болести можем да разберем точния риск, за някои, като диабет, можем да разберем само предразположеността", посочи д-р Антонова.

"България е добре развита по отношения на генетиката. Всички изследвания, които се правят по света, се правят в България. Всяко генетично изследване трябва да бъде насочено от лекар генетик", коментира лекарят, като уточни, че подобни изследвания са скъпи за българския пазар.

Д-р Антонова сподели, че можем да повлияем изявата на гените, тоест на даден лош или добър вариант. По думите ѝ всички трябва да бъдем внимателни относно начина си на хранене.

Медикът посочи, че болестите, които зависят от гените, са диабет тип 2, атеросклероза, различни видове възпалителни заболявания, свързани с хронично възпаление, вродена непоносимост и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
По тази логика при проникването на вируса в организма, неговата РНК може да промени ДНК- то на заразения. И какво? Може би утре ще се събудим хибриди, вампири или ***?? Стига с тези глупости. Каква би могла да бъде ползата от променена човешка ДНК? Мисля, че хората масово полудяха. И вземете най- сетне прочетете. Богатите се лекуват с индивидуални РНК терапии в последните 10г вече. Технологията не е нова!!!
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е ваксина, а експериментален продукт. Ваксина се прави за минимум 10 години по научните стандарти. Няма нищо общо с науката. Това е псевдо наука. Тези, които наричат това ваксина и се бодат с него, са същите, които ядат млечен продукт от палмово масло и нишесте и го наричат сирене. Ако им дадат цианкалий и им кажат, че това е много готина ваксина, те ще се боцнат.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откритие на университета Джон Хопкинс е идентифицирало високоефективна човешка обратна транскриптаза, която може да записва РНК последователности в ДНК. Това означава, че РНК-ваксината може да промени човешкото ДНК. Това ли е целта?
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви данни искаш да има, *** булка? Тея ваксини ги слагат от няколко месеца. Ваксините които казваш че съществували от дълго време, са изпитвани с ГОДИНИ, а не няколко месеца.
82
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксъри, ковида ще ви изтреби - за съжаление.
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходи се боцни и този сарказъм ще се утрои
80
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязах, че антиваксърите тук са по-умни от учените и лекарите. Вече уволних личния си лекар. Ще питам тук, ако ме хване ковида.
79
5
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
От ваксинирана кокошка, акъл не искаме
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса доведе до това масово за се ваксинират. Започва масови задължителни ваксинации . Июамме и повод . Има вирус и от него се мре.Целта е масова ваксинация уж зарадинвируса.
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От цялата статия едно е ясно: Никой не знае какви ще са последствията от ковид ваксините , защото са в тестов период. Ще видим ваксинораноте бременни какви проблеми може да имат с децата.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рнк вирус е не е днк вирус . Пък по едни хриле и по едни криле не са ни излишни. При това натоварено движение и градски транспорт..Може и да поработят генетиците върху размера и броя на половите органи.Особено на тези с висок статут в обществото.Работодателските организации може пък да финансират генетични допълнения , като работници бармани и сервитьорки с по шест ръце.
75
2
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 2 години
И как ще се предаде на следващите поколения променена ДНК, ако на сегашните е непроменена? Ти мислиш ли като дращиш из нета?
74
2
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Направих си извода, че като в много случаи в науката може да е така, но може и да не е. Едно е сигурно, ако науката беше толкова напред, че да променя днк, нямаше да има болести като рак или инсулт.
73
6
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Защо точно тия дето крякат срещу ваксините най-много въздишат по соца. Тогава ни бодяха през седмица с какво ли не, без да ни питат.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето линка на публикуваното изследване на университета Томас Джеферсън, в което се казва, че е установен ензим в човешките клетки, който може да записва РНК последователности в ДНК. Изводите всеки да прави за себе си. https://jefferson.edu/about/news-and-events/2021/6/discovery-shows-human-cells-can-write-rna-sequences-to-dna.html
71
4
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
И алкохолът действа на имунната система. Някой да е спрял да пие .
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ерата на интернет се върнахме в средновековието. Правописът също е на ниво килийно училище.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Права е др. Олга АнтоноваВаксината няма да промени ДНКто на сегашните ваксинирани , НО на следващите поколения...
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно ли има рекомбинантна ваксина която е ГМО и може да промени ДНК,ако е вярно тогава вече ако се набодем нашето ДНК няма да е вече природно а ще стане патент на този който я е променил
67
1
 
13
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Години трябва да минат преди да се докаже каквото и да е .Ноемално е пропагандата да успокоява "стадото:.едва ли някой е очаквал друго.