Реалистичен сценарий: В края на август 1500 случаи с COVID на ден

При песимистичния заразените може да са 3000, каза проф. Николай Витанов
Обновена: 23 юли 2021 09:43 | 23 юли 2021 09:26, Анисия Иванова
235
Реалистичен сценарий: В края на август 1500 случаи с COVID на ден
Снимка: БГНЕС

Реалистичният сценарий е в края на август да имаме по 1500 души на ден, които са се заразили с коронавирус. При този вариант ще можем да кажем, че сме се справили добре и ситуацията е спокойна, заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов, който беше част от Националния оперативен щаб.

Песимистичната прогноза предвижда да имаме по 3000 болни на ден в края на август, добави математикът.

По думите му все повече зони ще влизат в жълтата зона, а тези в зелената - ще намаляват, към средата на август по картата ще започнат да се появяват и области в оранжево. Делта вариантът вече настъпва в Европа.

"България в момента все още е в спокойната зона. Неприятното е, че в нашия регион Турция започва да поддава. Великобритания, Франция и Кипър в момента са страните с големи проблеми и рискът от увеличение на броя на случаите там е доста голям. Сега основните проблеми са в Западна Европа, но четвъртата вълна тръгва и към нас", обясни проф. Витанов.

Според него трябва да внимаваме, ако в Германия случаите на коронавирус започнат да нарастват, тъй като голяма част от полетите от София са към Франкфурт и Мюнхен, а в момента Делта вариантът влиза у нас отвън.

Според реалистичния сценарий към 3 август болните на ден ще са под 200 души, към 13 август - под 400, към 23 август - 800, а вкрая на август - под 1500. При песимистичния данните се удвояват.

"Когато 10 души започнат да заразяват 13, тогава можем да смятаме, че е тръгнало дифузно разпространение на вируса", уточни проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста хора ще измрат есента, докато се страхуват, че някой иска да слага чипове в днк-то им. Иначе същите съвсем доверчиво си хвърлят спестяванията през балкона и търкат билети от измамни лотарии. Природата си знае работата.
179
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да, да, година живеем в тази ситуация, а дали поумняхме. Едни поумняха, други - не. Усилия няма да се разбере проблемът, както и нищо сериозно. Важни и наперени, отварят се само много хора, неграмотни и мързеливи са. Инатят се и не дават нищо да им се каже. А като 12 години един престъпник ни лъжеше, че мисли за нас и ще ни оправи живота, се завивахме под юрганите си. А като ни казват нещо разумно, се зъбим, инатим, псуваме и обиждаме.
178
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
This equates to an average of 920 deaths occurring every month due to the Covid-19 vaccines in Scotland alone. Outnumbering the average number of people who have died of Covid-19 in Scotland by 866 per month.
177
11
 
5
 
! Отговори
asd преди 2 години
Какъв ЕС пак ви е в главите. Пандемията и ваксинацията са едни и същи и в ЕС и извън ЕС. Стига опорки. От ЕС ли ще илзиаме сега с новите варвари?
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Public Health Scotland have revealed that 5,522 people have died within twenty-eight days of having a Covid-19 vaccine within the past 6 months in Scotland alone.Дали бройките не растат от ваксите аааа???
175
2
 
19
 
! Отговори
с.т. преди 2 години
Това, че ще има заразени 1500 човека не значи, че на ден ще умират по 1500 човека. Всеки ден се ваксинират хора, значи, дори и заразени, ще изкарат вируса по-леко. Много е натоварващо всеки ден да слушаш Ковид, Ковид, Ковид, ваксини, заразени, вълни и т.н. Да, има вирус. Взимат се мерки. Ежедневно хора се ваксинират. Надеждата е заразяване и боледуване да премине по-леко. Не може ли малко по-човешки да се комуникира с хората?.
174
4
 
18
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
чакай сега 2 млн ваксинирани 500 000 преболедували и 1 млн неусетили на крак прекарали или неправили тест кажи речи 4 млн са го минали кой ще се заразява остават 1 млндеца в 5 млн българия
173
4
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Не дърпайте дявола за опашката, стига с математически прогнози, не плашете хората без да сте питали ГОСПОД, не МУ се бъркайте !
172
6
 
13
 
! Отговори
ВАКСИНАЦИЯ преди 2 години
Зададени са явно определен брой ваксини от ЕВРОПЕЙСКИЯ Съюз. Трябвя да се набоцкаме това e иначе пак ще затварят всичко. Задължителна ваксинация дали сега или след още финансови загуби те са си го решили и трябва да стане. По добре рано.Единствено световни протести или излизане от Европейския съюз на България е спасението. Но това са фантастики ВАКСИНАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА нямаме избор.Ще разчитаме на Господ да няма последцвия и това е . Свобода ,демокрация всичко е лъжа.
171
9
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До до Револвера Явно трява да Ви го обясна по-лесни, ако имате 10 човека в стаята, 6ма са ваксинирани 2ма са неваксинирани и 2ма са деца, които не се заразяват толкова. И имаш 2 заразени, то ще имаш 1 болни ваксиниран и 1 болни ваксиниран. Тоест шансът да се заразиш ако си неваксиниран е 50%, докато ако си ваксиниран е 17%. Също и делта мутацията се появи в неваксинираната Индия, тоест трудно може да се говори за връзка с мутацията и новите варианти, това си е чиста спекулация.
170
2
 
0
 
! Отговори
DO 184 POD MEN преди 2 години
KITAJSKI MANDARIN E OKOLO 500 JEROGLIFA. ДАНО СЕ СПРЪт на 500, а дано, ама....тея са тотални психопати, а както е известно "луд умора няма, само се поти.........."СПОКОЙНО, ГОСПОД НАБЪРЗО ЩЕ ИМ ВИДИ СМЕТКАТА НА ТИЯ ПОКЛОННИЦИ НА сатаната и нср...АМИН, ДА ДОЙДИ ГОСПОДИ НАШ ИИСУСЕ ХРИСТЕ!!!BARUH HABA B'SHEM ADONAI!!!!!!!!!
169
0
 
8
 
! Отговори
до 183 преди 2 години
Ламбда е, т.е. 11-тата буква, защото има не 1, а цели 7 нови мутации, та Делта, т.е. 4 плюс 7 е равно на 11 и хоп имаме Ламбда. Така, как я караме, скоро гръцката азбука ще свърши, май скоро ще трябва да ползват родната на Уханката Китайска азбука, че там поне над 65 000 йероглифа има...
168
0
 
10
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Интересно, защо след Алфа, Бета, Гама и Делта, т.е. първите 4-ри букви от Гръцката азбука, сега отидоха директно на Ламбда, което е 11 буква?
167
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тия пpocтотии делта гама омега ламбда тия докога ще правят на м.***
166
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов ти нали си оракул та да те питам кой вариант да чакаме Делта или Гама? Щото Гамата вече се настани в Русия и въпрос на време е да дойде и тук.
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много по-опасни неща от Ковид 19 - например фалити, финансови загуби заради смотаните им ограничения и т.н.
164
0
 
13
 
! Отговори
БГ Журналистите преди 2 години
изостанаха от Световният Тревд - не пишат за Новият Ламбда вариант от Перу - Детето на Ваксинираните с Китайската КОВИД ваксина. Интересно, как всички тия нови мутации все у ваксинирани се раждат...
163
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са за хора 70+
162
1
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
По толкова ли се разбрахте да заразите ? Как може да се знае подобно нещо предварително ?
161
9
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименАха, само дето в Израел 60% са ваксинирани и 20% деца, тоест 20% от невакснинираните дават 40% от общите случаи, ако вакснините не действаха трябваше неваксинираните да се заразяват значително по-малко от тези 40%.