Да се научим да живеем с COVID, възможно ли е това?

Експерти предупреждават, че вариантът Делта е прекалено опасен
24 юли 2021 19:50, Нели Христова
96
Да се научим да живеем с COVID, възможно ли е това?
Снимка: БГНЕС

Англия премахна почти всички ограничения срещу разпространението на коронавирус. Германия позволява на ваксинираните хора да пътуват без карантина. Маски на открито изчезват в Италия. Търговските центрове остават отворени в Сингапур.

Осемнадесет месеца след появата на коронавируса за първи път правителствата в Азия, Европа и Америка насърчават хората да се върнат към ежедневните си навици и да преминат към ново нормално положение, в което метрото, офисите, ресторантите и летищата отново са пълни. Все по-често мантрата е една и съща: Трябва да се научим да живеем с вируса.

И все пак учените предупреждават, че стратегиите за излизане от пандемията може да са преждевременни. Появата на по-трансмисивни варианти означава, че дори богатите държави с изобилие от ваксини, включително САЩ, остават уязвими. Места като Австралия, които затвориха границата си, научават, че не могат да държат вируса навън.

Така че вместо да се откажат от пътните си карти, служителите започват да приемат, че локдауна и ограниченията са необходима част от възстановяването. Хората се насърчават да променят своята пандемична перспектива и да се съсредоточат върху избягването на тежки заболявания и смърт, вместо на инфекции, които е по-трудно да се избегнат. А страните с амбиции за нито един случай на COVID-19 преосмислят тези политики.

"Трябва да предупредите хората: Ще има много случаи“, казва Дейл Фишър, професор по медицина в Националния университет в Сингапур, който оглавява Националния комитет за превенция и контрол на инфекциите в Министерството на здравеопазването на Сингапур. "И това е част от плана."

В продължение на месеци много жители в Сингапур, малкият град-държава от Югоизточна Азия, слушаха с подробности за всеки нов случай на COVID-19. Имаше осезаемо чувство на страх, когато инфекциите стигнаха двуцифрени числа за първи път. А дори при затворени граници също имаше усещане за поражение, тъй като дори най-усърдните мерки не бяха достатъчни за предотвратяване на инфекция.

"Нашите хора са уморени от битката", написа група от министри в есе във вестник Straits Times през юни. "Всички питат: Кога и как ще приключи пандемията?"

Длъжностни лица в Сингапур обявиха планове за постепенно облекчаване на ограниченията и очертаване на пътя към другата страна на пандемията. Плановете включват преминаване към проследяване на броя на хората, които се разболяват много, колко се нуждаят от интензивни грижи и колко трябва да бъдат интубирани, вместо да се броят само инфекциите.

Тези мерки вече са подложени на изпитание.

Огнищата се разпространиха през няколко салона за караоке и голямо рибарско пристанище, а във вторник Сингапур обяви затягане на мерките, включително забрана на всички услуги за вечеря. Министърът на търговията Ган Ким Йонг заяви, че страната все още е на прав път, сравнявайки последните ограничения с "блокади на пътя" към крайната цел.

Сингапур е ваксинирал напълно 49% от населението си и е посочил Израел, който е по-напред с 58%, като модел. Израел се фокусира върху тежки заболявания, тактика, която служителите нарекоха "меко потискане". Освен това той е изправен пред свой собствен рязък ръст в случаите - от едноцифрени преди месец до стотици нови случаи на ден. Наскоро страната възстанови носенето на маски на закрито.

"Важно е, но е доста досадно", казва 56-годишният израелски държавен служител Дани Леви, който чака да гледа филм в кинокомплекс в Йерусалим миналата седмица, пред The New York Times. Леви споделя, че ще носи маската си в киното, но смята, че повторното налагане на мерки е разочароващо, докато нови варианти на вируси навлизат в страната поради слабото тестване и надзор на пътуващите.

Майкъл Бейкър, епидемиолог от университета в Отаго в Нова Зеландия, заяви, че страните, които предприемат преки пътища по пътя си към повторно отваряне, излагат неваксинираните хора на риск и си играят на хазарт.

"В този момент, всъщност намирам за доста изненадващо, че правителствата непременно решават, че знаят достатъчно за това как този вирус ще се държи в популациите, за да кажат: "Да, ще живеем с него", казва Бейкър, който помога при разработването на елиминационната стратегия на Нова Зеландия.

Новозеландците изглежда са приели възможността за дългосрочни ограничения. В неотдавнашно правителствено проучване на над 1800 души, 90% от анкетираните заявяват, че не очакват животът да се нормализира, след като са били ваксинирани, отчасти поради продължаващите въпроси, без отговор, които витаят около вируса.

Учените все още не разбират напълно "дългия COVID" - дългосрочните симптоми, с които стотици хиляди заразени преди това пациенти все още се борят. Те казват, че COVID-19 не трябва да се третира като грип, защото е далеч по-опасен и също така са несигурни относно продължителността на имунитета, осигурен от ваксините и колко добре те предпазват от вариантите.

Голяма част от развиващия се свят също все още е изправен пред нарастващи инфекции, което дава на вируса по-голяма възможност за бързо размножаване, което след това увеличава риска от повече мутации и разпространение. Само 1% от хората в страните с ниски доходи са получили доза ваксина, според проекта Our World in Data.

В САЩ, където щатите и местните власти участват в голяма част от процеса за вземане на решения, условията варират в широки граници. Щати като Калифорния и Ню Йорк имат високи нива на ваксинация, но изискват неваксинираните хора да носят маски на закрито, докато други, като Алабама и Айдахо, имат ниски нива на ваксинация, но нямат подобни ограничения. Някои училища и университети планират да изискват студентите в кампуса да бъдат ваксинирани, но няколко щати са забранили на публичните институции да налагат такива ограничения.

Този месец в Австралия няколко законодатели предположиха, че страната е стигнала до "разклона на пътя", при който трябва да вземе решение между постоянните ограничения и момента, в който хората трябва да се научат да живеят с инфекцията. Те казват, че може да се наложи Австралия да следва голяма част от света и да се откаже от своя подход за нулев COVID.

Гладис Береджиклян, лидерът на австралийския щат Нов Южен Уелс, веднага се противопостави на предложението. "Нито една държава, нито щат, нито която и да е държава на планетата не може да живее с варианта "Делта", когато нивата на ваксинация са толкова ниски“, каза тя. Само около 11 процента от австралийците на възраст над 16 години са напълно ваксинирани срещу Covid-19.

Премиерът Скот Морисън също отстъпи от призивите за промяна в COVID протоколите на страната. След като обяви четирифазен план за връщане към обичайния живот на 2 юли, той настоя, че силата на варианта "Делта" изисква неопределено отлагане.

На места, където дози от ваксините са широко достъпни от месеци, като Европа, страните залагат много на своите програми за имунизация като билет за излизане от пандемията и ключът към поддържането на ниски нива на хоспитализациите и смъртните случаи.

Германците, които са били напълно имунизирани през последните шест месеца, могат да вечерят на закрито в ресторанти, без да показват доказателство за отрицателен бърз тест. Разрешено им е да се срещат насаме без ограничения и да пътуват без 14-дневна карантина.

В Италия маските се изискват само при влизане в магазини или претъпкани пространства, но много хора продължават да ги носят, дори и само като предпазител за брадичката. "Дъщерите ми ме упрекват - казват, че съм била ваксинирана и няма нужда да нося маска, но свикнах с нея", казва Марина Кастро, която живее в Рим.

Англия, която е ваксинирала почти всички свои най-уязвими жители, е предприела най-драстичния подход. В понеделник страната премахна практически всички ограничения срещу COVID-19, въпреки нарастването на инфекциите с варианта "Делта", особено сред младите хора.

В "Деня на свободата", както го нарекоха таблоидите, кръчмите, ресторантите и нощните клубове широко отвориха вратите си. Ограниченията за събиранията и изискванията за маски също бяха премахнати.

При липсата на повечето правила правителството призовава хората да използват "лична отговорност", за да поддържат безопасността си. Саджид Джавид, британски здравен секретар - който миналата седмица се зарази с COVID-19, заяви миналия месец, че страната трябва да се "научи да живее" с вируса. Това се случи въпреки че социологическите проучвания сочат, че английската общественост предпочита по-постепенен подход пред повторното отваряне.

Длъжностни лица в Сингапур, които съобщиха за 182 местно предадени инфекции във вторник, казват, че броят на случаите вероятно ще нарасне през следващите дни. Изглежда, че огнището е забавило, но не е провалило плановете за поетапно възобновяване.

"Даваме на хората усещане за напредък", каза Онг Йе Кунг, министър на здравеопазването на Сингапур този месец, "вместо да чакате онзи голям ден, когато всичко се отвори и тогава вие полудявате."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли си мислят, че дълги, скучни и лъжливи статии се четат от-до? Само заглавието и края. Некадърно пропагандиране. Не познавате българската психология. Пак не можахте да ме навиете.
55
0
 
0
 
! Отговори
159 преди 2 години
#54 (159 Това не съм аз.) Исках да кажа, че никога не дса ме привличали държавническите служб и следвах МЕИ-то, така го наричаха едно време, И ми хареса да уча езици. Мога да ползвам 4.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно се чете нещо, преведено с гугъл транслейтър
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правителствата, доцентите и агитаторите трябва само с тояжка да се понатупат, иначе няма се запрат да хленчат колко са нацакани та да нацакат и останалите. също така съм бил свидетел на летен грип преди 5/6 години в приморско, който изтръшка няколко човека до кома, така, че всичко си е до организъм, не до инжекции
52
2
 
2
 
! Отговори
51 преди 2 години
Искам да отбележа, хляб, зърнени, не ям. Единствените ми зеленчуци са листни и ги ползвам за гарнитура. Най- много кеаставица или зелена чушка да хапна. От години ям под 20 грама въглехидрати на ден.
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48Без симпотмно е когато си хванал даден вирус но имунната ти система го унищожи лесно и бързо.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се види колко са го изкарали и имат антитела при 4 -та вълна. Наближава моментът на истината.
49
0
 
2
 
! Отговори
Кукловодител преди 2 години
Ангеле, тънка Корона пропаганда, браво
48
4
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Само растителна храна вика. Аз съм на протеин и мазнини от години, 185 съм, 85 кг, забременявам ги с поглед, холестеролът ми е в граници. Вегетарианството е пълна глупост. Човек е пригоден да живее на мас и месо и това е основната причина да развие сравнително голям и комплексен мозък.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46 -параноидните шизофреници да се "ваксинират" - нормалните да си живеят и без истерии - ковигрипчето е нормално заразен, типично опасен грип - тоест нищожно част от малцината разболели се ще умрат, предимно стари и хронично болни хора. Как не го загряхте за година и половина? Всички данни са налични и ясни.
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеска в магазина един пенсианер беше без маска. Това показва, че вече и пенсионерите не се страхуват от ковид.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вируса всички са го изкарали, нали казаха, че голяма част са го минали безсимптомно, е кво значи тва? всеки го е преболедувал
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доходоносен бизнес за някои е тоя ковид. Други пък останаха без работа. Няма да се спрат с тези статии. И мерките няма да махнат. И болните ще се увеличават всеки ден.
43
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живеем с ковид, значи да се ваксинираме, за да може броят болни да е достатъчно малък и приемлив за да не блокира цялата система на здравеопазване, за да може да се лекуват и останалите пациенти, както преди ковид пандемията. Да няма локдауни, защото държавите ще фалират. Мангъров е престъпник, защото искаше вирусът да помете всички и който оживее, оживее. Видяхме как с локдаун и мерки , преди ваксините, умираха и боледуваха стотици хиляди българи едновременно. Без ваксини не може да стане
42
4
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Изкарах Алфата пролетта, една седмица с температура и болки в кръста, положителен тест, сега очаквам Делтата с едни гърди напред. Въобще не мисля да се ваксинирам, защото, ако не този, то следващия щам ще заобиколи ваксината, Мисля че вируса ще мутира във все по-безвредни варианти, но и по-заразни като грипа.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както хлeбарките не изчезват, така и вирусите не изчезват, тва трябва да си го набият в кратуните и да спрат с тая излагация наречена "пандемия и ограничения"
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно за вируса няма да има и една новина в медиите. Темага се изчерпа. Спрете новините за ковид и мерките и 99 процента след по-малко ог година ще забравят за ковид.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 - ама... преболедувах го. Казва се ГРИП. Малко си болен, гадно ти е, сополи, кашлица. КАЗВА СЕ ГРИП. Имали сме го от столетия. Боледувал съм същия, и по-лек, и по-тежък, вече десетки пъти през живота си. Само още не ми бяха казали от телевизора че е страшна пандемия, та да разказвам по форумите. Преболедувах го, и баба ми и дядо ми го преболедуваха, ГРИП Е ПИЧ УСПОКОЙ СЕ
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23: Искаш да кажеш, че в болницата ти беше поставена диагноза болен от Делта ли?. Щото още на пръсти се броят и ги търсят с фенерче тези с делтата.
37
6
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Като те блъсне тия грип, пич, дано се оправиш бързо и спреш с глупостите!