Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?

Във все повече страни за имунизираните има все повече свободи
24 юли 2021 21:40, Елка Василева
268
Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?
Снимка: архив, БГНЕС

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат, пише Дойче веле.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс на ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Още по темата

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От вчера посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

През уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразените расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох" напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - сравнително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки агитиращ трябва ваксина, първо натриев тиопентал - като упойка, после панкурониум бромид - за отпускане на мускулите и накрая калиев хлорид - за спиране на сърцето. Или масово ибиване по улиците на депутати и всяква плач дегирирала и агитирала.
106
4
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 години
И Българите, и Ромите, И Турците са против ваксините...Белене, ше Ви е кат пионерски лагер.. Агитаторчета...))
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше то защити 79/98/37 всекви проценти накрая в испания си казаха истината, дупка до дупка требе всека година и пак няма да има нормален животец, извода къв е? няколко държави го показват, масово на в парламента и бой до кръв, докато не пуснат кокала който са захапали, ако трябва и ваксинация, първо натриев тиопентал - като упойка, после панкурониум бромид - за отпускане на мускулите и накрая калиев хлорид - за спиране на сърцето.
104
4
 
16
 
! Отговори
д-р Ох Боли, дм преди 2 години
Ваксините, които са задължителни за децата ни, са по проверена във времето технология, а и те са преминали многогодишни изпитания преди да ги одобрят за употреба. Сега имаме ваксини срещу ковид по съвсем нова, непроверена технология, които освен това са изпитвани само около година. Е, за новите ще почакам десетина години преди да си сложа подобна. Явно няма да е за ковид, понеже той отдавна ще е изчезнал. На ваксърите им пожелавам ваксината да не ги убие или увреди за цял живот. Искрен съм.
103
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксинирай плъховете, да не разнасят заразата!
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за пръв път виждам гетските квартали да са по умни от 15% ваксинираните, изглежда от бг материала 15% са по зле от тях
101
3
 
12
 
! Отговори
Ник преди 2 години
на тези лековерници, които си мислят, че целта е "само" 70% от стадото, вЕрвайте и се надявайте, при 54% двойно инжектирани в испания и големите бройки уж Делтовидници, вече от министерството на здравната диктатура искат поне 85% и говорят дори за 100%, т.е всяко новородено бебе, малко и голямо дете, всеки мъж, жена баба и дядо да минат и да се набодат... в това човековъдно стопанство сме сведени до бройлери бройки, а бройлерите живеят 38 дни, ако собственика има интерес да ги храни толкова дн
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите в БГ трябва да бъдат избити до 9-то поколение а раздавателите на подобни заповеди да бъдат разчленени те и цялата им рода
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само тролът ли е останал тук да си говори сам? Добре, тогава няма да му преча. Забавен е като си пише сам.
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кво стана с PCR тестовете бе, що така в САЩ се отрекоха от тях? Ваксърите сега с какво ще се плашат?
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте шебеците и да се свършва вече. Точка по въпроса, то бива ама толкова много *** вече идва в много...
96
22
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Аз пък Ви бих взела дипломата защото заради неуки доктори в БГ хората масово не се ваксинират и се разболяват от Ковид. Айде малко да отворим учебниците че не знам как сте си взел Висшето образование. Аз съм доктор по фармацевтичните науки и се занимавам с изследователска дейност, естествено не в БГ. Така че знам много добре какво говоря. Ваксинирани сме всички в семейството без проблеми.
95
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи експериментален продукт с над 40000 умрели ще го правят задължителен ама друг път! Все пак има лекари, които Фарма мафията няма да успее да купи!
94
14
 
12
 
! Отговори
човек-проваксър преди 2 години
Задължителните ваксини са задължителни отдавна. Такава е например поливалентната ваксина срещу морбили/паротит/рубеола.Много антиваксъри отказват да ваксинират децата си с такива ваксини.Последствия? Няма такива! Една голяма част от един малцинствен етнос в България с корени от Индия не се ваксинира. В резултат възникват периодично епидемии от морбили, много по-заразни от коронавируса. Но за това никой не говори, защо?И никой не е санкциониран?
93
2
 
21
 
! Отговори
Зиези преди 2 години
До Дико Сашев - знаеш ли какво пише в чл. 29 от конституцията? Така че - дръж ми шапката!
92
2
 
16
 
! Отговори
Зиези преди 2 години
До Дико Сашев - знаеш ли какво пише в чл. 29 от конституцията? Така че - дръж ми шапката!
91
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано им вдигнат малко IQ-то. Те глупците трудно биват убеждавани :-)
90
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора с алергия, как ще ги задължат да се ваксинират?
89
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наричаш докторите създали ваксините "долни убиици" а такива ,като теб дето ще заразят най- вероятно съседи,приятели и роднини в рисковата група. Как ще се наречеш ти?
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У фейсбук кво мислят ?? Да или не че гледам там е животът!!!