Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?

Във все повече страни за имунизираните има все повече свободи
24 юли 2021 21:40, Елка Василева
268
Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?
Снимка: архив, БГНЕС

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат, пише Дойче веле.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс на ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Още по темата

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От вчера посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

През уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразените расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох" напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - сравнително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
19
 
! Отговори
Истина или не преди 2 години
Д-р Чарлз Хофе: Гарантирам ви, че до 2025 г. всички COVID ваксинирани ще умрат! https://zona98/4161/charles-hoffe/
86
1
 
5
 
! Отговори
нека поясним преди 2 години
Вкараха Ислямисти доктори и инжинери.Някой са го убедили,че чрез ваксини ще ги накара да бачкат без да се молят на Алах Ислямските фанатици,за подробности:FunVax Lecture at the Pentagon - Must See to Believe!
85
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана със стадния имунитет. Защо не престанат да тормозят хората като ваксинират 70%. Да мирясят! Нали това искаха уж.
84
6
 
35
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Върви се към масови бунтове и кланета.
83
50
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен слабата ваксинация в БГ,показва ниския морал на обществото както цяло.
82
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Библията е интересна книга. В нея се описват подобни събития. Във финалната книга "Апокалипсис", описва се достатъчно подробно как сатаната ще иска да властва върху целия свят,как ще разруши икономиката, а впоследствие ще наложи хранителен контрол. Като гледам нищо, което глобалистите да не вършат в свободното си време.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На новите варвари това ще им е като все едно са у небрано лозе горките а го приеха а ги сгазихме като комбайна на слави на на най на с пълна ГАЗ!!!!!!!
80
4
 
42
 
! Отговори
Към Чичо #90 преди 2 години
Аз пък съм за промени в конституцията които да позволяват изселването на хора като тебе.
79
1
 
14
 
! Отговори
Лелята на Чичо преди 2 години
До Чичо 90 - не е толкова лесно да се правят промени в конституцията. Нали затова се нарича основен закон. Мисля, че трябва да се свика Велико Народно Събрание и 3/4 гласували "За" от депутатите или нещо подобно. Абе не е шега работа, а нашите законотворци са помислили за хора като теб. Има идеално място, наречено "психодиспансер" или накратко - лудница.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще ви говоря открито не защото съм нагъл, а защото не знамкакво е страх. Зад мен стои гигантска непобедима сила. КГБ,МВР , правителството, прокуратурата. И всякакви върховниинстанции- те са само лостове в нашите ръце. Президентитеиграят по нашата ***, те изпълняват нашата воля, правяттова, което ние искаме.Ние плюем на вашите депутати-радикали, дори и да са милиони. Върхът винаги ще бъденаш! Вие можете да ни отнемете вилите, привилегиите,колите и прочие, но властта- НИКОГА! Ние не сеинтересуваме от общественото мнение, за нас то е глас впустиня. Та нали ние го създаваме
77
73
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Напълно подкрепям ваксинацията да се направи задължителна в България, даже и ако това налага да се направят промени в конституцията!
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През януари1991 г . руският вестник"Свободное слово"публикува материал със заглавиеИзповедта на единсвръхчовек. Тогава тези откровения са подминати с насмешкаи убеждението, че това е дело на някой луд, жаден за внимание.Днес обаче, 20 години по-късно, този текст отново изплува наповърхността, за да разбуди духовете и да накара много хора дасе замислят върху някои неща. Вижте го и вие.Нашето време отново идва. А всъщност то никога не си еотивало. Времето винаги е било и ще бъде наше. На земятавинаги е имало добро и зло. Но злото винаги изглежда, че еповече, защото сме по-
75
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм лекар. Не съм невежа, егоист и нямам страх от игли. Не се страхувам от Ковид, нито от смъртта, нито от препаратите, наричани незнайно защо ваксини. За мен ваксините са средство за предпазване от инфекциозно заболяване. Не са начин да получа право са пътувам зад граница, да пазарувам в мола, да ходя на кино, на мач или на работа. Точно за това няма да се ваксинирам
74
2
 
17
 
! Отговори
MmAaHh преди 2 години
Или да направят кръчми и магазини само за неваксинирани.
73
1
 
13
 
! Отговори
Тариката преди 2 години
До Чакайте сега. Очаква се инжекциите да бъдат одобрени през септември като ваксини. Сега се опипва почвата и след като ги одобрят пускат СЗО да вие като вълк срещу луната за задължително световно "ваксиниране". Пуснете си гугъл търсене ПРИОНИ и ще разберете всичко за "ваксините". След като прочетете, се сетете как избиха норките.
72
0
 
8
 
! Отговори
къде е менгеле преди 2 години
Един заразява милиони . Винаги има един първоизточник . След това заразените са фактуриел. Кой пусна вируса и после кой пуска новите мутации. Обезглавете лудият доктор и всичко ще приключи.
71
1
 
30
 
! Отговори
Чакайте сега преди 2 години
За каква ваксинация cowid говорим когато НЯМАМЕ ВАКСИНА! Да, нямаме. В момента има експериментален серум чиито клинични проучвания се очакват да приключат в края на 2023-та.
70
5
 
6
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
Ами... Изглежда, че ще емигрирам в Германия.Колко полезно е да знаеш езици!
69
1
 
23
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Надявам се да има задължителна ваксинация за новинари и журнаглисти тази есен, за да може през лято 2022 да преборим дезинформацията, коятоте бълват ежечасно.
68
1
 
31
 
! Отговори
SS преди 2 години
ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ !!! ИДВАТ ЛОШИ ВРЕМЕНА ! НЕ БЪДЕТЕ ОВЦЕ !!!