Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни

Немалка част от тях са преболедували вируса
25 юли 2021 15:00, Александър Попов
271
Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни
Снимка: БГНЕС

На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас.

Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Още по темата
Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но, както се вижда, практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас.

Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.


271
Още по темата: ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 месеца
До мхмхмхмх: Да, умен съм пък. Във всеки случай повече от теб.
13
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Процента в България на антиваксарите е по-голям
12
10
 
2
 
! Отговори
мхмхмхмх преди 2 месеца
До МАЙМУНСКИ ГРИПъ Па много си умен ,бе !
11
9
 
72
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 месеца
Това не са ваксини ! Това са експериментални разработки !ИМА РАЗЛИКА !!!
10
7
 
66
 
! Отговори
д-р Хаус(ред в хаоса преди 2 месеца
Мислех да се ваксинирам,но като гледам всеки ден Витановци,Кантарджиевци .... с толкова психически отклонения и се ОТКАЗВАМ!
9
62
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
Причината за 40% неваксинирани е 80% идиoти от населението на страната
8
10
 
69
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 месеца
Айде стига сте се напъвали за масова ваксинация, да не се изпуснете в памперсите вече! 70% ще ги достигнете ама на Куково лято. До следващата есен ковидът вече ще е история, със или без ваксини. А както се вижда вече, броят на заразените във ваксинираните държави главоломно расте. Вижте какви рекорди чупят в Британия, Исландия, Испания, Франция и т.н.!
7
6
 
43
 
! Отговори
Martin преди 2 месеца
На Галъп тъпотиите...няма ваксиниране, хората не са ***.
6
8
 
57
 
! Отговори
Капитан Салами преди 2 месеца
Не 40,над 80%НЕ смятат да се ваксинират.Аз не съм срещнал човек който иска ваксина ,в най лошия случай казват,може би след години когато има ВАКСИНА,не бъркочи!!!
5
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смешно... Не виждам вероятност да прилъжат и 20% от населението да се подложи на експеримента тук. Особено като взе да става все по-очевидно от цял свят колко излишно и безсмислено е. "Маските" остават... карантините се връщат, задават се още инжекции... Единствено за мъничко пускат послушните дечица да си поиграят на двора, преди наесен да ги заключат пак. Ваксипропагандата се провали, да видим сега какво принуждение ще съчинят.
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаме лекарства, а не ваксини.
3
7
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв е смисъла от ваксини ? В Израел от два милиона народ регистрираха 500 заразени и пак трябваше да затворят цялата държава. Освен това дори да си ваксиниран ЕС пак ти иска тест за ковид . Единственото риска да умреш от Астра зенека ти остава .Няма друга разлика. Тогава къв е смисъла ?
2
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В следващите 5 год. хората които се ваксинират са опитни зайчета.
1
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Процентът е два пъти по - голям.