Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни

Немалка част от тях са преболедували вируса
25 юли 2021 15:00, Александър Попов
271
Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни
Снимка: БГНЕС

На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас.

Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Още по темата
Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но, както се вижда, практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас.

Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
8
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
До Маруся ЛенинГолям титан е ***. Изравни стандарта на живот на руснаците с този на страните от Северна Африка. Поклон пред този титан!
144
3
 
5
 
! Отговори
Върл изобличител преди 2 години
Комплексни шизофрении...Бялата мафия получава бели течения на тази територия пред угрозата да им бъде разкрита далаверата на местно ниво с ковид инструментите...
143
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз вярвам в науката,в медицината,във вакцините,не съм антиваксър.НО!Не вярвам на набързо скалъпените неща в която и да е сфера на живота.При условие,че обичайният срок за разработката и внедряването на една вакцина е от 5-10 години до дори няколко десетилетия,няма как да вярваме,че ковид вакцините са надежни и безопасни.Дори по отговорите на учените личи,че и за тях въпросите са повече от отговорите.Нито знаят колко трае имунитета след тях,нито какви са дългосрочните им ефекти върху здравето.
142
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До ха ха След като не подписваш декларацията за информирано съгласие,това означава,че можеш да съдиш производителя на лек-вото или вакцината за НЕПОСОЧЕНИТЕ в листовка странични ефекти или много серизони такива(затова листовките са толкова дълги,за да могат да бъдат изброени всички възможни случаи).Но след като подпишеш такъв документ,доброволно се съгласяваш,че няма да имаш никакви претенции към производителя.Усещал ли разликата?
141
7
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
И много ми е интересно на мен пък като не се подписвате за други ваксини, които слагате на децата си-пеленачета и стане нещо след това или получите кръвоизлив след като сте пили аспирин напр. как точно и от кого сте изискали отговорност и как точно и от кого е поета и реализирана такава. Ама подробно, моля, с точни факти и цифри. Много сте ми смешни с този НЕЛЕП аргумент срещу ваксините.
140
1
 
18
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
А ЗАЩО СЕ ЗАСТРАХОВАТ ОТ РЗИ С ПОДПИСВАНЕТО ЧЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ С ВАКСИНАТА?-ВРЪЗВАТ СИ ГАЩИТЕ И С МЕН ДА СТАВА КАКВОТО ИСКА?-НЕ СТАВАААА ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ.
139
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е, че ваксината не е достатъчно изпитана. Такъв проблем е имало през 50-те години с ваксината срещу детски паралич, имало е осакатени деца, в Щатите става голям скандал. Впоследствие ваксината е доста пречистена и с абсолютно минимални рискове и не така фатални.А какво ли би станало, ако решат да ваксинират задължително съгражданите ни от гетата? Дали ще успеят, как мислите?
138
4
 
18
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
Всекидневните пропагандни лъжи поднесени от Днес ! НЕЖЕЛАЕЩИТЕ СА НАД 80%
137
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антоваксърите не разбират че никой не ги задължава да се бодат, просто в сегашната ситуация ще си седят у дома повечко. Да идат и да осъдят ЕС в Страсбург .Като не им харесва да се сбират в комуни и да си живеят. Постепено нито в самолет нито във влак ще можеш да се качиш и какво ли още не ако си без ваксина, или сертификат че си боледувал. Свиквайте с колелото то върви само напред.
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не питат гурбетчиите. Ние се бодем, те идват като хуни и ни заразяват
135
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където и да погледне човек - БОЦКАЙ СЕ! Пусна телевизора - БОЦКАЙ СЕ! Пусна нета - БОСКАЙ СЕ! Не смея вече да отворя хладилника! Каква е тая агресивна реклама, даже русата Зладка и Стоичков почнаха да ги дават по-рядко.
134
6
 
11
 
! Отговори
до славянин преди 2 години
пич ти да не си гей, със същия ентусиазъм като гейовете се мъчиш да убеждаваш други да станат като теб.Шалче с дъгичка имаш ли си.
133
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корона-вирусът е последен напън на еволюцията да изчисти умствено непълноценните от лицето на земята! Наистина трябва да си много изключителен Гошо Тъ, за да не се ваксинираш и спасиш себе си и близките си от сериозна болест и/или смърт!
132
6
 
23
 
! Отговори
Никога преди 2 години
Няма да се ваксинирам с неизследвани препарати и никой не може да ме задължи да участвам в медицински експеримент за моя сметка. Това мое право е гарантирано в българската конституция. Ако някой дръзне да наруши конституцията аз съм готов да жертвам живота си но няма да позволя някой да ми инжектира експериментелани съставки. Ще го отведа в ада където му е мястото.
131
14
 
11
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Бяхме заедно с приятел една седмица на планина . Започна да вдига температура пиеше норфени и т.н. Майка му и баща му също започнали кашлица температура...След като се върнахме се обади че е положителен. Засега нямам симптоми - за разлика от тях съм ваксиниран . Те все още не са добре изгубиха и обонянието . Всеки да си избира сам.
130
3
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Повече са,стига лъгахте с тези 40%.
129
0
 
2
 
! Отговори
Drof преди 2 години
До Анонимен 44,За Швеция сте в тотална грешка.
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянин 148 Човек би си помислил ,че досега си живял в някоя недостъпна гора и за първи път разбираш ,че в медицината се използват ваксини , лекарства .
127
3
 
16
 
! Отговори
Ка преди 2 години
Повече от 40 сме
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Никсън"Мой роднина се спомина на следващия ден след ваксинация"А пък мой роднина умря без да се ваксинира.