Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни

Немалка част от тях са преболедували вируса
25 юли 2021 15:00, Александър Попов
271
Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни
Снимка: БГНЕС

На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас.

Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Още по темата
Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но, както се вижда, практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас.

Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
онзи престъпник лудия Мангър пробута една теза че 80% го карали без да го усетят, пълна измама. Наивниците си мислят че са от тези 80%.Колко от тях са си правили тест за анти тела и е потвърден. Няма и половин процент
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според последните данни най-много 5-10% го карат безсимптомно, но даже и те са имали някакви леки симптоми при по-задълбочено анкетиране. Въобще не се надявайте на това.
63
40
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, че Сърбия , Турция Гърция , целият бивш соц е ваксиниран. За западна и Северна Европа до не говорим. Дори Македония се ваксинира. Откъде се пръкнаха бг антиваксъри и последователи. Ний ли сме най-прости, ромите ли ни са най-мното, нз...
62
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хмм 59 . По принцип е така . Ама ако скочи бройката и отново изкапят болниците , ще се наложи ново затваряне и нови ограничения . Изборът ще бъде - или затваряне , или ваксини
61
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигне ли се пак много бройката на разболелите се , ще ни наложат принудително ваксиниране . Както става в страните с много случаи в ЕС в момента .
60
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те руснаците ни искат спутник, а файзер, нашите спутник искали. Спутник е като АЗ. Имаме 4 ваксини. А китайска не искате ли?
59
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нали по-голямата част от населението го изкарва леко и безсимптомно. Защо да се ваксинират всички????????????
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни 40% "не смятат", а други пак толкова просто не искат. То смятането не е за всеки. Особоно за мисирките.
57
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и простотията е комплексна. Докато си изследваме комплексите, светът се ваксинира.
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоши хора .При тази пандемия по целия свят 100 заразени в България, 150 в Румъния ,300 в Бразилия ,8 в Музамбик, 20 в Алжир........... Това е българина *** и упорит вярва на това, което вижда, а не това което му се бълва по медиите всеки ден.... Какво да кажа, жална им майка на идните поколения. Ако си искат свободата, явно ще трябва да си я извоюват, но аз лично не вярвам че ще успеят.
55
26
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
когато само неваксинираните започнат да измират (като в САЩ), тези проценти ще се променят, но за това е необходимо време...4-5 месеца са достатъчни...
54
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бутан празнуват,а нашите антиваксъри на есен таралеж с гол ... ще мачкат.
53
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турчинът от Бионтек ваксинира ли се? Моля за линк.ПП. За онуй чуч'ело - Урсулата, знаем, че още не се е ваксинирало с Астра Зенека.
52
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Предположително причината е липса на достатъчно информация за страничните ефектина предлаганите ваксини. Защо не опитате да ни предложете /на нас/ руската ваксина "Sputnik V" и да проверите дали отношението на българите ще е негативно. --------------Пробвайте. Може би негативизмът не е към ваксинацията, а към предлаганите от правителството ваксини? Унгария одобри "Sputnik V" и резултатът е отличен и е налице.
51
4
 
20
 
! Отговори
НАДУПЧЕНИТЕ преди 2 години
ПРИЕМАМЕ, ЧЕ СА "ЗАЩИТЕНИ" ! НАЛИ ТАКА ?!- А ПЪК НЕНАДУПЧЕНИТЕ ПРИЕМАМЕ , ЧЕ СА "НЕЗАЩИТЕНИ" , КАТО И ДВЕТЕ ГРУПИ , СВОБОДНО И ОСЪЗНАТО СА НАПРАВИЛИ СВОЯТ ИЗБОР.-Е ТОГАВА, ЧИЕ ЗДРАВЕ ИСКАТ ДА ПАЗЯТ МАСОНИТЕ, НЕ СТАВА ЯСНО ?!- НАЛИ ЕДНИТЕ СА "СЕЙФТИ", А ПЪК ДРУГИ САМИ СА РЕШИЛИ ДА НЕ СА "СЕЙФТИ" !- - - - ТОГАВА? КЪВ Е ПРОБЛЕМА, ЧЕ НЕ СТАВА ЯСНО ?!ДА СЕ НАДУПЧИШ С "НЕЩО", И ДА ТАКА ДЕ ПОДЛОЖИШ НА ДВОЕН РИСК - И ОТ ИЗКУСТВЕНИЯТ ГРИП И ОТ НЕЩОТО, НАРЕЧЕНО "НАКСИНА", ДАЛИ Е РАЗУМНО ?!
50
3
 
16
 
! Отговори
Бако ви писател преди 2 години
Чорбаджийте си купиха и приватизираха сумасити фабрики и заводи със заеми на смешни лихви.И после техните слуги-политиците ще спасяват "стратегическите по важност за държавата фирми".За нас остава СУПА с вируси и ваксини не да я духаме,а да ги сърбаме.
49
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами изкарахме го ковида що да ставаме опитни зайци?
48
6
 
25
 
! Отговори
НЕ МИ СЕ ВЯРВА преди 2 години
60% ДА ИСКАТ ДА СЕ НАДУПЧАТ , Т.Е. ДА ПРОЯВАТ "СЛЯПА ВЯРА" И ДА СЕ ПОДЛОЖЕТ НА ДВОЕН РИСК - ОТ ГРИПА И ОТ НЕЩОТО, НАРЕЧЕНО "ВАКСИНА" !
47
9
 
40
 
! Отговори
Tito Titov преди 2 години
Преди да се ваксинира, човек трябва да прочете малко за имунологията. Ваксинирането е убиец на имунната система. Колкото повече синтетика тъпчем в организмите си, толкова повече телата ни ще ни отмъщават.
46
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте да дарим ваксите за бг народ на всички политици по света и у нас,да се ваксват с бустър вакси през 2 дена.