Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация

Срам ме е да кажа процента ваксинирани медици, заяви тя
Обновена: 27 юли 2021 09:19 | 27 юли 2021 09:18, Елка Василева
176
Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация
Кадър: bTV

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова пред bTV.

По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%.

„Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя.

Още по темата

„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ти си заразиш пациента – човека, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова каза, че засега няма такъв план у нас.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

„Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, казва Кожухарова.

Тя е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19.

„Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен, аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени“, каза още проф. Кожухарова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бъркате критичното мислене с обикновената глупост." - Нищо не бъркаме. Експериментална ваксина или лекарство трябва да се използва само от доброволци. Дори в Конституцията го пише (чл.29 т.2). Който иска нека се ваксинира, но да е задължително е пълна глу_пост и противозаконно! Не може хем да е експеримент т.е. аз да си поемам отговорността за всички "очаквани лекарствени реакции", хем да е задължително. Всеки, който не може да осъзнае тази желязна логика за мен е слабо_умен.
107
1
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Така и трябва да бъде ***, Бълхарова.
106
3
 
24
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
Не срамно, а е престъпно да задължиш хората да участват в медицински експеримент, справка чл.29 ал.2 от Българската Конституция.Когато доброволец участва в медицински тестове, производителят му заплащат средно между $2000-$5000, като му осигирява постоянно медицинско наблюдение. В момента всички производители са освободени от всякаква отговорност и рискът е изцяло за пациента. Е няма как да се съглася на тези условия!
105
2
 
19
 
! Отговори
Бабулята преди 2 години
Поне е ваксинирана, да вземе да се изложи на делта версията на вируса, барем да разберем устойчиви ли са ваксинираните или не. А при толко малко ваксинирали се лекари, ако направят задължителни ваксините за тях,колко мислиш ще останат да работят в болниците, ам?
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120Под "статия" какво разбираш - научна статия или медийна изява? Но при всички положения не им завиждам - дори и да имат лични интереси да "рекламират" ваксините, основно се опитват да ви информират за ситуацията, а вие им се заканвате. Те също са хора, колкото и да не ви се вярва, и не изпитват садистично удоволствие да ви навредят. А от многото природна интелигентност по форумите накрая всички ще се изпатим. Бъркате критичното мислене с обикновената глупост.
103
3
 
23
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
Срам ме е, когато "лекари" агитират за масови експерименти с ГМО препарати върху хора.
102
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията на медицинските лица се доказва и от броя статии, в които рекламират ваксането. Ще ги търпим ли оше?
101
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117Ами защото се е биопродукт. Бобът също е биопродукт, и в прекомерни количества също може да причини смърт.
100
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се нарича експериментален продукт Ваксина? Защо са го писали биопродукт в информираното съгласие след като може да причини смърт?
99
3
 
20
 
! Отговори
Срам? преди 2 години
Рептилката дали познава подобен род емоция?
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 97 Смехуркото си ти.Как разбра,че вторият път е с ковид?Пак с тест за антитела ли,***?Който е показал антителата от първият път...хахаха
97
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви вълни и вирус бря,гадове я елате в сл.брвг да,видите къв вирус има) гадове мошеници духайте супата
96
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОБРЕ , ЧЕ ИДВАТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ , ИНАЧЕ ДА СА ВЪВЕЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ИЛИ ОТРИЦАТЕЛЕН ТЕСТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА БАНКА И ЩЕ ПРИНУДЯТ ВСИЧКИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ЗАЩОТО БЕЗ ХОДЕНЕ ДО БАНКАТА НЕ МОЖЕ!
95
4
 
30
 
! Отговори
до 76 преди 2 години
Ти си този, който говори пълни глупости.Не съществува по-силен имуните от естествения такъв.Снощи и директора на болницата в Бургас потвърди с половин уста, че повечето от пациентите с положителен тест и бронхопневмония лекувани понастоящем там са чужденци и то ваксинирани
94
2
 
3
 
! Отговори
Оф и тая преди 2 години
Голяма врътня е. Министъра бил против задължителната ваксинация, ама като щеше *** преди време, сега се ваксинира!
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 107....Напротив, за съжаление е важна рекламата именно на бъдещия продукт, защото тази реклама е необходима за написване и спечелване на проект. Без проект няма продукт. С проект също често няма.
92
4
 
7
 
! Отговори
До 95 преди 2 години
Напротив, грипа е смъртоносна болест! Всеки един грип скъсява живота и уврежда органи, най вече сърцето! Това, че си млад и 10 дни са достатъчни, за да изкараш грип, не означава, че не остава отпечатък занапред!
91
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация"-------------------------------------Мен какво ме интересуват западните демокрации през какво минават? Нямаме ли правото сами да взимаме решения или трябва да сме на принципа "видяла жабата че подковават коня"?
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 85Кажи къде в България плащат на авторите на научни трудове. Дори и да е вярно, не е навсякъде. А за рецензии плащат, само ако си в жури за придобиване на степени, което не във всички научни сфери е достатъчно често явление. Нормалната заплата на асистент е малко над 1000 лв., на доцент е под 2 000. Ако си в БАН, не взимаш и толкова. Ти живееш в паралелна вселена, изглежда. Именно заради ниското заплащане част от научните кадри се занимават със самореклама и ходят по медиите.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами наистина не са