Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация

Срам ме е да кажа процента ваксинирани медици, заяви тя
Обновена: 27 юли 2021 09:19 | 27 юли 2021 09:18, Елка Василева
176
Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителната ваксинация
Кадър: bTV

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова пред bTV.

По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%.

„Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя.

Още по темата

„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ти си заразиш пациента – човека, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова каза, че засега няма такъв план у нас.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

„Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, казва Кожухарова.

Тя е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19.

„Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен, аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени“, каза още проф. Кожухарова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.