"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?

Притесненията от четвърта COVID вълна нарастват
27 юли 2021 18:50, Ния Христова
149
"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?
Снимка: БГНЕС
"За" и "против" въвеждането на ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19. 
 
Коментар по темата в ефира на Нова тв направиха адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова, докторът по социална медицина и управление на здравеопазването д-р Момчил Баев, Емил Коларов от Сдружението на заведенията и актрисата Латинка Петрова.
 
"На този етап, както е формирано законодателството, не можем да въведем задължителната ваксинацията, тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са вписани като препоръчителни. Не може да задължим някой за нещо, което е препоръчително. Ако се променят различни наредби в различните сфери, това може да стане възможно", обясни д-р Мария Петрова. За нея на този етап подобни мерки не са необходими. 
 
Според нея професията не трябва да бъде предпоставка за определени групи.
 
"Ако лекарите в България не искат да се ваксинират или са резистентни към тази идея, то трябва да си зададем въпроса, първо – за тяхното образование, второ – за информационната кампания. Това ли е начинът да постигнем необходимите мерки, защото с рестрикции по-вероятно е тези хора да откажат да работят", смята д-р Петрова.
Още по темата
 
Д-р Момчил Баев също изрази мнение в подкрепа на стимулиращи мерки, отколкото рестриктивни.
 
"Историята е показала, че такива мерки не се приемат добре, предизвикват негативни реакции и нажежават напрежение в обществото, от каквото нямаме нужда. Друго, което е важно да се отбележи, е, че ваксинационните паспорти и други рестрикции не са нови в историята. Такива се познават още от времето, когато е върлувала едра шарка", сподели той.
 
Актрисата Латинка Петрова сподели, че е на мнение, че ваксинацията трябва да бъде задължителна.
 
"Мисля, че това е в основата на дълголетието и оцеляването ни. Мисля, че тези, които са на първа линия, трябва да бъдат ваксинирани. Аз, преди да се разболея, чаках ред при личния лекар, защото нямаше ваксини. Разболях се, след това преминах през постCOVID, чакам два месеца. Трябва да се спазим от тази напаст, ваксинирайте се", призова актрисата и допълни, че тя самата чака да й намалеят антителата, за да се имунизира.
 
За Емил Коларов въпросът за задължителна ваксинация е по-сложен. Той самият го е направил при първа възможност.
 
"Според нас, ресторантьорите, тогавашното здравно министерство изпусна нещата от контрол. Защото когато хората искаха да се ваксинират и имаше масова вълна на желаещи, започнаха проблемите с доставките. После излязоха различни данни колко опасни са ваксините, започна масовото антиваксърско  движение и хората започнаха да се отказват", смята той.
 
От Сдружението на заведенията са направили анкета между членовете си. Тя сочи, че близо 41% са ваксинирани или скоро ще се ваксинират, 42% са преминали през вируса и само 15% казват, че изобщо няма да се ваксинират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да станат задължителни, няма да се подчиня !!!! Аз Не съм собственост на дЪржавата !!! !!!! Няма да се съглася Мащехата да ме убйе !
71
1
 
30
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
МОЖЕ ЛИ ДА НИ ГЛОБЯТ ЗА ТОВА, ЧЕ СМЕ ЖИВИ БЕЗ ВАКСИНА???
70
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички разнасят вируса, което отдавна се установи. Също така не се признават същите права на преболедували и хора с антитела. Следователно е ясно и за децата, че разграничението в правата на ваксинирани и неваксинирани е само с цел принуда на повече хора за участие в експеримента.
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пъти съм критикувал Конституцията като слаба, но този път съм горд от хората написали новата ни конституция преди 30 години! Още тогава са се сетили, че някой ден, някое правителство може да реши да си прави здравни експерименти с народа и са записали, че никой няма право да ни задължава да се подлагаме на ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ терапии. А ваксината за ковид все още е ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА!
68
1
 
33
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
НЕВАКСИНИРАНИТЕ СЪЩО СА ХОРА И НОСЯТ ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ СИ, КАКТО И ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЕБЕ СИ. НЕ ЖЕЛАЯ НЯКОЙ ДРЕГ ДА МЕ " СПАСЯВА". ИЗКАРАХ ГО И СЕ САМОИЗЛЕКУВАХ БЕЗ ВАКСИНА. НАД 60 СЪМ. ОТГОВОРНОСТТА Е ЛИЧНА. ЗНАМ КАК И ГО МОГА. ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС.
67
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист. Значи и ние да се боднем, за да не сме защитени и да се присъединим към твоята армия и да обясняваме в коментарите на хората, че трябва да се боднат, защото макар и боднати не сме защитени ...абе, обърках се от ваксърски логики. Заради тази пландемия се оплетохте в лъжите си яко, ама яко.
66
5
 
30
 
! Отговори
SS преди 2 години
Какво ревете ваксарите ? Къде ви ходеше ума да се бодете с експериментални ваксини ? Сега ако не знаете (ама съм сигурен че знаете) ,че до две години .........!
65
0
 
1
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 2 години
Колко антитела имаш на мл кръв?
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Петрова
63
16
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Знае се, че ваксинирането не предпазва на 100%, но страхуващите се да се ваксинират, все питат "вие боцнатите нали сте защитени", защо искате и другите да се ваксинират? Отделно, че "боцнатите" може да имат неваксинирани близки хора по някакви причини, за които да се притесняват, че може да се заразят.
62
5
 
6
 
! Отговори
Петрова преди 2 години
Аз оживях , но съпругът ми почина ! Имам имунитет... Нужно ли е да се ваксинирам...?
61
5
 
27
 
! Отговори
За или против преди 2 години
В цяла Европа хората протестират против задължителната ваксинация с ваксини разрешени за emergency use,вижте в Австралия какви масови протести има,БГ медиите нищо не отразяват,питат за или против,и се вихрят платени ***.НещатаВ СаЩ се произнесоха,че PCR не е надежден метод,тук нищо не отразяват. Трябва да се стигне до гражданска война явно.На там ще тръгнат нещата,просто все още има критична маса мислещи хора,необлъчени,а и другите ще се събудят
60
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не си разбрал, че третата вълна в България започна преди две седмици?!
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само не разбрах - кога почва третата доза? В Испания вече имат план, в Германия се заформят нещата, тука защо се бавим? А директно да се планира на пролет и четвъртата доза, само да излезе новия щам!
58
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе алооо, ваксинираните, кво ревете всички да се ваксинират? Нали вие сте се боцнали и сте се предпазили от страшен вирус и мор голям? Е трайте си там, що ревете? Индиеца, от пфайзер, шефа им - що още не е ваксиниран? И в началото, като създаде ваксината и го питаха дали ще се ваксинира, отговори - нека първо има за другите, аз по натам. Ако моето стадо е заплашено от шап и аз открия лекарство, дали първо няма да си ваксинирам моето стадо а ще дам на другите да се спасят, а? Ревете ваксинирани
57
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Привет антиваксъри, ваксъри и Вие герберасти...Сутринта го гледах предаването и после цял ден ревах за латинка петрова... Милата, как умолява хората и ограничения иска да им налага а те нещат и да чуят...
56
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не се е ваксинирали със сигурност се е прецакал.
55
4
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
Който се е ваксинирал със сигурност се е прецакал ! Сега искат като лаят да прецакат колкото се може повече да не са валат ! Ах съдбо,съдбо !(разказ от Чудомир)
54
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
Който се е ваксинирал със сигурност се е прецакал ! Сега искат като лаят да прецакат колкото се може повече да не са валат ! Ах съдбо,съдбо !(разказ от Чудомир)
53
3
 
14
 
! Отговори
Павето преди 2 години
Когато някой агитира за инжекции, трябва да е инжектиран, за да имат тежест думите му. Взимате едно листче и пишете, примерно - Бау от Днес.бг, слагате го върху сертификата си (или каквото там са ви дали) снимате и качвате в някой имидж хостинг, поствате линка в коментара и започвате да агитирате. Хайде платени драскачи, чакаме.