"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?

Притесненията от четвърта COVID вълна нарастват
27 юли 2021 18:50, Ния Христова
149
"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?
Снимка: БГНЕС
"За" и "против" въвеждането на ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19. 
 
Коментар по темата в ефира на Нова тв направиха адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова, докторът по социална медицина и управление на здравеопазването д-р Момчил Баев, Емил Коларов от Сдружението на заведенията и актрисата Латинка Петрова.
 
"На този етап, както е формирано законодателството, не можем да въведем задължителната ваксинацията, тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са вписани като препоръчителни. Не може да задължим някой за нещо, което е препоръчително. Ако се променят различни наредби в различните сфери, това може да стане възможно", обясни д-р Мария Петрова. За нея на този етап подобни мерки не са необходими. 
 
Според нея професията не трябва да бъде предпоставка за определени групи.
 
"Ако лекарите в България не искат да се ваксинират или са резистентни към тази идея, то трябва да си зададем въпроса, първо – за тяхното образование, второ – за информационната кампания. Това ли е начинът да постигнем необходимите мерки, защото с рестрикции по-вероятно е тези хора да откажат да работят", смята д-р Петрова.
Още по темата
 
Д-р Момчил Баев също изрази мнение в подкрепа на стимулиращи мерки, отколкото рестриктивни.
 
"Историята е показала, че такива мерки не се приемат добре, предизвикват негативни реакции и нажежават напрежение в обществото, от каквото нямаме нужда. Друго, което е важно да се отбележи, е, че ваксинационните паспорти и други рестрикции не са нови в историята. Такива се познават още от времето, когато е върлувала едра шарка", сподели той.
 
Актрисата Латинка Петрова сподели, че е на мнение, че ваксинацията трябва да бъде задължителна.
 
"Мисля, че това е в основата на дълголетието и оцеляването ни. Мисля, че тези, които са на първа линия, трябва да бъдат ваксинирани. Аз, преди да се разболея, чаках ред при личния лекар, защото нямаше ваксини. Разболях се, след това преминах през постCOVID, чакам два месеца. Трябва да се спазим от тази напаст, ваксинирайте се", призова актрисата и допълни, че тя самата чака да й намалеят антителата, за да се имунизира.
 
За Емил Коларов въпросът за задължителна ваксинация е по-сложен. Той самият го е направил при първа възможност.
 
"Според нас, ресторантьорите, тогавашното здравно министерство изпусна нещата от контрол. Защото когато хората искаха да се ваксинират и имаше масова вълна на желаещи, започнаха проблемите с доставките. После излязоха различни данни колко опасни са ваксините, започна масовото антиваксърско  движение и хората започнаха да се отказват", смята той.
 
От Сдружението на заведенията са направили анкета между членовете си. Тя сочи, че близо 41% са ваксинирани или скоро ще се ваксинират, 42% са преминали през вируса и само 15% казват, че изобщо няма да се ваксинират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ваксинираните май почна да им просвета че се *** ха яко полагайки се на медицинския експеримент наречен ваксинация и затова вият на умряло. Да сте мислили на време бе ми шки, ама то на страха очите са големи.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 47/ Бау/ Швед/ Лекар/ ду..авец: Там, където кудкудякаме, такива евтини като теб не ги наемат за жълти стотинки.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ще кажете заведенията на Алибегов да ги отстъпим на ваксърите, за да има и те къде да отидат, а другите да са само за неваксинирани?
29
9
 
0
 
! Отговори
ДоИстина преди 2 години
85 процента, ама скраб.
28
18
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
И къде си кудкудякате, вие, антиваксърите, че ми стана интересно - в ковид отделенията или на гробищата? Щото само там се събирате на групички. А, и в интернет форумите, ама там всички ви се подиграваме.
27
2
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА НЕВАКСИНИРАНИ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С КОЕТО СЕ ЗАОБИКАЛЯ КОНСТИТУЦИЯТА В ЧЛЕН 29 КОЙТО ЗАБРАНЯВА МЕДИЦИНСКИТЕ ОПИТИ С ХОРА И НАСИЛСТВЕНОТО ИМ ВАКСИНИРАНЕ.
26
1
 
26
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Няма смисъл да се спори със вулканизирани зомбита. Можем да го решим по Соломоновски. Магазини и молове за хора и ваксинирани. Отделно да сме. И разбира се, лекари. След няколко години ваксинираните няма да ги има. Няма смисъл от кавги.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31: Ще останеш много изненадан къде точно си кудкудякаме. Не е твоя работа де. Прибирай си жълтите стотинки.
24
3
 
17
 
! Отговори
Азис преди 2 години
Ваксинираните ги е яд ,че се прецакаха хайаййаа. Който е навел глава сега го е яд на тия дето имат самочувствие и не клекнаха .
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксиниран Е ти нали си се ваксинирал? За кво лечение ще се редиш? Или и ти не вярваш, че ваксината ще те предпази от тежко протичане?
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прозорец на Овертон..Дигиталният фашизъм го карат- бавно неусетно почти
21
1
 
32
 
! Отговори
Патрокъл преди 2 години
Много глупава статия ! След като 85 % сме не ваксинирани според вас какво мисли обществото ?
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Против сме , даже трябва да спрете тази лудост с Ковид хистерията и да върнете света към нормалното, подлудихте света!
19
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям смях - 2-3 антиваксъра се надпреварват колко коментара да нашлякат. Що не скачате срещу фейса, който масово трие групи и банва акаунти на антиваксъри? Що не пробвате да скачате срещу американското или израелското правителство, които едва ли не насила си ваксинират населението? Нищо, кудкудякайте си на спокойствие, на следващата вълна ще ви гледаме сеира.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПрофесорАбе ор, ъфкяк ако стане всичко това което предлагаш значи магазини и т. н трябва да пускат кепенците и да обявят фалит щото ваксинираните зомбита нямате и 20%
17
2
 
9
 
! Отговори
човек преди 2 години
*** нищо сложно няма. Ваксините могат да станат задължителни едва когато минат през последна фаза на клинични изпитания. Тоест след 2023 г. най-рано. И това не може да се каже отсега. И да премахнат информираното съгласие. А Симеон Идакиев каза по една телевизия че толкова много ваксини за тропически болести си е бил че започнали да му излизат циреи по кожата. Нали знаете кой е Симеон Идакиев?
16
20
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Антиваксърите, които се разболяват от предотвратими болести и не са взели мерки би трябвало:- да се лишат от безплатни здравни услуги - след като имат право на избор да си носят отговорността от избора- да се приемат за лечение (платено) само ако няма чакащи ваксъри. Ако антиваксър е в интензивно и има чакащ ваксиниран - първият да се разкачва и да се оправя както може, той/тя все пак ги разбират нещата на световно ниво
15
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само ограничения а поне 20 години затвор за антиваксърите,като потенциални преносители на заразата!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Где го Днк-то преди 2 години
За! Враговете на народа о партията трябва да бъдат наказани!
13
25
 
3
 
! Отговори
Професор преди 2 години
НЕВАКСИНИРАНИТЕ РИСКУВАТ НЕ САМО СВОЯ ЖИВОТ НО И ЖИВОТА НА ОСТАНАЛИТЕ ХОРА. ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОПУСКАНИ НИТО В МАГАЗИНИ НИТО ПО ДРУГИ МЕСТА. ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ. ЕТО ДНЕС И ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ СЕ ВАКСИНИРА С МОДЕРНА И СТАНА МОДЕРЕН. ТРЯБВА ДА СЛЕДВАМЕ ДЕЙСТВИЯТА КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ В ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА И В ЧАСТНОСТ ФРАНЦИЯ. ДА БЪДАТ ЗАМРАЗЕНИ ЗАПЛАТИТЕ НА НЕВАКСИНИРАНИТЕ.