Ваксинираните да имат повече права или не бива?

Привилегиите за имунизираните щели да са въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата
28 юли 2021 09:20, Елка Василева
345
 Ваксинираните да имат повече права или не бива?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против", цитирани от Дойче веле.

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми, смята Жан Рубнер.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си.

Още по темата

Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно.

Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.
 


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
319 нн, когато ни кажат какво има вътре в тоя отровен бъркоч, и като докажат че тая т.нар. Ваксина работи, ще се ваксинирам и аз. До тогава ти подарявам моята доза, надупвай се, вкарвам ти я двойна, дано те направи безсмъртен.
320
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то реално нали цялата суматоха и пропаганда която ни бутате в лицата вече втора година е точно за това направени - за да ни ограничат и отнемат права. Малко по малко си идвате на думата. Скоро ще спрете да го и криете нацяло.
319
1
 
1
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Ковида се превърна в обществен бич. Аз няма да се ваксинирам, нарушавали му правата, друг пък бог така му казвал, трети вие ме убивате с ваксината и т.н. Всеки може да има хиляди причини да не се ваксинира, но дали е правилно. Щом живееш в това общество и то е застрашено, ваксинацията трябва да е най-важното нещо и трябва да стане, дори с твърди мерки от страна на държавата. Като не става с добро, става по друг начин, но трябва да стане, защото ще стане още по зле.
318
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През ден ни пробутвате подобни статии, като изчезне един ден вируса, може ли статии по въпроса: да ограничим ли правата на ваксинираните!
317
0
 
2
 
! Отговори
: преди 1 месец
Бай Иване , недей да ръсиш акъл , изглеждс са те правили в г&з.
316
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
и какво да очакваме след Ковид 19?как ще ни защитите?защо не ни защитихте?...или сте съучастници или сте некомпетентни...май сте съучастници!!!Кой и защо пуснао вируса...милиардите по Света ни питат!от кога "либерализма" е равенство на безотговорност?Кой ни убива и защо го допуснахте...милиарди ви питаме!!!
315
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
права...Бог ни дава Правото да живеем Свободно,отговорен съм,избягвам контакти,нося маска,...да разполагам с тялото и живота си...предлагам неваксинираните...направо в ...лагери,,нима ваксинираните не носят заразата?четем,че има данни за заразени ваксинирани...с "права" и сеят заразата...опомнете се за бога!!!
314
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
естествен подбор..просто неваксинираните ще умрат
313
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само защото се подложихме на тази ваксинация и оживяхме след нея трябва да сме с повече права от останалите неваксинирани.иди се ваксинирай.чакай на опашки.изкарай главоболието и неразположението и тогава.а който е антиваксер да отива в гората сам да живее.
312
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай Иване осъзнаваш ли колко си глупав, приятелю. Ами хайде тогава ти подпиши една декларация, че ако се разболееш от рак ще си плащаш лечението, защото пушиш по кутия цигари на ден и мааш кренвирши за закуска,обед и вечеря. Навит ли си?
311
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Иване да те щрака кои те хване!
310
9
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Много просто- който откаже ваксината, писмен отказ, в момента в който се разболее и има нужда да се хоспитализира поради усложнения от ковид - плаща от джоба си, точка ;) !!!
309
0
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Неслучайно Йордан Йовков е възкликнал: "Боже, колко мъка има по този свят, боже."
308
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросът е дали ще доживеят повече от две години привилегии! Готвят се да ги бодат трети път и май ще е постоянно през 6 месеца с нещо! Евреиската фарма непрощава!
307
0
 
17
 
! Отговори
Интересен факт е, преди 1 месец
Че нашите ценности твърдят, че личното благоденствие е преди това на обществото. Комунизмът обръща това и твърди обратното. С други думи наблюдаваме надигане на нещо, което стъпва на комунизма.... и вероятно ще е доста по-извратено. Добрата новина е, че в БГ има едва 12% поддръжници на новият режим. Лошата е, че и 1944 гнидите са били малко. Време е за отпор, протести и як бой по кухите им глави!
306
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде отиде свободата на хора ,пътници ,товари пазари а бе европутиовци
305
0
 
16
 
! Отговори
Demonaz преди 1 месец
До Анонимен*амка ви комунистическа Сталин се хили от гроба си. Русия е комунистическа,а Европа е либерална- ко чи на.
304
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви права в повече ? Да играят голо хоро под връх тодорка или да пръцка в автобуса
303
4
 
25
 
! Отговори
до 302 преди 1 месец
Чий обществен интерес?На стадото, на овчарите или на производителите на вълна?
302
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички неваксинирани са еретици, според Светата Инвизиция на Ваксинаторите и трябва да бъдат анатемосани всички, които не приемат безусловно правата вяра.