Ваксинираните да имат повече права или не бива?

Привилегиите за имунизираните щели да са въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата
28 юли 2021 09:20, Елка Василева
345
 Ваксинираните да имат повече права или не бива?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против", цитирани от Дойче веле.

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми, смята Жан Рубнер.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си.

Още по темата

Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно.

Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
319 нн, когато ни кажат какво има вътре в тоя отровен бъркоч, и като докажат че тая т.нар. Ваксина работи, ще се ваксинирам и аз. До тогава ти подарявам моята доза, надупвай се, вкарвам ти я двойна, дано те направи безсмъртен.
288
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то реално нали цялата суматоха и пропаганда която ни бутате в лицата вече втора година е точно за това направени - за да ни ограничат и отнемат права. Малко по малко си идвате на думата. Скоро ще спрете да го и криете нацяло.
287
1
 
1
 
! Отговори
нн преди 2 години
Ковида се превърна в обществен бич. Аз няма да се ваксинирам, нарушавали му правата, друг пък бог така му казвал, трети вие ме убивате с ваксината и т.н. Всеки може да има хиляди причини да не се ваксинира, но дали е правилно. Щом живееш в това общество и то е застрашено, ваксинацията трябва да е най-важното нещо и трябва да стане, дори с твърди мерки от страна на държавата. Като не става с добро, става по друг начин, но трябва да стане, защото ще стане още по зле.
286
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През ден ни пробутвате подобни статии, като изчезне един ден вируса, може ли статии по въпроса: да ограничим ли правата на ваксинираните!
285
0
 
2
 
! Отговори
: преди 2 години
Бай Иване , недей да ръсиш акъл , изглеждс са те правили в г&з.
284
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и какво да очакваме след Ковид 19?как ще ни защитите?защо не ни защитихте?...или сте съучастници или сте некомпетентни...май сте съучастници!!!Кой и защо пуснао вируса...милиардите по Света ни питат!от кога "либерализма" е равенство на безотговорност?Кой ни убива и защо го допуснахте...милиарди ви питаме!!!
283
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
права...Бог ни дава Правото да живеем Свободно,отговорен съм,избягвам контакти,нося маска,...да разполагам с тялото и живота си...предлагам неваксинираните...направо в ...лагери,,нима ваксинираните не носят заразата?четем,че има данни за заразени ваксинирани...с "права" и сеят заразата...опомнете се за бога!!!
282
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естествен подбор..просто неваксинираните ще умрат
281
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само защото се подложихме на тази ваксинация и оживяхме след нея трябва да сме с повече права от останалите неваксинирани.*** се ваксинирай.чакай на опашки.изкарай главоболието и неразположението и тогава.а който е антиваксер да отива в гората сам да живее.
280
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Иване да те щрака кои те хване!
279
9
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Много просто- който откаже ваксината, писмен отказ, в момента в който се разболее и има нужда да се хоспитализира поради усложнения от ковид - плаща от джоба си, точка ;) !!!
278
0
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Неслучайно Йордан Йовков е възкликнал: "Боже, колко мъка има по този свят, боже."
277
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е дали ще доживеят повече от две години привилегии! Готвят се да ги бодат трети път и май ще е постоянно през 6 месеца с нещо! Евреиската фарма непрощава!
276
0
 
17
 
! Отговори
Интересен факт е, преди 2 години
Че нашите ценности твърдят, че личното благоденствие е преди това на обществото. Комунизмът обръща това и твърди обратното. С други думи наблюдаваме надигане на нещо, което стъпва на комунизма.... и вероятно ще е доста по-извратено. Добрата новина е, че в БГ има едва 12% поддръжници на новият режим. Лошата е, че и 1944 гнидите са били малко. Време е за отпор, протести и як бой по *** им глави!
275
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде отиде свободата на хора ,пътници ,товари пазари а бе европутиовци
274
0
 
16
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До Анонимен*амка ви комунистическа Сталин се хили от гроба си. Русия е комунистическа,а Европа е либерална- ко чи на.
273
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви права в повече ? Да играят голо хоро под връх тодорка или да пръцка в автобуса
272
4
 
25
 
! Отговори
до 302 преди 2 години
Чий обществен интерес?На стадото, на овчарите или на производителите на вълна?
271
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички неваксинирани са еретици, според Светата Инвизиция на Ваксинаторите и трябва да бъдат анатемосани всички, които не приемат безусловно правата вяра.
270
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общественият интерес е всички да се ваксинират. Това е.